Hrvatski sabor nakon stanke za uskrsne blagdane zasjedanje je nastavio aktualnim prijepodnevom u okviru kojega su predstavnici Vlade odgovarali na zastupnička pitanja.

Galerija


Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru nakon uskrsnih blagdana obilježila su oštra prepucavanja oporbe s vladajućima. Tijek sjednice možete pratiti u nastavku.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović Rasprave o euru su u nas na razini rasprava o cjepivu. Bez temeljnih kompetencija pa ih je bolje i ne čitati… Boris Milošević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Milošević: "Nacionalna netrpeljivost izjeda društvo, Ježurku Ježića smo izbacili iz lektire zato što ga je napisao Srbin"

13:55 Okončano je aktualno prijepodne, sjednica se nastavlja slobodnim izlaganjem zastupnika. Prvi je na redu Željko Glasnović u ime Kluba Neovisni za Hrvatsku.

Pitao je što je, a vezano za predstojeće EU izbore, sa stotinama tisuća Hrvata koji imaju dvojno državljanstvo.

13:50 Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da je svaka bolnica dužna osigurati ispunjenje zahtjeva za prekidom trudnoće ako su za to sve stručne pretpostavke ispunjene. Pitala je kad će se riješiti pitanje zakona o prekidu trudnoće.

Plenković je kazao kako je postojeći zakon pozitivan i na snazi je već dugo te da je na Saboru da izglasa novi zakon.

Mrak Taritaš kazala je da je pravo jedne ozbiljne države da ima jednog ozbiljnog premijera. "I vi ja znamo da je obveza Vlade da prijedlog zakona pošalje u saborsku proceduru. Pitanje je trenutka kad će priziv savjesti u nekoj bolnici imati portir, pa će onda odlučiti hoće li je pustiti da ode kamo treba ili neće. Žao mi je što Vlada nema snage pustiti takav jedan zakon u proceduru." 

13:46 Bojan Glavašević (SDP) pitao je Plenkovića zna li koliko bi u zagrebu u prosjeku platio najam stana do 60 m2.

Plenković na to - nije odgovorio.

"Nema odgovora? Ne znam jeste li neinformirani ili nezainteresirani. Jako je teško naći stan u većim hrvatskim gradima. U Zagrebu je lani cijena najma porasla više od 8 posto. U Zagrebu za stan do 60 m2 plaćate u prosjeku 4600 kuna, a za veći stan i do 900 eura.

Ako ova zemlja postane preskupa za svoje građane, za što su onda ljudi umirali, za što su se borili?

13:31 Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako u zadnje vrijeme sve poskupljuje, od 1. 4. poskupila je struja za gospodarstvo, redovito poskupljuje gorivo, poskupljuje plin, poskupljuje odvoz otpada... Usporedio je kako su u Hrvatskoj režije za stan od 80 m2 ukupno 161 euro, dok je u Švicarskoj primjerice, po Sinčićevim navodima, to 159 eura, a u Italiji 143 eura. Pitao je i hoće li posljedično doći do vala poskupljenja.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, kazao je da Sinčić nije naveo koja mu je bila metodologija za izračun, odnosno što je sve uvršteno u režije. Dodao je i da iznos režija ovisi o tome postoji li u tim zemljama proizvodnja i kojih energenata. Pojasnio je da se poskupljenje struje za gospodarstvo odnosi na one pravne osobe koje nisu u prethodnom razdoblju dogovorile opskrbu električnom energijom.

Sinčić je na to ustvrdio da je pitao hoće li doći do poskupljenja za kućanstva, "ali odgovor nisam dobio".

12:59 Nikola Grmoja (Most) javio se da je počinjena povreda Poslovnika, no kad je počeo objašnjavati o čemu je riječ, predsjedavajući Gordan Jandroković ugasio mu je mikrofon.

"Disconnect! Zato što kršite Poslovnik. Ovo nije povreda Poslovnika, to što vi ne možete slušati nekoga, to je vaš problem, otiđite van ako ne možete slušati, ovdje nema povrede Poslovnika. Ovo je sad iživljavanje nad onim što piše u Poslovniku i neću vam to dopustiti", kazao je Jandroković.

Grmoja je opetovano pitao može li objasniti, ali Jandroković je uzvratio: "Ne možete, nemojte se ljutiti. Obratite se Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Sloboda počiva na proceduri, zakonima i odgovornosti. To je sloboda."

12:41 Božo Petrov (Most) osvrnuo se na vijesti o Gradu Splitu, koji je izgubio veliki spor i sada je pred blokadom uoči turističke sezone. Kazao je da nije bilo ni u Rijeci, koja iduće godine treba biti europska prijestolnica kulture. Deficit je u Zagrebu, dodao je, čak 1,4 milijarde kuna. Upitao je: "Dokad će hrvatski građani plaćati nemar lokalnih šerifa i nefunkcioniranje državne vlasti".

Plenković je kazao kako ova Vlada usko surađuje s lokalnim zajednicama. "Zalažemo se za decentralizaciju, a da bismo to napravili bitno je da tim jedinicama lokalne samouprave damo alat - fiskalnu decentralizaciju. Spustili smo im 2,1 milijarde kuna, pa i u Metković je tako spušteno 20 milijuna kuna. Radimo na rješavanju nejednakosti u različitim dijelovima Hrvatske."

Petrov je kazao: "Mislim da ste si vi uzeli ulogu nekakvog vatrogasca pa trčite od jednog do drugog i gasite požar. Možda je vam zabavno, ove afere, SMS i to, ali građane to ne interesira, oni žele živjeti u zemlji u kojoj će primati pristojnu plaću i dobro živjeti".

12:09 Sonja Čikotić (Most) kazala je kako je raspisan natječaj za mlade koji bi trebali biti svojevrsni časnici za vezu tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, a plaćeni su miliijuni kuna za vozni park.

"Kad se ovo uzme u obzir, koliko vam je važno zadiviti svoje prijatelje činovnike iz Bruxellesa, a koliko je važno zadržati mlade? Sve ste pokazali ovim natječajem."

Plenković joj je odgovorio kako je njegova plaća u vrijeme kad je počeo raditi u Ministarstvu vanjskih poslova bila 1300 kuna. "Ovo je uobičajena stvar, to rade sve zemlje koje predsjedavaju Vijećem EU-a. I ja sam to radio, nije mi bilo teško", kazao je premijer.

Čikotić je odgovorila da će do ovoga posla doći samo odabrani.

11:54 Peđa Grbin (SDP) pitao je ministra Darka Horvata što će država napraviti s Uljanikom.

"Ima li Vlada plan za rješavanje situacije i koji je taj plan?" pitao je Grbin.

Horvat je kazao da je upravo Grbin tražio kaznenu odgovornost ministra jer je, kako je rekao, prošlog ljeta pronašao način isplate plaća radnicima.

"Vlada je sukladno svim zakonskim odredbama imala i ima plan. Želimo spasiti 124 milijuna eura državnog jamstva", kazao je Horvat. Naglasio je kako Vlada može osigurati da se porezni obveznici i državni proračun sačuvaju od dodatnih troškova tako da se brod Jan de Nula završi u nekom od susjednih brodogradilišta.

11:39 Krešo Beljak (HSS) pozdravio je premijera i pohvalio ga što se vratio u sabornicu nakon više od pola sata. Nastavio je s kritikama vezanima za protokol o mlijeku s Kinezima: "Tko bi, molim vas, a da ima četiri razreda osnovne škole, mogao povjerovati da bi Hrvatska bila u stanju proizvesti išta za Kinu?"

Plenković mu je odgovorio kako je država samo napravila put za domaće proizvođače, da mogu sklapati poslove s Kinom. "Znate li vi kolika je trgovinska razmjena Hrvatske s Kinom? Ako ne znate, ona iznosi milijardu eura. Hrvatska ima u tome deficit, kao i mnoge zemlje. Ovi ugovori služe da se taj disbalans malo ispravi", kazao je Plenković.

Potom je upitao Beljaka tko je njihov kandidat na europskim izborima. "Mnogi vaši kolege na lokalnoj razini izvrsno surađuju s HDZ-om i podržavaju rad Vlade", bocnuo je Plenković Beljaka, što je šefa HSS-a nasmijalo.

Beljak je kazao kako mu je drago što HDZ-ovci komuniciraju s članovima HSS-a na terenu. "Na izborima će se vidjeti što građani misle. Pustite tapšanje po ramenima, tako su tapšali i Sanadera pa vidite gdje je. Tako ćete i vi završiti, vidjet ćete. Nitko u Hrvatskoj ne može kupiti zemljište ako nema člansku iskaznicu HDZ-a. HDZ se pretvorio u korumpiranu hobotnicu. Svi ovi što se sada smiju, smijali su se i Sanaderu."

11:31 Sabina Glasovac (SDP) kazala je kako su učitelji proglasili projekt "Škola za život" neuspjehom, a negativno ga je ocijenila i pravobraniteljica za djecu. "Vaša reforma svela se na tabletizaciju Hrvatske, a sada taj tablet neće dobiti svaki prvašić, nego svaki četvrti. Je li vam imalo neugodno? Samo mi nemojte reći da sam zavidna i neinformirana", poručila je ministrici Blaženki Divjak.

Ministrica Divjak kazala je kako je istraživanje o zadovoljstvu učitelja reformom provedeno mjesec dana nakon što je počela primjena eksperimentalnog programa, a objavljeno je šest mjeseci kasnije.

Kazala je i kako treba pročitati smjernice prije nego što komentira nešto jer okrupnjavanje škola ne znači njihovo ukidanje.

Glasovac je kazala Divjak kako radi štetu u Ministarstvu i njezine će greške ispravljati drugi koji dođu poslije nje.

10:48 Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) obratila se premijeru Plenkoviću: "Otkad ste mi kazali da sam se prometnula u veliku Europljanku drage su mi i vanjske teme pa evo jedna - dogovoreno je da će Bihać imati novu lokaciju za migrantski centar tik uz granicu s Hrvatskom. Što politika radi da smanji pritisak na granicu, što činite da se Hrvatska rastereti politike otvorenih vrata, koju je uvela baš vaša velika i sretna, iako možda ne zadugo, obitelj Europskih pučana.

Plenković joj je odgovorio kako tisuće hrvatskih policajaca čuvaju hrvatsku granicu. "Naša politika prema migracijama iz BiH bazira se na dnevnoj suradnji i cilj joj je spriječiti ilegalne migracije. Činjenica je da se istočnomediteranskom i balkanskom rutom rutom sve više migranata kanalizira na to područje. Hrvatska apsorbira enormna sredstva za jačanje naših sposobnosti na ovom planu."

Nikola Grmoja i Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr)
Miro Bulj donio mlijeko premijeru Plenkoviću (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Esih mu je žestoko odgovorila: "Nevjerojatno je koliko puta otkrijete svoju pravu birokratsku narav. Čuli smo opet svašta, ali nismo ono čemu naši građani svakodnevno svjedoče. Ne govorite punu istinu. Na tim potezima svakog dana prolaze horde migranta, policija je premorena, građani su užasnuti, seljaci su prisiljeni organizirati noćne straže. Možemo samo nagađati što će se događati u predestojećim danima, kako bude zatopljavalo, i kako će se to odraziti na hrvatski turizam.

Vaš je politički put dosadan kao i ovaj birokratski ekspoze koji smo upravo imali prilike čuti. Ovo više sliči na neki govor za natječaj za posao u europskoj institucije nego na govor premijera koji je zabrinut za sigurnost svojih građana."

10:29 Romana Jerković (SDP) kazala je ministru Kujundžiću kako ne može poreći da je hrvatsko zdravstvo u kolapsu, da smo nezdrava nacija, da imamo katastrofalno loše preživljavanje onkoloških pacijenata te da su liste čekanja previše duge.

Dodala je i da u Hrvatskoj građani moraju skupljati za liječenje onih koji moraju ići u inozemstvo jer im hrvatsko zdravstvo ne može omogućiti terapije.

Kujundžić joj je kazao kako su neke njezine opservacije točne, ali da bi kao znanstvena djelatnica trebala više istražiti prije nego nešto kaže.

Naveo je kako su nove terapije u svijetu sve skuplje, i to nije slučaj samo u Hrvatskoj. Što se problema s ljudstvom tiče, kazao je kako je broj specijalizanata povećan za 30 do 50 posto.

Jerković mu je uzvratila kako je majstor krivudanja i nije iskren. "Zdravlje nije i ne smije biti roba koja ima cijenu, a ono je za vas roba. Ne smije biti podjele na bogate i siromašne. Mislim da ste na potpuno pogrešnom putu".

10:25 Ante Plazonić (HDZ) pitao je svog stranačkog kolegu, ministra Olega Butkovića od kakvog je značaja rekonstrukcija remetinečkog rotora, koliko će koštati i kad će biti zgotovljen.

Butković je kazao kako je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u Gradu Zagrebu te da je 100 posto financiran sredstvima EU-a i onima iz državnog proračuna. Radovi bi trebali biti okončani sredinom 2020. godine i idu predviđenim rokom.

10:23 Miro Bulj (Most) pitao je premijera kakav je protokol o mlijeku potpisan s Kinezima te se osvrnuo na sinjsku mljekaru, koja postoji samo na papiru. Premijeru je na stol donio bocu mlijeka te mljekare. "Nema sinjske mljekare, ona služi samo za provoz srpskog mlijeka. 'Sinjska mlekara' fiktivna je, to je otvorio neki kriminalac u Srbiji."

Jandroković mu je kazao kako se ovo "može shvatiti i kao prikrivena reklama za sinjsku mljekaru".

Nikola Grmoja i Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr)
Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10:11 "My name is Maras, Gordan Maras. I to zna gospodin Plenković, koji mi nije odgovorio na pitanje o 300 tisuća iseljenih Hrvata. Vi biste trebali štititi zastupnike", poručio je Maras Jandrokoviću prijavljujući povredu Poslovnika jer ga je premijer nekliko puta nazvao "Meras".

Jandroković mu je kazao kako "mora biti spreman ako poteže oružje da će dobiti natrag". Plenković je dodao i kako "kolega Meras očito nije upoznat s radom kolege Resslera pa mu zato ne zna ime", namjerno pogrešno kazavši Marasovo prezime, jer je Maras ranije pogrešno imenova Resslera.

10:07 Jandroković je upozorio Marasa, koji je upadao Plenkoviću u riječ dok je odgovarao zastupniku Lovrinoviću: "Prestanite se nepristojno ponašati, svoju nepristojnost trenirajte negdje drugdje! Dobivate prvu opomenu".

9:57 Maras je ukazao na niz afera koje su se dogodile u zadnje vrijeme, od "špic papka" nadalje. Osvrnuo se i na to kako su HDZ-ovci zadovoljni mirovinama pa poručio svima da onda i dalje glasaju za HDZ kad su njima zadovoljni. 

"Je li vas sram što je 300.000 naših sugrađana otišlo otkad ste vi predsjednik Vlade", upitao je Maras.

Plenković mu je odgovorio kako nema odgovor za njega jer nije dobio ni pitanje. 

"Građanima je dosta HDZ-a, lopovluka, pljačke. Vidimo da predsjednik HDZ-a završava u zatvoru. Zar nije smiješno da Rassler govori da u Slavoniji nikad nije bilo ljepše nego sad, da Sokol govori da su mirovine izvrsne. Sramota je kako se ponašate prema građanima. Hrvatski građani nisu se rađali za Irsku", rekao je Maras.

"Vi se ponašate kao da ste dovoljni sami sebi, kao da je ovo HDZ-ova država. Treba vam reći dosta", zaključio je.

9:56 Idući je na redu SDP-ov Gordan Maras, kojeg je Jandroković unaprijed upozorio na naljepnicu kojom promovira svoju kandidaturu na EU izborima jer će ga u suprotnom ponovno upozoriti. Maras je odvratio: "Samo neka me HDZ prijavi..."

9:50 Tomislav Sokol (HDZ) pitao je ministra rada Marka Pavića kako komentira sindikalnu inicijativu za promjenu mirovinske reforme.

Pavić je naveo koji su ciljevi mirovinske reforme te dodao kako trenutno radi 10.000 umirovljenika, nakon što im je otvorena mogućnost da se zaposle na skraćeno radno vrijeme.

9:42 Dragana Jeckov (SDSS) pitala je ministricu Blaženku Divjak mogu li se smjernicama obrazovne reforme obuhvatiti i škole s manjim brojem razrednih odjela, odnosno one koje se nalaze na mjestima niže razvijenosti.

Divjak je odgovorila kako Ministarstvo daje smjernice koje daju isključivo ciljeve i zadatke. "Na osnivaču je da za svoje područje predloži mrežu škola, to ne radi Ministarstvo." Dodala je i da se resursima treba racionalno raspolagati.

Jeckov je kazala da je zabrinuta jer se "mogu dogoditi situacije da županije doslovno shvate vaše smjernice i tada bi se primjerice u Vukovarsko-srijemskoj županiji moglo zatvoriti 16 škola".

9:41 Počinje aktualno prijepodne. Arsen Bauk (SDP) zatražio je da se na pitanja zastupnika odgovara u rokovima određenim Poslovnikom ili u nekom razumnom roku. Jandroković je odgovorio kako su pristiglo više od tisuću pitanja te da je Vlada na veliki dio pitanja već odgovorila.

9:39 Nikola Grmoja (Most) požalio se da je točka dnevnog reda o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na samom kraju zasjedanja te zatražio da se ona pomakne za četvrtak ujutro.

9:38 Predsjedavajući Gordan Jandroković otvorio je sjednicu te objavio kako je prihvaćen predloženi dnevni red.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja uređuje se postupak primjene međunarodnih mjera ograničavanja koje Republika Hrvatska provodi u skladu s pravnim aktima Europske unije i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Zakonsko rješenje koje je na snazi nije u skladu s preporukama Odbora stručnjaka Vijeća Europe MONEYVAL-a koji periodično procjenjuje sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma svojih članica te objavljuje izvješća

U skladu s preporukama FATF-a, prijedlog zakona uvodi novu definiciju imovine i drugih sredstava kako bi se jasnije definirale odredbe o zamrzavanju sredstava osobama na sankcijskim listama i njihovim pomagačima.

Nova definicija imovine i drugih sredstava uključuje i virtualnu imovinu koja nije definirana, jer će se definirati zakonom koji uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Izmjene su u skladu s Direktivom 2018/843 i preporukama FATF-a.

Pojam kontrole ili nadzora proširuje se tako da se uvodi novi pojam zajedničkog ili neizravnog nadzora. Osigurava se da imovina ne bude, na posredan način, dostupna onim subjektima na koje se odnose međunarodne mjere ograničavanja.

Propisuje se zamrzavanje imovine

Nadalje, propisuje se da se zamrzavanje imovine i drugih sredstava subjekata prema kojima se mjere primjenjuju provodi bez prethodne najave/obavijesti tim subjektima. Novim prijedlogom osigurava se javna objava popisa fizičkih i pravnih osoba i drugih subjekata pod međunarodnim mjerama ograničavanja Europske unije i Ujedinjenih naroda u cilju očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda te razvoja i jačanja demokracije.

Novim zakonskim rješenjem osigurava se da Republika Hrvatska može, u slučaju potrebe, primijeniti međunarodne mjere ograničavanja utvrđene rezolucijama Ujedinjenih naroda i prije završetka postupka prenošenja, usklađivanja i donošenja pravnih akata na razini Europske unije.

Također, daje se mogućnost Vladi RH da Vijeću Europske unije predloži donošenje odluke, uredbe ili provedbene uredbe o određenoj međunarodnoj mjeri ograničavanja. Predložene izmjene obuhvaćaju i osnivanje Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja.

Na taj način, skraćivanjem dugog i nerazumljivog prijašnjeg naziva Skupine pojednostavljuje se naziv, ali i jasnije definiraju ovlasti Skupine uvođenjem proširenih ovlasti u vidu mogućnosti predlaganja Vladi RH uvođenja mjera ograničavanja.

Uvedena je mogućnost da Skupina može predlagati Vladi uvođenje mjera ograničavanja u odnosu na određene fizičke i pravne osobe i druge subjekte, na prijedlog člana Skupine ili na inicijativu države članice Europske unije ili treće države.

Sjednica počinje u 9,30 sati. (Hina)