Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice

Sabor: SDP-ovcima odbijen prijedlog za izmjenom Zakona, napustili glasovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog Mostova zastupnika Mire Bulja da se uvede potpuna zabrana uzgoja, uvoza i stavljanja na tržište genetski modificiranih organizama (GMO) na cijeloj državi vladajući su u petak u raspravi u Saboru nazvali "populističkim i demagogijom", dok su ga podržali Živi zid i HSS.

Bulj je predstavljajući prijedlog Zakona o zabrani genetski modificiranih organizama, noseći majicu s prekriženim natpisom "GMO", kazao da su gotovo sve županije zabranile GMO na svojim područjima, pa da je logično da se isto zakonski uredi na cijelom području Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

U njegovoj izradi, kazao je, vodio se potrebom zaštite zdravlja i ekološke proizvodnje.

Bulj tvrdi kako je na hrvatskim policama već preko 400 GMO proizvoda, što čini velike štete gospodarstvu.

Kako je naveo, u 2017. uvoz prehrambenih proizvoda povećan je za 12 posto, uvezeno je 71 kilograma voća i povrća po glavi stanovnika, a samo svinjetine u vrijednosti 161 milijun eura, dok je neobrađeno 750.000 hektara zemlje.

Željko Jovanović međutim upozorava kako se građanima mora govoriti istina ističući da je Hrvatska slobodna od GMO uzgoja i da u Hrvatskoj nema GMO proizvoda. "Od 129 uzetih uzoraka niti u jednom nije nađen GMO od bilo koje vrste hrane, mesne, kukuruzne, sojine, svih prerađevina", rekao je.

Josip Križanić (HDZ) ocijenio je Buljev prijedlog "populizmom i demagogijom". “Vi i ja znamo da je prijedlog ovog zakona čista demagogija i populizam. Apsolutno je nemoguće i u teoriji to provesti. Morali bi zatvoriti granice, izaći iz EU, a o zabrani provoza nema šanse", kazao je.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić ističe da je prijedlog u suprotnosti s odredbama važećeg zakonodavstva EU, dodajući da bi njegovim donošenjem nastala pravna praznina i hrvatsko zakonodavstvo više ne bi bilo usklađeno s propisima EU.

Podrška zabrani GMO-a došla je međutim od strane Živog zida koji je zakonski prijedlog ocijenio logičnim, konstruktivnim, pozitivnim i u interesu zaštite zdravlja hrvatskih građana.

Zabranu GMO-a u Hrvatskoj podržava i HSS. "Mi želimo da svaki potrošač u Hrvatskoj zna što je u pašteti i da ti sastojci budu iz domaće sirovine", kazao je Davor Vlaović (HSS) istaknuvši važnost zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Sabor: SDP-ovci napustili glasovanje, većina im odbila zakon

Saborska većina odbila je u petak SDP-ov prijedlog da se izmjeni Zakon o sprečavanju sukoba interesa i u krug dužnosnika koje taj zakon obuhvaća uvede i izvanredne povjerenike u sistemski važnim društvima, te Mostov prijedlog da se izmjeni odluka o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor i povjerenstvu omogući nastavak rada.

SDP-ovi su zastupnici napustili glasovanje nakon što im je većina uskratila pravo amandmanom intervenirati i u zakon "uvesti" i zamjenike izvanrednog povjerenika.

Nikada nismo odbili raspravu o amandmanu predlagatelja, ustvrdio je pritom Peđa Grbin (SDP) prozivajući vladajuće da su tako postupili jer ne žele da se raspravlja o sukobu interesa, odnosno da se govori o temama zbog kojih se premijer Andrej Plenković u četvrtak "preznojavao dok je odgovarao na novinarska pitanja".

"Vama je sukob interesa imanentan, isto je bilo i za Sanadera, Karamarka, isto je sada i za Plenkovića", poručio je kolegama.

Zatražio je stanku kako bi se SDP-ovi zastupnici dogovorili hoće li nakon takve odluke većine sudjelovati u glasovanju ili napustiti sabornicu, a odlučili su se za ovo drugo.

Većina je odbila i Mostov prijedlog izmjena odluke o osnutku Istražnog povjerenstva za Agrokor, unatoč apelima Nikole Grmoje da se povjerenstvu omogući nastavak rada kako bi se utvrdila puta istina o nastanku i propadanju Agrokora.

Sabor je prihvatio Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. te izvješća pravobraniteljice za djecu za prošlu i pretprošlu godinu.
Izabrao je i zamjenice pravobraniteljice za djecu, Mariju Gabelica Šupljika i Ivanu Buljan Ajelić, koje su u petak prisegnule pred Saborom.

Odbio je prijedlog SDP-a i Živog zida da Prijedlog zakona o terminalu za ukapljeni plin, umjesto u hitnu, kako predlaže Vlada, ide u redovnu proceduru.
 

Sabor potvrdio Ugovor o europskom partnerstvu sa Vijećem ministara BiH

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Ugovor između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu, kojim ugovorene strane potvrđuju odlučnost da razvijaju europsko partnerstvo, te jačaju suradnju u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Zakon o potvrđivanju tog Ugovora, Sabor je donio jednoglasno, sa 79 glasova.

Spomenuti Ugovor potpisan je u Sarajevu u srpnju prošle godine, a BiH strana ga je već potvrdila.

Interes je Hrvatske njegovati visoku razinu bilateralnih odnosa s BiH u cilju jačanja njezine dugoročne stabilnosti i sigurnosti, posebice kroz potporu euroatlantskim procesima unutar BiH, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Zdravka Bušić kod predstavljanja Ugovora Saboru, ističući da se time pomaže i političkom osnaživanju Hrvata kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene