Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dugo sjedite, bole vas leđa ili nemate kondicije? Možda je pravo vrijeme da se posvetite tjelovježbi. Mjesec travanj bio je mjesec preventive. U završnoj akciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i fizioterapeuta u središtu Zagreba građanima su se pokazivale vježbe koje mogu raditi doslovno svugdje.


U središtu Zagreba vježbalo se punom parom, sve kako bi i građani postali svjesni koliko je tjelovježba važna u svakom razdoblju života.'Imao sam povredu kralježnice i zato mi je važno ovo vježbanje', kazao je Vinko Bajzec.

Vezani članci PR Ove subote vježbajmo zajedno u Crikvenici Jennifer Lopez (Foto: Profimedia) Ovisnica o teretani šetala se u tajicama koje su istaknule njezinu pozamašnu pozadinu vrijednu 27 mil. dolara

Neki su svjesni da fizička aktivnost znači i zdravlje, dok neaktivnost može uzrokovati smrtnost. Preventivom zapravo štedimo na liječenju, a potrebno je, kaže struka, samo malo truda. 'I ovom akcijom pokušavamo promovirati na taj način da ipak sačuvaju srce i krve žile, ali da čovjek i smanji težinu', kazao je Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

>>
Kako se pripremiti za ljeto? Otkrivamo sve trikove!

'Svaki dan posvetiti deset minuta. Može biti u uredu, kod kuće, bilo gdje i to je dovoljna prevencija', kazala je fizioterapeutkinja Rašeljka Batelić Dragić. Fizioterapeuti su se dali na posao i pokazali da je vježbanje moguće svugdje, čak i na radnom mjestu. Oni koji većinom sjede bi trebali raditi vrlo laganu vježbu istezanja: Glavu naprijed lagano istegnuti, zadržati i onda vratiti do sredine.

Nažalost, tek kada počnu bolovi, ljudi shvate koliko je bitno voditi računa o sebi. 'Osjećam se vrlo ugodno nakon aerobika, ne bi vjerovali. U početku sam bila umorna, sad ne, sad bi mogla ići na Sljeme poslije aerobika', kazala je Samija Bejtović. Struka se nada da će se ovakvim primjerima voditi i drugi građani te da će im tjelovježba postati svakodnevica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook