Iz bolnice u San Diegu u četvrtak je otpuštena najmanja beba na svijetu. Rođena je u prosincu sa svega 245 grama. Uz nju najčešće spominju riječ čudo, a sličnih čuda ima i u našim bolnicama.

Galerija


Saybe je danas šestomjesečna beba i pravo medicinsko čudo. Njezina majka je htjela ostati anonimna, ali je dopustila svijetu da upozna njezinu malu djevojčicu, a već velikog borca.

Vezani članci Brza mama Mama postala hit na internetu zbog snimke na kojoj brzom reakcijom spašava bebu od pada Beba Regijom se širi preslatki video: Pitala djevojčicu tko je šarao po zidu, njezin je odgovor urnebesan

''Rekli su mojem suprugu da ima sat s njom i da će nas onda napustiti. Ali taj sat se pretvorio u dva, onda u dan koji se pretvorio u tjedan'', priča Saybina majka.

Nitko nije vjerovao da će preživjeti, prognoze su bile loše, šanse male, ali ona je uspjela.

''Preživljenje tako malog djeteta je medicinski uspjeh, a sigurno i biološki potencijal tog djeteta je drugačiji od drugih u takvim okolnostima i radi toga je preživjelo'', pojašnjava dr. Mirta Starčević.

No problem je kod prerano rođene djece, što su mnogi organi nezreli. Popis prisutnih problema je dug, od onih s disanjem, srcem, probavom, mokrenjem do funkcije mozga i živčanog sustava.

''To nije samo malo dijete koje treba narasti. U mnogim funkcijama treba sazrijeti, a mi ne možemo oponašati idealne uvjeti kakvi su u maternici. Stoga je svako prerano rođenje djeteta povezano s rizicima bolesti i oštećenja praktički svih organa'', dodaje dr. Starčević.

Jedna jabuka teži 300 grama, više nego što je težila djevojčica iz San Diega rođena s 250. I mi u Hrvatskoj imamo tako male bebe, rođene s manje od 450 grama.

Jedna od tih je i Maša, rođena krajem 2017. godine. ''Nitko nije imao nade da će preživjeti. Nitko joj nije davao baš puno, to je čudo. Maša je veliki borac, zna što hoće, jako je vesela, voli se družiti, voli ljude, iako je dosta mala. Ne znam, posebna je'', rekla je Mašina mama Matea.

S 23 tjedna, kao i Saydie, rodio se u Petrovoj i jedan dječak, prisjeća se doktorica, ali ipak s nešto većom težinom. S obzirom na sve rizike, za sve njih je teško predvidjeti hoće li izrasti u zdrave ljude. Ali svima itekako držimo palčeve.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr