Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Milinović kao ministar zdravstva Zagreba'

'Kakvo dopunsko osiguranje, to je porez'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, prof. dr. Rajko Ostojić, oštro je kritizirao ministrove mjere.

Prema Ostojićevom mišljenju, ne radi se ni o čemu novom. Kaže kako se već 5 ili 6 godina Zakon o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju mijenja dva puta godišnje. 'To je nastavak dosadašnje politike prebacivanja i financiranja zdravstva s države na građane. Sjetimo se samo administrativne pristojbe, dvije liste lijekova, s tri posto oporezivanja umirovljenika, što je školski primjer dvostrukog oporezivanja', rekao je Ostojić gostujući u Dnevniku Nove TV te je na pitanje ima li ministar Darko Milinović uopće ingerencije nad svim bolnicama zahvaćenim reformom, odgovorio da nema. 'Očekivao sam da će ministar govoriti o 66 bolnica jer je on ministar zdrvastva Republike Hrvatske. No, on je govorio kao da je ministar zdravstva Grada Zagreba. Osim toga, od 16 bolnica o kojima je govorio, šest su kliničke, nad kojima ima ingerencije, dok je ostalih osam u vlasništvu Grada Zagreba, za njih on nema zakonsko utemeljenje', pojasnio je Ostojić.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Odgovorio Gradu Zagrebu Sve bolnice postaju državne, Beroš tvrdi da se ne radi o političkoj odluci već o brizi za pacijente Vili Beroš Država preuzima upravljanje Bolnice postaju državne od 1. siječnja, Beroš poručio: "Jamčim da neće biti ukidanja bolnica"

>> Reforma: 350.000 osoba sami će plaćati dopunsko

'Kod nas dopunsko osiguranje ne postoji, to je porez'

Uostalom, pojasnio je, ukupna ušteda ove godine je nekih 20 milijuna kuna, i to ako se ostvari spajanje spomenutih bolnica racionalizacijom uprave. 'Ali, to nije ni postotak, nego promil, jer ukupni proračun je 26 milijardi kuna, ovo je kap u moru. Ovo danas bila je samo predstava', smatra Ostojić. Oštro je kritizirao i mjeru kojom 350 do 360 tisuća ljudi ostaje bez dopunskog zdravstvenog osiguranja. Kaže da u zemljama zapadne Europe plaćanjem dopunskog osiguranja građani kupuju nove ili bolje usluge. 'Kod nas to pak znači samo oslobađanje od participacije za obvezno zdravstveno osiguranje. Dakle, kod nas dopunsko kao dodatno osiguranje ne postoji, nego je to prisila da ne plaćate participaciju iz nečega što vam je zakonski zajamčeno. To se zove porez', smatra Ostojić.

'Milinović je krenuo od krova, umjesto od temelja'

U zdravstvu se, kaže može uštediti tako da se napravi bolja povezanost liječnika obiteljske medicine, kao temelja hrvatske medicine, i županijskih i kliničkih bolnica. Smatra da je aktualni ministar počeo od učinkovotih bolnica, a da je zaboravio one bolnice koje rade s jedva raspoloživim potencijalom i polovičnim kapacitetima. 'On je, dakle, krenuo od krova umjesto od temelja. Tako se obično ostaje samo na nacrtu ili eventualno dobijete lokacijsku dozvolu. Ali lopatu nikad ne zabijete', kaže Ostojić.

Smatra kako nove mjere ne pridonose sređivanju kaosa u bolnicama, za koji kaže da ne može biti veći. Pohvalio je jedino informatizaciju zdravstva, no i za nju smatra da je krenula prekasno i tek u dvije županije. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene