Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hebrang o umjetnoj oplodnji

'Samo za žene koje u trenutku začeća imaju partnera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se u hrvatskoj svaki četvrti muškarac, odnosno žena, bore s problemom neplodnosti, HDZ-ov saborski zastupnik Andrija Hebrang izjavljuje kako bi ženama bez supruga zabranio umjetnu oplodnju.

Andrija Hebrang jasan je kada je riječ o tome kome bi dopustio umjetnu oplodnju, a kome ne - zabranio bi je ženama koje nisu u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici. Iz Udruge Beta, koja okuplja osobe koje se godinama bore s problemom neplodnosti, šokirani su. 'U zakonu stoji da svaka žena odlučuje sama o tome treba li pobaciti ili ne pa onda samim time mislim da joj se treba i omogućiti da sama odluči o tome imati dijete ili ne', smatra daria Ožeg, tajnica Udruge Beta. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žene protiv Milinovića 'Ministre, moja jajašca nisu za bacanje!' Slika nije dostupna Protuudar Žene HSS-a protiv Prijedloga zakona o potpomognutoj oplodnji

Iako Hebrang tvrdi da je i SDP u svom prijedlogu koji je odbačen zagovarao istu zabranu, lavina kritika ipak stiže s Iblerova trga. 'Ne slažem se s gospodinom Hebrangom i jako me zabrinjava vrlo opasno, neodgovorno razdvajanje djece na one koji imaju jednog roditelja i na onu djecu koja imaju oba roditelja', kaže Igor Dragovan iz SDP-a. Ovakvu podjelu pak Hebrang oštro demantira. 

'Nema podjele'

'Ne, apsolutno ne jer dijete rastavljenih roditelja ima oba roditelja, ali s jednim živi. Ovo bi bilo dijete koje od začeća nema drugog roditelja i to smatram nekorektnim za to dijete', pojašnjava svoj stav Hebrang. Hoće li žene bez supruga moći imati djecu putem umjetne oplodnje, znat će se za oko pola godine. Tada bi hrvatski građani konačno, nakon 31 godine, trebali dobiti novi zakon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene