Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice

Sabor o Zakonu o udomiteljstvu: "Dijete nastaje od oca i matere, moramo čuvati vrijednosti ovog društva"

Sabina Glasovac (Dnevnik.hr)
Sabina Glasovac (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Sabina Glasovac (Dnevnik.hr) Sabina Glasovac (Dnevnik.hr) Sabina Glasovac (Foto: Dnevnik.hr) Sabina Glasovac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sabina Glasovac (Foto: Dnevnik.hr) Sabina Glasovac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Furio Radin (Foto: Dnevnik.hr) Furio Radin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Hrvatski sabor raspravlja o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu koji se proteklih dana našao u fokusu javnosti nakon što se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze na pitanju treba li udomljavanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

O toj su temi koalicijski partneri razgovarali u srijedu u Banskim dvorima, nakon čega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio da će HNS, ne prihvati li se njegov amandman, biti suzdržan kod glasovanja o Zakonu. HNS ide s amandmanom jer želi da se u udomitelje ubroje i životni i neformalni životni partneri, rekao je Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na sjednici 239 točaka Najavljena velika promjena na sjednicama Sabora: "Danas sam naučio da se HDZ-u na nježan način treba reći kako je ukradena milijarda" Hrvoje Zekanović Godišnje izvješće o Vladi Nakon Plenkovićeva odgovora oporbi u Saboru pljuštale opomene: "Omalovažavate i vrijeđate zastupnike"

Saborska rasprava o Zakonu o udomiteljstvu u četvrtak se svela uglavnom na svjetonazorske razlike o tome trebaju li istospolni i neformalni životni partneri imati mogućnost udomljavanja djece, pri čemu su iz oporbe, kojoj se u tom zahtjevu pridružio i vladajući HNS, pljuštale optužbe na račun HDZ-a da je zakon "politički uškopljen", a djeca "stavljena na čekanje", dok je SDP-ova Sabina Glasovac resornu ministricu Nadu Murganić pitala: "Što vas boli tko koga voli?".

Premijer Andrej Plenković ranije je poručio da Vlada neće prihvatiti HNS-ov amandman, ali da zbog toga koalicija i parlamentarna većina neće doći u pitanje.

Vlada, koja je Zakon predložila, ističe da će on omogućiti povećanje broja udomiteljskih obitelji, regionalnu ravnomjernost udomiteljstva, te uspostavljanje udomiteljstva kao zanimanja za nezaposlene udomitelje.

U Hrvatskoj je u 2016. bilo 3.049 udomiteljskih obitelji, 1.492 za djecu i mladež i 1.557 za odrasle i starije osobe. U udomiteljskim obiteljima za djecu i mladež bilo je smješteno 2.342 korisnika, a u onima za odrasle i starije 4.459 korisnika. U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi bilo je smješteno je 864 djece.

Najveći broj udomiteljskih obitelji je na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba, malo ih je u južnim i priobalnim područjima Republike Hrvatske. Sabor će danas raspravljati i o Interpelaciji o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koju je u proljeće prošle godine podnio Klub SDP-a.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:  

16:00 "Prilikom prvog čitanja SDP vas je pozvao da predložite rješenja koja neće diskriminirati dio građana zbog njihove spolne orijentacije. Vi ste napravili suprotno i predložili rješenje koje diskriminira građane koje su u životnom ili neformalnom životnom partnrstvu. Zašto", upitao je SDP-ovac Peđa Grbin ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadu Murganić.

Prozvana je pojašnjavala kako su odredbu o tome tko može biti udomitelj ostavili iz postojećeg zakona, a na temelju obiteljskog zakona iz 2015. o tome tko može posvojiti dijete. "To su osjetljiva obiteljsko-pravna područja pa ovakav najvažniji obiteljski zakon, koji je na snazi, može biti na neki način smjernica", rekla je Murganić.

15:10 SDP-ovac Arsen Bauk poručio je kako je svađa između HDZ-a i koalicijskog HNS-a oko toga hoće li osobe u životnom partnerstvu imati pravo na udomljavanje tek skretanje teme s problema u društvu. "I vi i oni znate po praksi Europskog suda za ljudska prava da će sud uvijek presuditi u korist toga da i osobe u životnom partnerstvu imaju prava kao i izvanbračne zajednice", poručio je Bauk.

Kako je zakon loš isticao je i nezavisni Mirando Mrsić. "Predloženim se ne brine isključivo o interesima djece, on je politički uškopljen i ide za tim da zadovolji ideološke interese HDZ-a", ustvrdio je Mrsić i optužio vladajuće da su dopustili ideologizaciju zakona. "Vi zakon niste ni pročitali", uzvratila mu je Murganić.

14:40 "Tko Vam daje pravo da vi procjenjujete što je dobrobit djece? Jeste Vi ta koja će procijeniti da samo heteroseksualna obitelj pruža ljubav i mir? Niste Bog ni Božica i prestanite to raditi... Što vas boli tko koga voli?", pitala je SDP-ova Sabina Glasovac ministricu.

Murganić je uzvratila kako su SDP-ove prozivke "izvrnute teze i zlonamjerna kritika neutemeljena na bilo kakvim točnim podacima". Poručila je kako ni ona niti Vlada ne žele osporavati bilo čija prava. SDP-ovce je pritom optužila da su vrlo agresivni.

"Nismo agresivni nego odriješiti kada treba braniti ljudska prava i prava djece. Ne napada nitko Vas osobno nego princip da pravo oduzimate drugima", poručio joj je SDP-ov Gordan Maras.

14:00 Branko Hrg (HDS) kazao je kako bi dijete koje odrasta u istospolnoj zajednici druga djeca zafrkavala u školi. 

"Možda će to jednog dana biti normalno, no danas dijete nastaje od oca i matere. Moramo čuvati vrijednosti ovog društva", kazao je Hrg.
 

13:39 Davor Bernardić (SDP) kazao je kako se zakonom želi diskriminirati istospolne parove.

"Jednoj manjini u društvu uskratit ćete njihova prava. Ne posvetimo li se borbi protiv homofobije stvorit ćemo plodno tlo za nove traume u budućnosti. Ministrice, predlažem da na jedan dan uđe u ulogu partnerice u istospolnoj zajednici. Možda otkrijete da u toj obitelji bila izvrsna majka ili otac", kazao je Bernardić. 

"Djecu ste stavili na čekanje u njihovim disfunkcionalnim obiteljima. Djecu ste ostavili tamo gdje sami smatrate da ne bi trebali biti. Zbog neobrazovanja i nerazumijevanja i ograničenja pojedinaca danas slušamo argumente o očuvanju tradicionalnih obitelji, a većina djece dolazi upravo iz tih tradicionalnih obitelji. Onih koji se sastoje od majke i oca, kako ćemo danas slušati, jedinog zdravog okružja za djecu", prozivao je šef SDP-a. Ljudska prava, poručio je, moraju biti ista za sve, a ako se istospolnim parovima to onemogući diskriminirali smo jednu skupinu ljudi po rodnoj osnovi.

12:50 Tijekom rasprave klubova zastupnika Furio Radin kazao je kako se među potencijalnim udomiteljima jedan dio populacije. 

"Životni ili neformalni životni partneri nisu ravnopravni kao ni zajednice osoba istoga spola. Obitelj i brak nisu ista stvar", kazao je Radin. 

12:28 Ines Strenja Linić (Most) kazala je kako nije istina da tisuće djece čekaju na smještaj u domovima. Poručila je kako je kao udomiteljica žalosna zbog nametanja ideoloških priča koje ne pomažu djeci.

"Treba znati da je u Hrvatskoj sklopljeno 174 životnih partnerstava. Koliko od njih će zatražiti da udomi dijete, u odnosu na više od 3000 djece koja su u udomljenim obiteljima. Razmislite jeste li trebali razmišljati o tome koliko su nam spori postupci oduzimanja roditeljske skrbi i kako riješiti udomitelje koji desetljećima udomljavaju djecu i sada su bez jednog dana mirovinskog staža", navodila je Strenja Linić.

12:13 Nada Turina-Đurić (GLAS) kazala je kako će se donošenjem ovog zanimanja omogućiti udomljavanje kao profesija. 

12:09 Anka Mrak Taritaš (GLAS) pitala je ministricu koliko je građana koji imaju registririrano formalno ili neformalno životno partnerstvo podnijelo zahtjev za udomiteljstvom

"Imamo informaciju o jednom slučaju", odgovorila je ministrica. 

12:02 Furio Radin (zastupnik nacionalnih manjina) kazao je kako brak nije jedini oblik obitelji te najavio kako će klub nacionalnih manjina glasati po savjesti.  

U raspravi je otkrio da s udomljavanjem i sam ima iskustva.

'Kad sam bio mlad udomljavao sam djecu preko vikenda. Išao bih u Nazorovu, bio sam psiholog pa sam poznavao... nisu me ništa tražili posebne kvalifikacije jer sam imao kvalifikacije, bio sam oženjen i imao sam dvoje djece. Godinama smo udomljavali djecu. Bili su to brat i sestra iz Zagorja. Ja sam uvijek išao po njih i kada bi ja ušao unutra prema meni bi trčalo barem 30-tero djece sa dignutim rukama i rekli - uzmi mene, uzmi mene. Ova tematika mi je itekako pri srcu. Osim što nema razlike između heterseksualnih i homoseksualnih parova ili pojedinaca, i da nema svih istraživanja, sve je bolje od onog što se može vidjeti u takvim sirotištima', rekao je Radin.

11:57 Sabina Glasovac (SDP) pitala je ministricu je li pri punoj svijesti kad pokušava donijeti "ovakav diskriminirajući" zakon

11:49 "Sram vas bilo, gospodine predsjedniče", poručio mu je Zekanović. 

11:48 Jandroković mu je poručio da ne koristi saborsko vrijeme za prikupljanje bodova

11:47 Hrvoje Zekanović (HRAST) usred rasprave o udomljavanju kazao je kako je danas obljetnica smrti generala Praljka te održao minutu šutnje

11:44 Arsen Bauk (SDP) rekao je kako je izbila svađa između koalicijskih partnera o tome tko će moći udomljavati. "Ne želite priznati istospolne zajednice kao zajednice obiteljskog života", kazao je Bauk. 

Poručio je kako je svađa između HDZ-a i koalicijskog HNS-a oko toga hoće li osobe u životnom partnerstvu imati pravo na udomljavanje tek skretanje teme s problema u društvu.

"I vi i oni znate po praksi Europskog suda za ljudska prava da će sud uvijek presuditi u korist toga da i osobe u životnom partnerstvu imaju prava kao i izvanbračne zajednice", poručio je Bauk.

11:43 Ministrica Murganić mu je odgovorila kako je odredba o tome tko može biti udomitelj ostavljena iz postojećeg zakona dok je definicija obitelji preuzeta iz zakona o posvajanju.

11:42 Peđa Grbin (SDP) kazao je kako zakon diskriminira istospolne i izvanbračne zajednice.

11:30 Nakon stanke Zakon je predstavila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić

"Stanje u udomiteljstvu nije zadovoljavajuće zbog nedovoljnog broja udomiteljskih obitelji i njihove nedovoljne rasprostranjenosti. Cilj zakona je profesionalizacija udomiteljstva. Treba razlikovati naknadu od opskrbnine. Poboljšali bi se uvjeti za udomitelji. Želja je i pomladiti populaciju udomitelja jer je više od polovice registriranih udomitelja starije od 55 godina", kazala je. 

Ministrica je najavila kako će se u suradnji s UNICEF-om provoditi i dodatna kampanja i edukacija udomitelja. 

11:12 Goran Beus Richembergh (GLAS)  također je kazao kako je ključno da zakon ne bude diskriminatoran

"Udomiteljske obitelji istospolnih ne postoje pa tako nije moguće ni raditi bilo kakvo istraživanje o toj temi", kazao je Beus Richembergh

11:10 Stjepan Čuraj (HNS) uoči rasprave je kazao kako je trenutačni prijedlog zakona diskriminatoran

"Veća stigma je biti dijete u domu nego dijete u obitelji punoj ljubavi", kazao je Čuraj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene