Sabor će ostati prazan što se tiče zastupnika sljedećih 10 dana, no jesu li to zaslužili i tko je donio odluku?


Odluke o sazivanju sjednice kao i o pauzama unutar sjednice donosi isključivo predsjednik Sabora. Tako ne čudi da zastupnici govore kako se njih ništa nije pitalo. Javno poručuju kako bi trebali raditi, ali nitko službeno nije prosvjedovao zbog odluke predsejdnika da uzmu slobodan tjedan zbog blagdana Tijelova koji je u četvrtak.

Vezani članci Sabor o proračunu - 4 Živahan dan u Saboru. Zaiskrilo između HDZ-a i MOST-a. Jandroković: ''Neke kolege pokušavaju loviti u mutnom'' Sabor o proračunu - 3 Nakon nedavnih skandala Sabor ipak prihvatio Izvješće glavne državne odvjetnice

Mnogi od njih, a uvjerila sam se u to i u petak u Saboru, nisu ni znali koji je blagdan te zašto se ne radi. A rad su završili burno. Glasovanjem samo o izvješću pučke pravobraniteljice koje je unatoč preporuci matičnog odbora od vladajućih dobilo negativno mišljenje i odbijeno je. Vladajući nisu bili složni, dio Mosta glasovao je suprotno HDZ-u, a i dio partnera iz Domoljubne koalicije. Najviše nezadovoljstva pokazao je predsjednik Odbora za ljudska prava Furio Radin.

"Meni je porazna činjenica da se odbilo izvješće pučke pravobraniteljice samo zato što se ne slaže s kritikama koje upućuje pučka pravobraniteljica", smatra Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine.

"Pa to je zasigurno politički pritisak na instituciju pučkog pravobranitelja. Činjenica da je zapravo ovakvo kakvo je, kao što je jučer bilo istaknuto u saborskoj raspravi - je da ne podilazi nikome. I mislim da to zapravo i najbolje govori o njegovoj kvaliteti", kaže sama pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Zastupnici su uglavnom dosad od početka mandata raspravljali o raznim izvješćima. Odbijanje ovog, mnogima daje naslutiti kako bi uskoro mogla uslijediti smjena pučke pravobraniteljice. Zakon ne povezuje negativnu ocjenu izvješća sa smjenom, ali to bi mogao biti prvi korak.

Već se spekulira kako ista budućnost čeka pravobraniteljice za djecu te ravnopravnost spolova. Treba reći da glasovanje još uvijek čeka izvješće o radu HNB-a jer se Most i HDZ ne mogu dogovoriti podržati ili ne, i vodi li odbijanje do smjene guvernera. Odgoda rasprave na Odboru o izvješću glavnog državnog odvjetnika također je otvorila pitanje njegove smjene.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju