Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Vlade Ivo Sanader je, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, sindikalnih središnjica, općina, gradova, županija i udruga potrošača, ocijenio kako su neka od najnovijih poskupljenja neopravdana.


Po njegovim riječima, analiza utjecaja pojedinih cijena na inflaciju pokazala je iznenađujuće rezultate, prema kojima su cijene prehrane u inflaciji, koja je u prosincu iznosila 5,8 posto, bile 3,3 posto.

Vezani članci Gorivo, ilustracija Loše vijesti za vozače: Od ponoći skuplje gorivo Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V U Hrvatsku stigli prvi dokumenti za analizu cjepiva Sputnjik V, iz HZJZ-a potvrdili: "Razgovaramo i s Kinezima"

Cijene ulja i masti skočile su 24,7 posto, voća 18,3 posto, povrća 22,9 posto, mlijeka, sira i jaja 10,1 posto, a ti "skokovi" po Sanaderovom mišljenju nemaju pokrića u stvarnosti.

Istaknuo je i kako on je za poduzetništvo, no smatra da ako netko ostvaruje profit u hrvatskom društvu, onda je u ovakvoj situaciji dužan dio tog profita vratiti natrag onima na kojima zarađuje i to tako da smanji cijene.

Već za sutra je najavljen sastanak potpredsjednika Vlade Damira Polančeca sa najvećim proizvođačima prehrambenih proizvoda, voća, povrća, te trgovcima, sa kojima će razmotriti zašto je došlo do tih poskupljenja.

Cijene komunalnih usluga, kako je rečeno, u prosinačkoj su inflaciji iznosile oko jedan posto.

Predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel rekao je kako smatra da je neopravdano generalno prozivati lokalne samouprave, jer je u proteklih godinu dana samo mali dio gradova korigirao cijene komunalnih usluga.

Dogovoreno kako će za sljedeći sastanak za tjedan dana biti izrađena analiza kretanja cijena komunalnih usluga, s obrazloženjem zbog čega je do tih poskupljenja došlo.

Ozren Matijašević je u ime sindikata obećao da ukoliko rad
povjerenstva za praćenje cijena bude učinkovit, neće biti sindikalnih prosvjeda.