Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon najave uvođenja eura

Lovrinović: "Uvođenjem eura ukrcat ćemo se na brzi vlak za Grčku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon rasprave o godišnjem izvješću o radu HAKOM-a za 2016. godinu, zastupnici bi trebali glasati od o dosad raspravljenim točkama.

Hrvatski sabor nastavlja u petak sjednicu raspravom o godišnjem izvješću o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za 2016. godinu, nakon čega bi zastupnici trebali glasovati o dosad raspravljenim točkama.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

HAKOM je u 2016. godini ostvario oko 77 milijuna kuna prihoda, što je oko tri posto manje u odnosu prema 2015. godini, a ukupni rashodi iznosili su oko 82 milijuna kuna, što je oko 20 posto manje od planiranog, pokazuje godišnje izvješće.

Ukupna ulaganja HAKOM-a za 2016. godinu iznosila su oko 15 milijuna kuna, što je oko 47 posto više od ulaganja 2015. godine.

Inače, tijekom 2016. godine HAKOM je naplatio oko 730 milijuna kuna prihoda u korist državnog proračuna Hrvatske, i to na ime naknada za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra, adresa i brojeva te naknada za ovlasti i dozvole.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

11:20 "Tvrdite da je suradnja s rukovodstvenim radničkim vijećem vrlo dobra. Ali, ne spominjete sindikat, niti pravomoćnu presudu kojom ste Vi i HAKOM osuđeni da ste pokušali i ostvarili zabranu nadzora nad ustrojem i djelovanjem sindikata. Znači Vi ste osuđeni za zabranu djelovanja sindikata. Ne spominjete da ste trošili 240.000 kuna na odvjetničke usluge...", nabrajao je Mostov Miro Bulj. Prozvani Lučić odbacivao je takve optužbe.

"Nitko nije osuđen u HAKOM-u... Morate prvo pročitati što piše, kao drugo, radničko vijeće je to koje zastupa interese radnika, a što se tiče sindikalnog rada, nije nikom zabranjen sindikalni rad, niti organiziranje bilo kakvih sindikalnih podružnica", istaknuo je Lučić.

11:06 Nikola Grmoja (Most) šefa HAKOM-a Dražena Lučića prozvao je za represivnu politiku, deliberalizaciju tržišta, isplaćivanje plaća radnicima koji ne dolaze na posao.

Grmoja podsjećao ga je da je prekršajno kažnjen zbog zabrane sindikata.

"Nije u redu da pred Hrvatskim saborom iznosite neistine. Ako je protiv čelnika jedne institucije potvrđena optužnica za zlouporabu položaja i ovlasti, ja mislim da je to pitanje koje treba zanimati Hrvatski sabor. Ja bih na vašem mjestu dao ostavku i ne bih se uopće pojavio ovdje braniti izvješće", pozivao ga je Grmoja.

Podsjećao ga je i kako nikad nije opvrgnuo medijske napise da je najam koji plaća Agencija najskuplji u Hrvatskoj. "Imamo troškove na kravate u iznosima koji su nevjerojatni, na hodočašća u Dubai...", navodio je.

10:05 Sabor je nastavio rad raspravom o godišnjem izvješću HAKOM-a.

10:00 Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako stanje u hrvatskoj poljoprivredi katastrofalno. Osvrnuo se pritom na uzgoj konoplje.

"Svjetski trendovi daju novo svijetlo o mogućnostima konoplje. Može se proizvoditi više od 25.000 proizvoda. U hrvatskoj je dozvoljen uzgoj industrijske konoplje. Mi predlažemo da se za industrijsku proizvodnju koristi cijela biljka, bez ikakvih ograničenja", kazao je Sinčić.

Istaknuo je kako konoplja ima ogroman potencijal u liječenju AIDS-a, PTSP-a, astme, glaukoma, ekcema...

Sinčić predlaže da se Imunološki zavod bavi proizvodnjom konoplje u medicinske svrhe te da se dopusti osobni uzgoj do šest stabljika konoplje.

9:45 "Čini se da nema kraja lošim navikama. Za neke krugove u Hrvatskoj, kuna je sve do danas bila neželjena valuta. Ta naša kuna nikada nije upotrijebljena za poticaj hrvatskog gospodarstva, snažno se poticala eurizacija gospodarstva", kazao je Lovrinović.

Kazao je kako brzo uvođenje eura odgovara bankama i izvoznicima.

"Potiče se stanovništvo na još veće zaduživanje u eurima", kazao je Lovrinović i dodao kako visoke razvijene poput Švedske i Danske nisu uvele euro.

Lovrinović je kazao kako ćemo se uvođenjem eura ukrcati na brzi vlak prema Grčkoj.

9:33 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) zatražio je stanku kako bi javnost izvijestio o "štetnoj inicijativi Vlade i HNB-a o uvođenju eura". Davor Vlaović (HSS) stanku je tražio zbog elementarnih nepogoda to jest problema koji su poljoprivrednici imali zbog suša. Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) stanku je također zatražio zbog problema u poljoprivredi.

9:30 Sabor je i danas rad započeo stankom

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene