Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poticanje nataliteta

Rastu rodiljne naknade: Od travnja novi zakon na snazi, ali demografi upozoravaju - potrebne su složenije mjere

Tri bebe
Tri bebe DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tri bebe Tri bebe Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/2 >>
Punija rodilišta očekuje Vlada povećanjem rodiljnih naknada. Zakon je raspravljen, uskoro će biti izglasan, a od 1. travnja stupa na snagu. Demografi ipak nisu zadovoljni. Potrebne su, kažu, mnogo složenije i dugotrajnije mjere, a kako se to radi, država može naučiti na primjeru pojedinih gradova i općina.

Povećanje rodiljnih naknada je korak prema potpunom delimitiranju, kažu iz Ministarstva demografije. Fleksibilizira se korištenje rodiljnog i roditeljskog dopusta, a omogućuje se prebacivanje prava s jednog roditelja na drugog u slučaju nezaposlenosti.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

''Koristit će je svi koji imaju zatečeno pravo, ali isto tako i majke koje su rodile u listopadu 2019. godine. One će u punini koristiti'', kaže državni tajnik za demografiju Ivica Bošnjak.

Ovakve mjere su dobre i pohvalne, ali nedovoljne, na što godinama upozoravaju demografi. Politika zapošljavanja, stambena, migracijska politika – niz je mjera koje je potrebno donijeti i zadržati stabilnim godinama.

''Onda da dođu i ta djeca, ali i ta stabilnost kojom država poručuje i onim mladima koji su iselili da se možda mogu vratiti i očekivati dobro i plaćeno radno mjesto. Jedna od stvari je pa gotovo i poklanjati ljudima stanove i zemljišta da bi ostali u Hrvatskoj'', objašnjava demograf Marin Strmota.

Otkrili tajnu uspjeha

Neke općine i gradovi počeli su i to raditi. Mjere idu sve do oslobađanja komunalne naknade, davanja novca za sklopljeni brak, 50.000 kuna za mladu obitelj. Općina Vir tako daje 12.000 kuna za prvo dijete, za svako sljedeće iznos udvostručuje, pa za peto dijete iznosi 192.000 kuna. Besplatan vrtić, knjige, školska oprema, školski obrok, subvencija prijevoza, stipendije, osiguran pripravnički staž rezultirali su doseljavanjem mladih obitelji.

''Shvatili smo da je uzalud infrastruktura i uređivanje mjesta ako nemate ljude. Tako da smo prije 20 godina zauzeli politički stav što je bitno i dogovorili se da ćemo 10 posto proračuna svake godine izdvajati upravo u pronatalitetnu politiku'', kaže zamjenik virskog načelnika Antonio Vučetić.

Sada na raspolaganju imaju u europske fondove na koje se treba više osloniti. ''Mi već sada koristimo za produženi rad vrtića i dodatne programe 100 vrtića, točnije 96 vrtića je potpisalo programe. Mi to sigurno u novoj financijskoj perspektivi želimo osnažiti, pojačati'', rekao je Ivica Bošnjak. Gradi se i 500 novih vrtića. Sada se samo trebaju rađati djeca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene