Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada zatražila ponudu za helikoptere

SAD odobrio prodaju dvaju helikoptera Black Hawk Hrvatskoj. Za nabavu vojnih aviona sljedeće tri godine u proračunu 300 tisuća kuna

Black Hawk UH-60M, ilustracija (Foto: AFP)
Black Hawk UH-60M, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
State Department odobrio je Hrvatskoj prodaju dvaju helikoptera Black Hawk UH-60M i pripadajuće opreme za 115 milijuna dolara, o čemu je Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA) obavijestila Kongres, objavljeno je na stranicama DSCA.

Hrvatska vlada zatražila je ponudu za dva helikoptera Black Hawk UH-60M u standardnoj konfiguraciji USG te jedinstvenu dizajniranu opremu, navodi agencija u priopćenju za medije.

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna" Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 1 Nekretnine ponovno privukle pozornost Bivši ministar Miljavac o Krstičevićevoj kupovini jeftinog stana: "Puno generala je dobilo stanove po tom pravilniku, nije on bio iznimka"

U tekstu se specificira oprema te stoji da ponuda uključuje i rezervne dijelove, tehničku dokumentaciju, letačku obuku, tehničku i logističku podršku te druge elemente iz programa logističke podrške. Ukupna cijena programa iznosi 115 milijuna dolara.

Predložena prodaja u sklopu je vanjske politike i nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država koje pomažu poboljšati sigurnost saveznika NATO-a, piše u tekstu. Prodaja tih helikoptera Hrvatskoj znatno će povećati sposobnost prijevoza vojnika, sigurnost na granicama, borbu protiv terorizma, medicinske evakuacije, operacije potrage i spašavanja, borbene podrške.

Hrvatska kani kupnjom te opreme za obranu modernizirati svoje oružane snage i proširiti postojeću vojnu arhitekturu u nastojanju da u regiji pruži višemisijsku potporu, kao i da se bori protiv terorističkih prijetnji. Hrvatska će bez poteškoća uključiti te helikoptere u svoje oružane snage, piše SDCA. Dodaje da predložena prodaja neće utjecati na osnovnu vojnu ravnotežu u regiji.

U četvrtak je na sjednici Vlade predstavljen hrvatski proračun za 2020. godinu. Prema podacima iz proračuna, u planu za ovu godinu bilo je predviđeno 360 milijuna kuna za opremanje višenamjenskim borbenim avionom.

No nakon fijaska s nabavom izraelskih borbenih aviona F-16, u proračunu za sljedeću godinu, ali i u projekcijama za 2021. i 2022. godinu, predviđeno je izdvajanje iznosa od 100.000 kuna po godini. (Hina, M.V.)

 


 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene