Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neovisno o blokadi

Sanader će u EP govoriti što je RH poduzela u ispunjenju mjerila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader sutra će otputovati u Strasbourg gdje će nazočiti redovitom sastanku Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, obratiti se zastupnicima grupacije EPP-ED-a te razgovarati s predsjednikom Europskog parlamenta Hans-Gertom Poetteringom i čelnicima najvažnijih političkih frakcija u EP-u, priopćeno je iz Vlade.

Predsjednik hrvatske Vlade odmah po dolasku u Strasbourg sastat će se s Poetteringom, nakon kojeg će zajedno s predsjednikom EP-a dati izjavu za novinare. Poslijepodnevni program predviđa susrete s predsjednikom skupine socijalista u Europskom parlamentu Martinom Schulzom, dopredsjednikom skupine Zelenih/ALE Danielom Cohn-Benditom, potpredsjednicom skupine europskih liberala Annemie Neyts-Uytterbroeck i predsjednikom skupine EPP-ED Josephom Daulom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doris Pack: Ne razumijem u čemu je problem s hrvatskim ZERP-om Slika nije dostupna Sanader: 'O arbitraži ne odlučuje EP, nego Hrvatska i Slovenija'

Zatim će sudjelovati u radu kluba EPP-ED čijim će se zastupnicima obratiti govorom neposredno nakon što to učini predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Tema svih Sanaderovih susreta u EP-u bit će pristupni proces za punopravno članstvo Hrvatske u EU, tijekom kojeg će on svoje sugovornike izvijestiti o svemu što je Hrvatska poduzela i nastavlja poduzimati kako bi ispunila mjerila za otvaranje i zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja, neovisno o teškoćama uzrokovanih slovenskom blokadom.

>> 'Odluka o 'crvenom svjetlu' nije bila naš cilj nego sredstvo'

Hrvatska je na posljednjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, održanoj 19. prosinca u Bruxellesu, trebala otvoriti devet i zatvoriti pet pregovaračkih poglavlja, ali je zbog slovenske blokade otvorila samo jedno i zatvorila tri poglavlja. Slovenija je blokiranje ukupno deset pregovaračkih poglavlja protumačila zaštitom svojih nacionalnih interesa zbog navodnog 'prejudiciranja granice' u pristupnim dokumentima RH u EU. Iako je Hrvatska dala izjavu kako predani dokumenti ni na koji način ne prejudiciraju granicu, Sloveniji to nije bilo dovoljno, već je od Hrvatske tražila da se u eventualnom budućem sporu pred međunarodnim institucijama ne koristi ni jednim od tih dokumenata, na što Hrvatska nije mogla pristati, jer bi time oslabila vlastitu poziciju u tom budućem sporu.

>> 'Uz posredovanje dovršetak pregovora moguć do kraja godine'

Europska unija pogranično pitanje Slovenije i Hrvatske tretira kao isključivo bilateralno i zahtijeva da ono ne ometa pristupne pregovore Hrvatske i EU, ali nema mehanizama kojima bi Sloveniju izravno primorala na promjenu stajališta. Očekivalo se da će nova Međuvladina pristupna konferencija biti održana ubrzo nakon češkog preuzimanja predsjedanja EU od Francuske 1. siječnja, ali budući da je za odluke o proširenju unije nužan konsenzus svih zemalja članica, zasad je napredak Hrvatske u pregovorima u pat-poziciji jer je Slovenija najavila kako će ustrajati na blokadi sve dok Hrvatska ne prihvati njezine uvjete.

Rješenje se nastoji postići diplomatskim aktivnostima poput odlaska premijera Sanadera u Strasbourg, gdje će tema svih razgovora biti pristupni proces Hrvatske u EU, pri čemu će predsjednik hrvatske Vlade i u izravnim susretima i u govoru pred zastupnicima u EP govoriti o svemu što je Hrvatska poduzela i nastavlja poduzimati u ispunjenju mjerila, neovisno o slovenskoj blokadi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene