Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader bi Apoksiomena smjestio u Mali Lošinj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader pozvao je Vijeće za kulturna dobra da što prije donese odluku o tome gdje će se smjestiti skulptura Apoksiomena, a osobno se izjasnio za njegov smještaj u Malom Lošinju, budući da je i pronađen u tom arhipelagu.

'Predlažem da struka što prije odluči, da oko toga ne bude politikanstva, a budući da se sve više takvih umjetnina nalazi u mjestima gdje su i pronađena, zalažem se da Apoksiomen bude u Malom Lošinju', rekao je premijer na sjednici hrvatske Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apoksiomen na otoku vitalnosti Kreirana Apoksiomenova brošura: Priča o spoju prirode, zdravlja i kulture Slika nije dostupna Odavala počast palim borcima Francuska: Gdje je nestala skulptura teška 1,6 tone?

Ne želeći se, kako je rekao, miješati u stručna pitanja, Sanader je istaknuo kako bi ta skulptura, kao jedno od najvrjednijih hrvatskih arheoloških nalaza, pomogla i razvoju lošinjskog turizma.

Ministar kulture Božo Biškupić na početku sjednice izvijestio je da je kip Apoksiomena ponovno vraćen u Hrvatsku, nakon što je bio izložen u Firenci gdje ga je, prema broju prodanih ulaznica, vidjelo više od 80 tisuća ljudi.

'To je veliko priznanje hrvatskim arheolozima i znanstvenicima', rekao je ministar, pojasnivši da je Apoksiomen privremeno bio izložen u Firenci jer je taj talijanski grad, pruživši pomoć u restauraciji kipa, 'zadužio Hrvatsku'.

Biškupić je izvijestio kako je naložio Vijeću za kulturna dobra da u najkraćem roku donese odluku o smještaju kipa, a očekuje kako će odluka biti donesena u idućih nekoliko dana ili tjedana.

Vlada je danas prihvatila prijedlog zakona o muzejima Ivana Meštrovića, prema kojemu bi Fundacija Ivana Meštrovića bila preimenovana u muzejsku ustanovu, te u tom smislu i usklađena sa zakonima o ustanovama i muzejima.

Ta bi ustanova, čije bi se sjedište iz Zagreba prebacilo u Split u kojemu je i smještena većina umjetnina tog hrvatskog akademskog kipara, preuzela brigu o zaštiti, obradi i prezentaciji Meštrovićevih djela, koja je umjetnik još 1952. trajno darovao hrvatskoj državi.

Muzeji Ivana Meštrovića svoju bi djelatnost obavljali u Zagrebu
(Atellier Meštrović), Splitu (Galerija Ivana Meštrovića i sakralno-umjetnički kompleks Kaštelet-Crikvine), te Otavicama (grobnica obitelji Meštrović i Crkva Presvetog Otkupitelja).


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene