Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polemika o Zagrebu

Sabor: Zagreb ne smije biti zatočenik ničijih privatnih interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Grad Zagreb traži potpunu promjenu načina upravljanja i ne smiije biti zatočenik ničijih privatnih interesa", zaključio je HNS-ovac Blažeković.

Saborska rasprava o naoko tehničkim izmjenama Zakona o Gradu Zagrebu izazvala je poslijepodne burnu polemiku zastupnika koji su tražili promjenu načina upravljanja Gradom Zagrebom, uz poruku da Zagreb "ne smije biti zatočenik ničijih privatnih interesa", a HDZ je inzistirao da zakon, umjesto po hitnom postupku, ide u dva čitanja.

Pročitajte i ovo Grafit na Zrinjevcu Na udaru i stranke FOTO Pogledajte uvredljive grafite koji su osvanuli preko noći u centru Zagreba Peđa Grbin, predsjednik SDP-a - 1 Parlamentarni izbori 2024 Koalicija ljevice optužena za plagijat. Nekima je smiješno, drugima baš i ne: ''Sve to može u konačnici smanjiti vjerodostojnost''

"Zagreb je izolirano nedodirljivo, autonomno područje, no nitko se ne smije petljati u loše upravljanje njime", zamjerio je HNS-ovac Boris Blažeković.

Zagrebom se, kaže, već desetljećima upravlja stihijski te je trebalo "dublje zagrabiti u zakon" i uvrstiti promjene u smijeru decentralizacije.

Blažeković se kritički osvrnuo i na Zagrebački holding, ocijenivši da je to "mastodont koji je zatro pozitivnu poduzetničku utakmicu".

"Grad Zagreb traži potpunu promjenu načina upravljanja i ne smiije biti zatočenik ničijih privatnih interesa", zaključio je HNS-ovac Blažeković.

"Potrebna je veća decentralizacija u odnosu na vijeća gradske četvrti koja raspolažu sa iznimno malim sredstvima", upozorio je SDP-ov Draženko Pandek, dodajući kako se s takvim sredstvima ne mogu zadovoljiti potrebe posebice rubnih gradskih dijelova.

Jandroković se žali na Milanovića: On vrijeđa zastupnike!

Igor Kolman (HNS) također je zamjerio što Grad Zagreb ima 17 gradskih četvrti, no za svaku odluku moraju pitati gradsku upravu.

"I dok se financijski podržavaju razne referendumske inicijative, s druge strane građanima se prijeti povećanjem prireza. Još će nam naplaćivati i friški zrak – pa tko to ne može, nek ne živi u Zagrebu", rekao je Kolman.

"Nekad ste šutjeli, a Milan Bandić vam je bio 'najbolje što SDP može ponuditi' ", poručila je vladajućima HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak.

"Ovo je nekakvo isforsirano donošenje zakona o Gradu Zagrebu koji ima velikih problema s funkcioniranjem, te plediram na Vladu da odustane od hitnog postupka", pozvao je HDZ-ov Davorin Mlakar.

S njime se složio i nezavisni zastupnik Branko Vukšić koji je zaključio kako Zagreb ipak zaslužuje temeljitiju raspravu.

Izmjenama zakona predlaže se uređenje pitanja uloge i načina određivanja koordinatora poslova državne uprave za područje Grada Zagreba.

Također se uvodi novi termin za članove zagrebačke Gradske skupštine, usklađuju se odredbe koje propisuju način obnašanja dužnosti zagrebačkog gradonačelnika i njegovih zamjenika s odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, a usklađuju se i odredbe koje propisuju imenovanje pročelnika upravnih tijela koja u okviru svoga djelokruga obavljaju samo poslove državne uprave s odredbama Zakona o sustavu državne uprave. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene