Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborska radna skupina za izmjene Ustava danas je održala prvi sastanak, na kojem se raspravljalo o prijedlozima nezastarijevanja teških kaznenih djela.


Dogovoreno je kako se neće razmatrati SDP-ov prijedlog nezastarijevanja politički motiviranih ubojstava, nego da će se radna skupina koncentrirati na Vladin prijedlog da se Ustavom onemogući zastara za sva teška ubojstva.

HDZ-ovci su ustrajali u prijedlogu da se Ustavom propiše nezastarijevanje teških ubojstava koja je počinio jugoslavenski komunistički režim, a ne prihvaćaju argument da je to obuhvaćeno Vladinim prijedlogom.

Nezavisna Jadranka Kosor upitala je što bi, u slučaju prihvaćanja HDZ-ova prijedloga, bilo s ubojstvima koje su počinili drugi komunistički režimi, a ne samo jugoslavenski, kao i s neriješenim ubojstvima iz drugih razdoblja.

HDSSB-ov zahtjev da se uvede i nezastrajevanje 'kaznenih djela kojima se ugrožava ekonomska stabilnost i financijski položaj Hrvatske, počinjenih od strane visokih dužnosnika: predsjednika Hrvatske, premijera, predsjednika Hrvatskog sabora, ministara, guvernera HNB-a i ostalih dužnosnika' - zastupnici su ocijenili opasnim.

'Ovakvim prijedlogom otvara se opasan prostor, jer se temelji na procjeni rada vladajuće garniture, pa bi tako, primjerice, ministar financija mogao odgovarati za izdavanje obveznica jer se nekome ne sviđa cijena koju je postavio', kazao je HNS-ov Goran Beus Richembergh.

Jadranka Kosor dodala je da bi se tako svaka politička odluka preispitivala, pa i samo donošenje proračuna u Hrvatskom saboru.

'Pitanje je tko bi onda uopće više bio spreman preuzeti odgovornost za donošenje ikakvih odluka', rekla je Kosor.

Iako su suglasni da odgovornost dužnosnika na visokim funkcijama treba dodatno osnažiti, zastupnici su zaključili kako bi o preciznoj formulaciji i mogućnosti da se takva odredba razradi Ustavom trebalo konzultirati stručnjake s poručja ustavnoga i kaznenog prava.

Predsjednik saborskog Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđa Grbin, predložio je da se od Ministarstva pravosuđa zatraži da pokuša pronaći rješenje kroz izmjene Kaznenog zakona.

Podsjetio je kako je profesor ustavnog prava i vanjski član Odbora. Branko Smerde,l već predložio da se Ustavom razradi pitanje sukoba interesa dužnosnika.

Radna skupina ponovno će se sastati sutra. (Hina)

Vezani članci Sjećanje na žrtve Srebrenice - 2 U Saboru komemorativni skup u spomen na Srebrenicu: ''Pitanje je uvijek što će biti poslije nas, hoće li djeca uživati u blagodatima ili će i dalje uživati u mržnji'' Uhićen Kazimir Bačić - 4 U Saboru se pokreće inicijativa za smjenu Bačića: ''Jasno je da bi minimum civiliziranosti bio da sam podnese ostavku''

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook