Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor za Ustav

O INCIDENTU U SABORU Pernar opet uvrijeđeno napustio sjednicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav raspravljao je o prigovorima zastupnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića i Branimira Bunjca na izbacivanje sa sjednice kada je saborska straža iznijela Ivana Pernara i Sinčića, a Bunjcu oduzela mobitel.

Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, je prošloga petka prekinuo sjednicu Sabora zbog verbalnog sukoba s Ivanom Pernarom nakon čega je zastupnika saborska Straža iznijela sa sjednice, ali i njegovog kolegu Sinčića. Odbor je raspravljao je li Reiner prekršio Poslovnik.

Pročitajte i ovo Vladimira Palfi (Foto: Patrik Macek/PIXSELL Biografija Vladimire Palfi Žena koju optužuju da iz sjene upravlja Živim zidom Božo Petrov o prijetnjama Bunjca (Foto: Dnevnik.hr) Nakon zadnjeg incidenta Božo Petrov: "Osuđujem prijetnje Bunjca u Saboru, ali me smeta moraliziranje HDZ-a"

Marija Jelkovac (HDZ) smatra kako je Pernar provocirao situaciju.

"Ovakve predstave nisu dobre. Svatko od zastupnika trebao bi se pridržavati poslovnika, imamo prava ali isto tako imamo i obaveze. Do mnogih situacija ne bi došlo da ih nije isprovocirao pernar. Sinčić je prošao tako kako je prošao. Naša straža je obavljala svoju dužnost kako su najbolje znali", ustvrdila je Jelkovec dodajući da predsjedavajući vodi sjednicu prema svojem osobnom stilu.

Ivan Vilibor Sinčić i dalje tvrdi da je došlo do pretjerivanja od strane predsjedavajućeg Željka Reinera.

"Trebamo utvrditi što je to izlaženje iz teme. Trebalo bi opomenuti zastupnika, ali ne nakon 30 sekundi", kazao je.

Orsat Miljenić (SDP) kazao je da više nitko ne bi smio biti ovako izbačen iz sabornice kako se to dogodilo s Pernarom.

"Imam veći problem s iznošenjem kolege Sinčića, a još više s oduzimanjem mobitela. To je granično kazneno djelo. Ovo je apsolutno prekoračenje ovlasti. Niti predsjedavajući ima pravo naložiti oduzimanje mobitela, a saborska straža ne smije staviti ruku na zastupnika i to bez naloga. Ovo je prvorazredni skandal i odbor o njemu mora zauzeti čvrsti stav, a Predsjedništvo Sabora treba se ispričati", proučio je Miljenić.

Branko Bačić (HDZ) je kazao kako treba razgovarati i sa saborskom stražom jer se ne može nekome samo tako oduzeti mobitel.

"To nije bilo korektno", kazao je Bačić.

Ivan Pernar, koji je kasnije došao na sjednicu, upitao je hoće li saborski stražar biti sankcioniran zbog svojih postupaka.

"Stražar je osoblje i to je kao da kuharica skoči i oduzme mobitel zastupniku. Zanima me hoće li biti sankcioniran. Kad sam bio izabran za zastupnika, mislio sam, dobro, sad ću moći slobodno govoriti. A onda dođe gospodin Reiner i kaže: A ne, ne možete vi o tome raspravljati. Zašto ja kao zastupnik moram prijetiti svaki put da ću napraviti cirkus da bih mogao govoriti. Sinčić nije saborski trol koji se javlja svakih pet minuta nego jednom u mjesec dana. A onda kad govori prekida ga se non stop. Gospodin Reiner vodi sjednice na nakaradni način, a Sabor će pod njegovim diktatom i dalje biti mjesto cirkusa", poručio je Pernar. 

Tomislav Saucha (SDP) kazao je Pernaru da ne bi trebao uspoređivati stražare s kuharicama, odnosno raditi distinkciju, kako je rekao, među ljudskim bićima, odnosno između osoblja i zastupnika.  

"Ne sviđa mi se kada tako govorite", kazao je.

Nakon toga Pernar je uvrijeđeno napustio sjednicu. 

No, kada je počelo glasovanje o zaključcima, i oproba je nezadovoljna napustila Odbor, pa više nije bilo kvoruma te Odbor na kraju nije imao uvjete za glasovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene