Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik Mesić zaključio je kako je Ivo Sanader vodio državu paralelnim, tajnim sustavom. Ekskluzivno za Novu tv pojasnio je što je time mislio.


Predsjedniku Mesiću sve je jasno. U Sanaderovoj vladi, kaže, postojala paralelna linija zapovijedanja. Jedna kojom je Sanader funkcionirao preko pouzdanika, koji su radili ono za što sada u Vladi tvrde da nisu znali. I druga, kaže, koja je poštivala institucije. 'Pa ja sam samo zaključio nešto što vjerojatno zaključuju drugi. Naime ako jedan dio Vlade ili ako Vlada u cjelini, danas kaže da o nekim odlukama nije znala ništa, a odluke su se donosile i na te odluke se neki pozivaju, znači da nije čitava Vlada bila upoznata sa nekim odlukama, a to znači paralelan sustav', pojašnjava Mesić.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Kosor pod Sanaderom nije mogla biti upućena u razmjere korupcije' Slika nije dostupna Mesić: Ovaj Kosoričin potez je bio jedino rješenje

Damir Polančec, koji se sumnjiči za malverzacije s Podravkinim dionicama, uvijek je govorio kako, u cijeloj priči ništa nije nezakonito. Kao bivši potpredsjednik Vlade, i ministar gospodarstva po pitanju Podravke, kazao je, ništa nije radio na svoju ruku. Sa svakim njegovim potezom bio je upoznat bivši premijer. No, s druge strane Damir Polančec u kumskoj je vezi s bivšim članom Podravkine uprave, pritvorenim Zdravkom Šestakom, a prstom upire i u bivšeg predsjednika Mesića. Tvrdio kako je i on znao za malverzacije, no Mesić sve opovrgava.

Inin rad Damir Polančec pratio je kroz nadzorni odbor, a o svakom se potezu konzultirao sa Sanaderom. Mesić napada Polančeca i Sanadera te otvara pitanje otkud Mađarima tolika upravljačka prava? S druge strane, Mesiću predbacuju kako u Upravi sjedi Tomislav Dragičević koji je njegov čovjek. Upravo te dvije tvrtke povezala je malverzacija dionicama. Mađarska OTP Banka je većinski vlasnik Mol-a, a ta je Banka dala Podravci novac za kredite. Istražitelji pokušavaju utvrditi kako su dionice Ine postale jamstvo za kredit Podravci. Polančec tvrdi kako nije kriv, Sanader sve demantira, Mesić kaže da ga se napada jer traži odgovore. Svoje zaključke, kaže, državnom odvjetništvu nije prijavljivao.

'Ja ne znam ništa o Podravci', rekao nam je na kraju Mesić, a čini se da osim njega, niti nitko drugi ništa ne zna.