Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati tabletomani

Sam svoj liječnik? Bolje ne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da Hrvati vole tablete i kad im i ne trebaju, pokazuje 26 smrtnih slučajeva prošle godine za koje se sumnja da su povezani s nuspojavama lijekova.

U agenciji za lijekove smiruju situaciju tvrdeći kako je sigurna veza zasad utvrđena u samo jednom slučaju. Od lijekova koji su uzrokovali nuspojave najopasniji su antibiotici. Žute, plave, zelene ili crvene, velike ili male, nije ni važno. Hrvati se vole šopati tabletama. Jer, kad je pitanje bolesti, odgovor je uvijek isti - poseže se za tabletama. No, da ta navika 'kad zaboli glava uzmem tabletu' i nije baš najbolja, pokazuju brojke. Prošle godine zabilježeno je 26 slučajeva sumnje na smrt od nuspojave lijekova od kojih je jedan baš potvrđen i to zbog neslušanja liječnika. 'Mi ih uvijek upozorimo na određene nuspojave ili kontraindikacije koje svaki lijek ima. Znači, danas je vrlo popularan Ibuprofen koji je malo jači analgetik, ali on se ne smije trošiti ako imate astmu ili ako ste preboljeli srčani udar, tako da uvijek pokušavamo s pacijentima malo porazgovorati ako nam dopusti. Neki samo uđu i izlete', rekla je Emilija Horvat, iz gradske ljekarne Zagreb.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opoziv proizvoda Povlače se ove tablete, za jednu skupinu ljudi mogu biti opasne Zabrana vječnih kemikalija - 2 Uzrokuju hormonske poremećaje Nalaze se svuda oko nas, a sada ih EU želi zabraniti. Paradoksalno, najviše se koriste kao dio proizvodnje - lijekova

Kombinacija lijekova može dovesti i do smrti

I to je ono najgore. Jer, od lijekova koji su prošle godine najviše izazvali nuspojave na prvom mjestu su antibiotici, slijede ih lijekovi za bolesti srca i krvnih žila, a na trećem mjestu su lijekovi za živčani sustav sa 122 prijave sumnje na nuspojavu. 'Lijekove nipošto ne treba koristiti na svoju ruku ili prema preporuci neke prijateljice ili rodbine, jer su to jednostavno tvari koje služe za liječenje odnosno za prevenciju bolesti', rekla je Anita Filipović-Sučić iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode. U suprotnom problemi mogu biti razni, od učestale pospanosti koja može izazvati probleme u vožnji i svakodnevnim aktivnostima do težih posljedica, a kombinacija nekih lijekova može dovesti i do smrti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene