Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za financije danas je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na prijedlog vladajućih klubova da se za novog guvernera HNB-a imenuje Boris Vujčić, no iz HDZ-a su prigovorili načinu na koji su vladajući najavili smjenu njegova prethodnika Željka Rohatinskog.


Ivan Šuker najavio je potporu HDZ-a imenovanju Vujčića, dugogodišnjeg zamjenika bivšeg guvernera Rohatinskog, zbog njegove stručnosti i iznimne aktivnosti u međunarodnim financijskim institucijama.

S obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u EU, a s tim u vezi i drugačiji položaj središnje banke, izrazio je nadu da će Vujčić sukladno svojim najavama zajedno s Vladom težiti kao fiskalnoj konsolidaciji i provođenju strukturnih reformi.

No, način na koji je Vlada najavila da Rohatinskom neće produljiti mandat smatra vrlo lošom što se ljudske razine tiče, ali i vrlo negativnom porukom koja je odaslana međunarodnim financijskim krugovima, kako investicijskim bankarima, tako i financijskim institucijama.

Vezani članci Hrvatska narodna banka (Foto: Dnevnik.hr) Vujčiću danas zadnji radni dan, HNB ostaje bez guvernera Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Guverner Vujčić tvrdi da je prošlo vrijeme niskih kamata te objasnio zašto je to - dobra vijest

>> Evo tko je vjerojatni nasljednik Rohatinskog

"Mislim da guverner Rohatinski, bez obzira tko se s njim slagao ili ne, pljeskao mu ili fućkao, nije zaslužio da se na ovakav način razriješi", poručio je Šuker, upozorivši i da je takav način i Vujčiću otežao startnu poziciju na čelu HNB-a.

"Prvi čas kada sam čuo da Rohatinski neće dobiti novi mandat postavio sam pitanje - što to Rohatinski nije htio isporučiti novoj vlasti pa je tako naprasno smijenjen", rekao je.

Članovi Odbora iz SDP-a i HNS-a odbacili su njegove prozivke, ističući zasluge Rohatinskog na svemu što je u 12 godina mandata činio i očuvanju monetarne stabilnosti, ali i naglašavajući kako ovo vrijeme krize zahtijeva promjene.

Dragica Zgrebec (SDP) izrazila je zadovoljstvo i što HDZ sada pozitivno ocjenjuje rad Rohatinskog, što, napomenula je, nije stalno bio slučaj u zadnjih osam godina.

"Nakon ovi 12 godina koliko je guverner Rohatinski uspješno vodio monetarnu politiku potrebno je jedno osvježenje i ocijenili smo da je za tu dužnost najbolji njegov bliski suradnik svih ovih godina Boris Vujčić", poručila je.

Rohatinskom je na doprinosu financijskoj stabilnosti zahvalio i predsjednik Odbora Srđan Gjurković (HNS), istaknuvši da zbog tog njegova doprinosa "Hrvatska nije Grčka". Od Vujčića, ipak, očekuje proaktivniju politiku HNB-a te snažnu suradnju između fiskalne i monetarne politike, odnosno, rekao je, da HNB, osim kroz tečajnu politiku, vodi i u smjeru gospodarskog razvoja Hrvatske.

Prijedlog za imenovanje Borisa Vujčića novim guvernerom HNB-a dali su saborski klubovi SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, SDSS-a i nacionalnih manjina. Prema zakonu, guvernera HNB-a imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja te uz mišljenje Odbora za financije. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.