Sabor (Foto: Dnevnik.hr)
Sabor (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti Godišnje izvješće o obrani za 2018. i Izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti, osim toga, dolazak u Sabor i predaju potpisa referendumske inicijative "67 je previše", najavili su sindikati.


Godišnje izvješće o obrani prikaz je aktivnosti Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u prethodnoj godini, stanja i razvoja obrambenih sposobnosti, strukture obrambenih resursa i ostvarenja razvojnih projekata i prioriteta.

Vezani članci Ilustracija Pogledajte kako se živi u Europi pod stare dane: ''Ako moram raditi dvije godine duže, to znači živjeti dvije godine manje'' Referendum u Švicarskoj Švicarci izglasali kasniji odlazak radnica u mirovinu, najavljeni prosvjedi: "Ovo je pljuska svim ženama"

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ističe kako je obrambeni proračun i u 2018., nastavio s rastom započetim 2017.

Nastavljeno je opremanje Hrvatske vojske naprednim borbenim sustavima, intenzivirana obuka i vježbe u međunarodnim i nacionalnim aranžmanima, pokrenut studij Vojnog pomorstva te niz aktivnosti usmjerenih na revitalizaciju pričuvne komponente.

Ministar podsjeća da su vraćena oduzeta i poboljšana postojeća materijalna prava pripadnika HV-a, nastavljen razmještaj dijela postrojbi u Pločama i Varaždinu. Održana je združena vježba Velebit 18 – Združena snaga kao glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. koja je omogućila testiranje čitavog sustava Hrvatske vojske i pružila priliku za provjeru doktrinarnih i operativnih načela.

Prvo cjelovito izvješće od donošenja Strategije

Izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti prvo je cjelovito od donošenja Strategije, u srpnju 2017., izrađeno je prema nacionalnim interesima i devet strateških ciljeva.

"Izvješće je dodatna podloga za intenziviranje zajedničkih koordiniranih napora u prepoznavanju i suočavanju s ugrozama nacionalne sigurnosti", istaknuo je Krstičević, podsjećajući da pojam nacionalne sigurnosti obuhvaća i sigurnost stanovništva, zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Hrvatske, osiguranje snažnog obrambenog sustava i drugih poluga države u suočavanju s izravnim izazovima i prijetnjama sigurnosti.

Takav sveobuhvatni pristup je okosnica sustava domovinske sigurnosti na čijoj uspostavi se intenzivno radi, dodao je ministar. Sabor će u četvrtak raspraviti i Vladin prijedlog izmjena Zakona o obrani te SDP-ov prijedlog izmjena zakona o financiranju lokalnih jedinica.

Predaja više od 700 tisuća potpisa

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever najavio je da će sindikati Saboru predati više od 700 tisuća potpisa prikupljenih za referendumsku inicijative za promjenu uvjeta umirovljenja.

"Očekujemo da će Sabor zatražiti provjeru potpisa, ali od toga ne strepimo jer smo skinuli one potpise kod kojih smo uočili nedostatke", kazao je Sever.

Predstavnike Organizacijskog odbora inicijative primit će predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Sindikalci poručuju da neće pregovarati s Vladom ni vladajućom većinom o inicijativi da se granica za odlazak u punu mirovinu sa 67 godina vrati na 65 godina, već se referendum mora održati. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju