Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnici od veljače bi mogli imati manje plaće. Nakon što su si slovenski zastupnici skresali primanja, a rasta plaće odrekao se i ministar zdravstva Darko Milinović, predsjednik Sabora Luka Bebić najavio je javnu raspravu o tom pitanju.


Bebić vjeruje da će se sve stranke složiti s kresanjem plaća. Još se međutim ne zna koliko će ono biti. Čeka se model desetak zemalja s kojima se žele usporediti. Podsjetimo, prosječna plaća saborskog zastupnika je 16.000 kuna.

Vezani članci Zagrebački holding Otkrivene plaće čelnih ljudi Zagrebačkog holdinga: "Tko će se pod tim uvjetima željeti javiti na natječaj..." Slika nije dostupna U Saboru složni oko jedne stvari: 'Od srca ste rekli ono što većina nas misli'

>> Mjesečni troškovi četveročlane obitelji 1.300 kuna viši nego zarada

Saborske klupe jutros su bile prazne, no papiri ih već čekaju. Špica počinje za osam dana i treba donijeti odluku o kresanju vlastitih plaća. 'Postoji raspoloženje da se o tome raspravi. da saborski zastupnici prihvate jedan razuman stav o tom pitanju', rekao je Luka bebić, predsjendik Sabora.

Saborski zastupnici imaju pravo na imunitet te povlaštenu mirovinu od 9 do 13 tisuća kuna. Besplatno se voze brodovima, avionima i autobusom, a snose im se troškovi prijevoza osobnim automobilom. Oni iz udaljenijih mjesta imaju pravo na podstanarstvo za koje plaćaju simobličnu cijenu. Uz sve to, jedna trećina redovno nije na svom radnom mjestu. Bebić uvjerava da suglasnost klubova za niže plaće već ima, navodno čeka samo rezultate iskustava drugih, sličnih zemalja koje su primanja prilagodile financijskoj krizi. Ako i dođe do rezanja plaća, biti saborski zastupnik i dalje je jedan od najunosnijih poslova.