Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Može li se Wertherov efekt primjeniti iako ni jedan medij nije izvijestio o prvom samoubojstvu!?


Kako objasniti samoubojstva dvojice maloljetnika iz iste škole kao i dvadesetdvogodišnjeg mladića u selu Stari Mikanovci? Je li se obrazac kopiranja mogao izbjeći pošto su svi mještani znali za suicid!? Dječji psihijatar Nenad Jakušić iz zagrebačke Klaićeve bolnice u intervjuu Večernjem listu ističe kako se Wertherov efekt ne događa samo kada mediji pišu o suicidu, nego kada se suicid dogodi u jednoj školi ili mjestu gdje se svi znaju, bez obzira na to je li vijest o tome objavljena.

Mlade treba tretirati kao osobe

Vezani članci Policija, BiH, ilustracija Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice Slika nije dostupna Britney ima bipolarni poremećaj osobnosti?

Mladi se danas tretiraju kao sporedni subjekti u društvu i nitko ih ne sluša. Kada ih se počne tretirati kao osobe ponašat će se odgovorno, neće se drogirati, razbijati i ubijati, kaže dr.Jakušić. On također smatra da bi stručni tim odmah nakon samoubojstva trebao izaći na teren i u sklopu grupne terapije razgovarati s mladima. No u Mikanovcima to nije bio slučaj.Načelnik općine Tadija Orlović tek je dobio dopis Ministarstva obrazovanja u kojem je odobreno formiranje stručnog tima za pomoć. Najavio je i osnivanje Udruge mladih kako bi im život bio što ispunjeniji.

Postoji li sekta mladih!?

U Mikanovcima se počelo nagađati i o navodnoj sekti mladih čiji članovi dobivaju SMS poruke sadržaja ' Objesi se, što čekas ili 'Ti si sljedeći!. Policija nije otkrila nikakvu vezu između glasina i samoubojstava. Mediji i okolina ne bi trebali raspravljati,iznositi detalje i zaključke o samoubojstvima, smatra doktor, te nastavlja 'O suicidu malodobnika, koji su s njihovom djecom išli u školu, živjeli u selu, trebali bi obazrivo razgovarati i roditelji, ali bez trača , bez optuživanja: 'Ubio se jer je imao odvratne roditelje, jer se drogirao ili zato što ga je cura ostavila'.

Dogovoren tim za pružanje pomoći

Župan Božo Galić organizirao je i sastanak s predstavnicima općine, policije, županijskog tima za krizne intervencije, obiteljskog centra, župne zajednice.Dogovorili su aktiviranje tima stručnjaka za pružanje podrške i pomoći obiteljima, provođenje preventivnih mjera i aktivnosti usmjerenih na rad s djecom, mladima, obiteljima, stručnim djelatnicima u osnovnim i srednjim školama.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju