Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti sjednicu raspravom o poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u 2014.


12.24 - Zastupnici su sjednicu nastavili raspravom o Izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2014. godinu.

Vezani članci Sabor, ilustracija Pogledate burne svađe u turbulentnoj 2020. godini: Rad Sabora u uvjetima pandemije i potresa Slika nije dostupna NIJE PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE O RADU SOA-E 6 glasova za, 6 protiv i jedan suzdržan

11.00 - HDZ -ovom zastupniku Željku Glasnoviću zasmetalo je što se u raspravi puno spominje HVO.

'Da nije HVO-a danas ne bi sjedili ovdje. U obraćanju predsjednika Tuđmana nikada se nisu spominjali HVO nego hrvatske snage.I u strateškom je interesu, i moralna obaveza Hrvatske da se pobrine za mirovine HVO-a. Jer ti su ljudi ostali na svojim ognjištima, i u jako teškim okolnostima pokušali preživljavati, a tu su prikazani kao neka šudra koja je vodila privatni rat.Isplaćuju se mirovine partizanskim borcima, mislim za 40 tisuća njih, a HVO se uvijek spominje u nekom negativnom kontekstu. Nemaju prava kao i hrvatski branitelji, to se mora riješiti, to je obaveza Sabora', kazao je Glasnović.

U izvješću se navodi da je u matičnoj evidenciji HZMO-a krajem 2014. evidentirano nešto manje od 1,4 milijuna aktivnih osiguranika.

Mirovinu je 2014. ostvarilo ukupno 51.526 novih korisnika, što je za 5,67 posto više nego godinu ranije.

Prosječan mirovinski staž korisnika starosne mirovine iznosio je 33 godine, a svih umirovljenika 30 godina i u posljednjih 15 godina povećao se za dvije godine.

Najviše je korisnika bilo u dobnoj skupini od 65 do 69 godina, a broj mlađih korisnika blago se smanjuje.

Prosječna mirovina za prosinac 2014. iznosila je 2.238 kuna neto, što je činilo 39,17 posto tadašnje prosječne plaće u Hrvatskoj.

Ukupni prihodi Zavoda iznosili su oko 36,84 milijarde, a rashodi za mirovine oko 36,37 milijardi kuna.

Udio ukupnih rashoda za mirovinsko osiguranje u BDP-u iznosio je 11,19 posto.

U Zavodu je krajem godine bilo zaposleno 2.840 radnika, 3,19 posto manje nego godinu ranije, a riješena su ukupno 145.142 zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, navodi se u izvješću. (Hina)