Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trend iseljavanja

Katastrofalni uvjeti 10-ak km od najpoznatijeg hrvatskog nacionalnog parka: "Dovoljno je da puhne vjetar i nemamo struje..."

Saborsko: Stari ostaju, mladi odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Saborsko: Stari ostaju, mladi odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Saborsko: Stari ostaju, mladi odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Saborsko: Stari ostaju, mladi odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Saborsko: Stari ostaju, mladi odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Saborsko: Stari ostaju, mladi odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Saborsko: Stari ostaju, mladi odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Poput ostatka Hrvatske, snijegom zameteno je i mjesto Saborsko u Karlovačkoj županiji. Odsječeni od svijeta, ondje uglavnom žive stariji. Mladi su zbog boljih prilika iz mjesta otišli, a oni koji su ostali, boje se da bi mjesto u sljedećih 20 godina moglo potpuno izumrijeti.

Na samom jugu Karlovačke županije još jedno mjesto iz kojeg mladi odlaze. Saborsko je danas, selo na izumiranju.

Pročitajte i ovo Ilustracija velike migracije Rekordno useljavanje u Njemačku: Pogledajte koliko je Hrvata otišlo u obećanu zemlju Valentina Baus - 2 Podaci Eurostata Smanjuje se broj stanovnika u Europskoj uniji: Hrvatska ipak u jednoj stvari prednjači

"Nažalost, sve upućuje na to da će Saborsko u idućih 20 godina sigurno izumrijeti", govori mještanin Zdravko.

Danas je ovdje oko 300 stanovnika, a velik dio iselio se poslije rata, govori Milica

"Struje i vode redovito nestaje. Dovoljno je da puhne vjetar i nemamo struje", govori Milica.

Saborsko: Stari ostaju, mladi odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Saborsko: Stari ostaju, mladi odlaze (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Dječji glasovi ipak se čuju u školi. Ona danas broji desetak učenika, a prije 70-ih bile su stotine.

Svaki dan ovdje je i domar Željko. Ima 28 godina, a gledao je kako njegova generacija odlazi.

"Zajedno smo odrasli, zajedno smo išli u školi, kasnije sam se ja zaposlio, a oni su morali ići negdje drugdje jer tu nisu mogli naći posao i nije ih imalo što zadržati", govori Željko.

Kraj poznat po pilanama, danas ima samo jednu u kojoj radi 14 ljudi. U općini smatraju da bi nove poslove donijela cesta koja bi ih povezala s Plitvičkim jezerima.

"Mi smo tu od tog slapa 10-ak kilometara i dio smo Nacionalnog parka. Osim turizma, poljoprivrede i stočarstva koje bi se vezalo uz Plitvička jezera i nema ovdje neke velike mogućnosti", govori načelnik Općine Saborsko, Marko Bićanić.

Na tu cestu čekaju 20 godina, a trebala bi nastati u idućih 6. Nadaju se da će tada ovaj kraj živnuti, a djeca koja su sada tu, možda tu i ostati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene