Iako je na snagu stupio Mostov zakon, po kojem se izostanak sa sjednica Sabora kažnjava s po 170 kuna, čini se da zastupnike za to nije briga.


U sabornici je i dalje prisutna tek šačica zastupnika. Iako je u primjeni Mostov zakon po kojem se neopravdan izostanak kažnjava s po 170 kuna, zastupnici su to ili zaboravili ili ih nije briga. Jer novac im se ne oduzima s plaće već od paušalnog dodatka koji primaju svaki mjesec.

Vezani članci Gordan Maras s porukom na laptopu u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) "HDZ = korupcija": Maras opet provocira u Saboru porukom na laptopu Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Marić predstavio četvrti krug porezne reforme: Doznajte tko bi mogao biti potpuno oslobođen poreza na dohodak

Zanimljivo, po evidenciji dolazaka mnogo je više zastupnika registrirano kao prisutno nego što ih se zaista može vidjeti u sabornici. Preračunamo li izostanke u novac, Sabor je od prošle srijede do danas zaradio oko 40 tisuća kuna.

No, ponašanje zastupnika pokazalo je koliko je Mostov zakon populistički i šupalj. Jer su njime tek obvezali zastupnike da dođu u zgradu Sabora što znači da cijeli dan mogu provesti ispijajući kave, a ne moraju sudjelovati u raspravama. Za kojom kunom manje u lisnici, čini se, neće žaliti.

"Nas ima solidno u Hrvatskom saboru i ozbiljno radimo. Ne mogu komentirati druge klubove, tek je ta mjera uvedena, vidjet ćemo kakvog će učinka imati", kazao je Nikola Grmoja (Most).

Upitan kakav je osjećaj kad mu nema kolega u sabornici, SDP-ov Arsen Bauk odgovara: "Što se tiče osjećaja nekako je lakše raditi kad ih nema nego kad ih ima puno, onda je žamor i teže se koncentrirati. Kolege će sada, po novom zakonu, morati donijeti opravdanja. Jedva čekam".

Ivan Lovrinović iz stranke Pokrenimo Hrvatsku kaže: "Ima tu i ljudi koji su prilično prisutni, ali nikad ne govore. Prema tome, ja ne vidim neku razliku dolazili ili ne dolazili. Samo šute."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr