Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Neka poskupljenja su neopravdana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader je, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, sindikalnih središnjica, općina, gradova, županija i udruga potrošača, ocijenio kako su neka od najnovijih poskupljenja neopravdana.

Po njegovim riječima, analiza utjecaja pojedinih cijena na inflaciju pokazala je iznenađujuće rezultate, prema kojima su cijene prehrane u inflaciji, koja je u prosincu iznosila 5,8 posto, bile 3,3 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skuplji struja i plin? Kasni nedjeljni sastanak Petrova, Plenkovića i Marića u Vladi: Je li povod poskupljenje plina? Slika nije dostupna Do kraja godine još veće REZULTAT NOVE POREZNE REFORME Osim cijena u kafićima i restoranima, porasle i cijene hrane

Cijene ulja i masti skočile su 24,7 posto, voća 18,3 posto, povrća 22,9 posto, mlijeka, sira i jaja 10,1 posto, a ti "skokovi" po Sanaderovom mišljenju nemaju pokrića u stvarnosti.

Istaknuo je i kako on je za poduzetništvo, no smatra da ako netko ostvaruje profit u hrvatskom društvu, onda je u ovakvoj situaciji dužan dio tog profita vratiti natrag onima na kojima zarađuje i to tako da smanji cijene.

Već za sutra je najavljen sastanak potpredsjednika Vlade Damira Polančeca sa najvećim proizvođačima prehrambenih proizvoda, voća, povrća, te trgovcima, sa kojima će razmotriti zašto je došlo do tih poskupljenja.

Cijene komunalnih usluga, kako je rečeno, u prosinačkoj su inflaciji iznosile oko jedan posto.

Predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel rekao je kako smatra da je neopravdano generalno prozivati lokalne samouprave, jer je u proteklih godinu dana samo mali dio gradova korigirao cijene komunalnih usluga.

Dogovoreno kako će za sljedeći sastanak za tjedan dana biti izrađena analiza kretanja cijena komunalnih usluga, s obrazloženjem zbog čega je do tih poskupljenja došlo.

Ozren Matijašević je u ime sindikata obećao da ukoliko rad
povjerenstva za praćenje cijena bude učinkovit, neće biti sindikalnih prosvjeda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene