Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studenti upoznati s poticajima

Samozapošljavanje: Kako do bespovratnih sredstava?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezaposlenost je velika, pogotovo među mladima, a osobama s invaliditetom gotovo je nemoguće pronaći posao. Jedno od rješenja je samozapošljavanje, pokretanje vlastitog posla. Nije lako, ali načina ima.

Nije lako pokrenuti vlastiti posao, ali mogućnosti i pomoć ipak postoji. Na Ekonomskom fakultetu u Splitu mladi studenti, nezaposleni, osobe s invaliditetom upoznati s poticajima, načinima pokretanja posla, mogućnostima kako na početku pribaviti nekakav početni novac potreban za pokretanje vlastitog posla. Primjerice, početnici, ako su dobro informirani i znaju gdje treba tražiti, mogu dobiti i par stotina tisuća kuna nepovratnih sredstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Ilustracija Ocjena zaposlenika Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj, jedna vrsta kompanija napravila je znatan skok na ljestvici

Online servis za naručivanje hrane prvi je poduzetnički korak studenta Ekonomskog fakulteta Mislava Sabljića. 'Izaberete iz menija što hoćete, upišete priloge i pošaljete narudžbu. Narudžbu fast food ili restoran zaprimi na svom računalu, drugi mail dođe nama radi kontrole', objasnio je Mislav koji je tako s kolegom osnovao tvrtku.

>>
Mladi teško do posla: 'Na prste mogu nabrojati one koji žele ostati u Hrvatskoj!'

'Trenutno se ne može zaraditi zato što je to sve u počecima, ali kad jednog dana to zaživi sigurno će se moći zaraditi od toga, a što se tiče financiranja - a tko bi nas financirao nego roditelji', kazao je.

Korak, po korak, tako namjerava i Ivan Bogdanović, student Filozofskog fakulteta. Iako je osoba s invaliditetom ima ambicije i želje za poduzetništvom. 'Recimo da se bavim digitalizacijom građe. Ja sam imao neke ideje o zbirci literature koja bi zapravo bila namijenjena samo slijepim studentima', kazao je.

Za slijepu osobu, kaže, i studiranje je problem. 'Osobe s invaliditetom bi se mogle samozapošljavati, ali opet kažem, ima još uvijek dosta prepreka na koje nailaze', kazao je Ivan.

No i na Ekonomskom fakultetu rijetki su studenti koji se vide kao poduzetnici. 'Na žalost još uvijek se više vide u ulozi zaposlenika nego poduzetnika. Studenti moraju shvatiti ono što su na Harvardu davno shvatili - da onaj koji ne nađe posao kreira posao, pogotovo studenti ekonomije', kazala je Ivana Bilić s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Početnik u godinu dana može dobiti do nekoliko stotina tisuća kuna nepovratnih sredstava s kojima može krenuti u posao. 'Prva stvar koju treba napraviti je plan za samozapošljavanje gdje mogu dobiti nepovratna sredstva preko HZZ-a, to je znači prva stepenica kod financiranja, nakon toga postoje razni natječaji od županije, grada i ministarstva, također za početnike. Većina tih sredstava je sufinanciranje do 80 posto negdje i 100 posto', kazala je Ivana Ninčević iz Poduzetničkog centra Solin.

Nakon toga treba pratiti natječaje i kreditne linije sa subvencioniranim kamatnim stopama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene