Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrazumijeva se trenutačna deblokada

Sanader iznio dva nova prijedloga za deblokadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader iznio je danas u Bruxellesu dva nova prijedloga za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, ako se ne pronađe rješenje na temelju prvog prijedloga povjerenika Ollija Rehna, koji je prihvatio Hrvatski sabor.

Premijer Sanader je to iznio na tribini Zaklade Hanns Seidel te najavio da će s time upoznati čelnike zemalja članica koji dolaze iz redova Europske pučke stranke. Ako se ne prihvati prijedlog povjerenika Rehna, koji je ujedno i prijedlog predsjedničke trojke, 'prijedlog bez amandmana, bez promjena jer je predočen po načelu 'uzmi ili ostavi', onda predlažem da dvije vlade i dva parlamenta donesu zajedničku izjavu u kojoj se kaže da nijedna odluka, ni jedan dokument ne prejudicira granicu', rekao je Sander.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manji problem postao veliki 'Stavljati veto na pristupne pregovore zbog granice nije europski i nije korektno' Slika nije dostupna Sanaderov intervju za agenciju APA 'Granični spor ne treba povezivati s pristupom Hrvatske EU'

'Ako se taj prijedlog ne prihvati, onda predlažemo da zatražimo zajedničko mišljenje pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a da nam kažu je li uopće pravno moguće da Hrvatska ili bilo koja druga zemlja u pregovorima s EU-om može prejudicirati granicu. Ako te dvije vodeće pravne službe u Europi kažu da je to moguće, onda ćemo vidjeti koji su to dokumenti i mi smo ih spremni povući jer ne želimo prejudicirati granicu i ne želimo da Slovenija prejudicira', rekao je Sanader.

Premijer je naglasio da prihvaćanje jednog od tih prijedloga mora podrazumijevati trenutačnu deblokadu pregovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene