Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Saboru

Zastupnici optužuju Plenkovića: "Ove se metode nisu koristile još od vremena Aleksandra Karađorđevića"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I današnja sjednica Sabora počela je stankom.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je u srijedu da Hrvatskoj prijeti suspenzija demokracije po nalogu premijera Andreja Plenkovića, koji izmjenama Poslovnika želi ograničiti zastupnička prava, podržao ga je mostovac Nikola Grmoja rekavši kako se ne može ušutkati oporba jer "Hrvatska nije apsolutistička monarhija", dok je HDZ-ov Branko Bačić uzvraćao kako im je "malo pet minuta da bi pokazali svu raskoš svoga populizma".

"Hrvatskoj prijeti suspenzija demokracije po nalogu Andreja Plenkovića i na jedan smo korak do uvođenja diktature. Danas čitamo da se premijer poželio gušenja slobode riječi, metodama koje se nisu koristile još od vremena Aleksandra Karađorđevića. On traži, a HDZ poslušno izvršava, da se zastupnicima oduzme pravo na repliku i stanku, da ih se kažnjava s 10.000 kuna ako povise glas u Saboru", rekao je Bunjac nakon stanke koju je zatražio zbog napisa Jutarnjeg lista o poslovničkim izmjenama.

Plenkovića je prozvao da namjerava spojiti u svojim rukama zakonodavnu izvršnu i sudsku vlast. "A vrhovni sudac postat će gospodin Jandroković, koji će izricati sudske presude i govoriti kome će se naplaćivati kazne od 10.000 kuna", kaže Bunjac.

Hrvatski je Ustav "pisala UDBA", ali je ipak temeljni zakon, koji u članku 38. jasno jamči slobodu izražavanja misli, slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa, rekao je Bunjac dodajući kako "ovo neće proći".

Podržao ga je mostovac Nikola Grmoja koji je poručio kako se ne može ušutkati oporba jer "ovo nije apsolutistička monarhija nego parlamentarna demokracija".

Plenković nezadovoljan jer je morao odgovarati na pitanja

Plenković je, kaže Grmoja, "bio nezadovoljan jer je, zamislite, cijeli dan morao biti pred zastupnicima i odgovarati na pitanja, nije mu odgovaralo jer ga je rešetala oporba, kako piše u članku, pa treba ugušiti slobodu govora."

Vladajuće je pozvao da uvedu novčane kazne za loše zakone koje je donio Sabor.

"Idete otvoreno protiv slobode govora. Nakon što ste ugasili saborsko istražno povjerenstvo, najavljujete zatvaranje arhiva. Neće vam to proći. Naći ćemo načina da progovorimo, a platit ćemo i novčane kazne, ali govorit ćemo", poručio je Grmoja.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uzvratio im je da "nikome nije ni na kraj pameti osporavati pravo zastupnicima da govore" dodavši kako polemiziraju s novinskim tekstom.

"I Mostu i Živom zidu je malo pet minuta da bi pokazali svu raskoš populizma", ustvrdio je HDZ-ov Branko Bačić.

"Nikada u povijesti ovog Sabora nije bilo ovoliko rasprava, neutemeljenih, populističkih kao što ih je u zadnje vrijeme. Samo nastavite. Cijeli program Mosta svodi se na čitanje jutarnjeg tiska i naći nešto čime bi za govornicom ocrnili HDZ. Vi nemate drugog programa", ustvrdio je Bačić.

Bunjcu je pak odgovorio kako je "izmjene Poslovnika započeo Božo Petrov glavom i bradom. Na tom je inzistirao, a bio je toliko uspješan da nije došao ni do nacrta, a to je bilo njegova agenda".

Prozvani Petrov požalio se na povredu Poslovnika. "Kolega Bačić namjerno je iznosio neistine, osim ako nije imao amneziju, odnosno sinkopu. Prijedlog izmjene Poslovnika otišao je i prije nego samo dao otkaz na Vašem mjestu predsjednika Sabora", rekao je Petrov.

Rasprava o "lex šerif": U Saboru o zakonu koji je oporba žestoko napala

Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o konačnoj verziji izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje je oporba prije dva tjedna žestoko napala tvrdeći da zahvaljujući tim izmjenama, odnosno redefiniranju odnosa predstavničke i izvršne vlasti kod donošenja proračuna, lokalni čelnici postaju nesmjenjivi.

'Lex faraon', 'lex šerif', odnosno 'lex šerif Bandić', neke su od kvalifikacija koje je na račun zakona izrekla oporba, ministar uprave Lovro Kuščević te je tvrdnje odbacio te ponovio kako izmjene trebaju pridonijeti većoj političkoj stabilnosti i boljoj suradnji predstavničkog i izvršnog tijela te boljem neposrednom odlučivanju građana.

I pred drugo čitanje zakona iz Vlade, odnosno resornog Ministarstva uprave, uvjeravaju da se izmjenama jača uloga predstavničkih tijela, dakle vijeća i skupština, te osigurava stabilnost za provođenje projekata, prije svih EU projekata.

Između dvaju čitanja u zakonu su se 'dogodile' određene promjene, a najvažnija je da referendum za opoziv načelnika, gradonačelnika i župana sada može predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti samo na zahtjev 20 posto birača.

Vlada je odustala od određivanja vijećničkih naknada i ostavila predstavničkim tijelima da sama to reguliraju. Propisala je i da čelnik tijela, koji je ponovno izabran nakon prijevremenih izbora, mora predložiti novi proračun u roku od 45 dana od dana izbora, a predstavničko tijelo mora ga prihvatiti u roku od idućih 45 dana.

Prihod od poreza na dohodak u cijelosti lokalnim jedinicama

Sabor će u srijedu raspraviti i konačan tekst zakona o financiranju općina, gradova i županija koji bi na jednostavniji i pravedniji način trebao definirati sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak, sustav fiskalnog izravnanja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te sustav financiranja decentraliziranih funkcija.

Ključno je da se prihod od poreza na dohodak u cijelosti prepušta jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, a njegova raspodjela pojednostavljuje na način da je udio općine, odnosno grada u ukupnom prihodu od poreza na dohodak 60 posto, udio županije 17, udio za decentralizirane funkcije šest te udio za fiskalno izravnanje 17 posto. "Ukupni neto efekt tog zakona bit će 1,4 milijarde kuna“, kazao je ministar Zdravko Marić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene