Sjednica Sabora (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Sjednica Sabora (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor završio je u noći s četvrtka na petak raspravu o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade RH radi njezinog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koji su u HDZ-u odbacili.


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ) je u ime Vlade u zaključnom obraćanju rekla kako Vlada nema dileme oko toga da se prepoznaju i osude totalitarni i nedemokratski režimi i postupati u skladu s Ustavom.

Vezani članci Kreši Beljaku pauk umalo odveo automobil Kreši Beljaku pauk umalo odnio automobil... "Malo sam se dulje zadržao" Gordan Jandroković i Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Uzavrela atmosfera u Saboru: Jandroković zatražio da Marasa iz sabornice iznese straža

U vezi s HOS-ovom pločom postavljenom u Jasenovcu, istaknula je kako njome nije komemoriran režim, nego žrtve poginule u Domovinskom ratu. Za razliku od prethodnih Vlada ova je formirala vijeće koje je donio dokument kao temelj za daljnje djelovanje i s kojim je postignut konsenzus, rekla je. Treba nastaviti istraživanje svih žrtava u 20. stoljeću, dodala je.

U ime predlagatelja Bojan Glavašević (SDP) ustvrdio je kako Hrvatsku još čeka demokratsko odrastanje i da se trebaju poštivati doneseni zakoni, a osvrnuo se i na istup HDZ-ovog zastupnika Petra Škorića koji je napao pučku pravobraniteljicu Loru Vidović jer je upozorila na Vlaidno toleriranje povijesnog revizionizma.

Joško Klisović (SDP), također u ime predlagatelja, istaknuo je kako je potrebno brzo i odlučno Vladino djelovanje, a što, kako je rekao, premještanje HOS-ove ploče s pozdravom Za dom spremni iz Jasenovca u Novsku nije. (HIna)