Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U svojstvu promatrača

Sabor podržao slanje vojnika u Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo bi išla dva vojnika, a mandat će im trajati godinu dana. Trošak za jednog vojnika iznosi 250.000 kuna.

Zastupnici Hrvatskog sabora podržali su prijedlog Vlade da se u Siriju u 2012. i 2013. godini pošalje do deset pripadnika Oružanih snaga RH u svojstvu vojnih promatrača, uz mogućnost rotacije.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Žustra rasprava Burno u Saboru zbog molitelja, transrodnih... Grmoja ispalio: "Mislio sam da je vaš stav u vezi sa zdravom pameti i biologijom" Sabornica - 3 Najvažnija sporedna stvar na svijetu Najavljena stanka plenarne sjednice Sabora, oporba tvrdi: "To nije razlog da stane cijela država"

Ovoj odluci usprotivili su se zastupnici HDSSB-a jer, kako je Boro Grubišić pojasnio, u toj zemlji vlada kaos i ishod rata je još neizvjestan.Prijedlog o slanju vojnika u Siriju podržao je i predsjednik RH i zapovjednik oružanih snaga Ivo Josipović.

"U šest mirovnih misija trenutno je 117 pripadnika. Cilj je da se u Siriji situacija smiri i da se nastave gospodarske aktivnosti Hrvatske. Prvo bi išla dva vojnika, a mandat će im trajati godinu dana. Trošak za jednog vojnika iznosi 250.000 kuna, a tih pola milijuna kuna osigurani su u proračunu kako za ovu, tako i za sljedeću godinu", rekla je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

Na ovo je reagirao Boro Grubišić kojeg je zanimalo kako je moguće da su sredstva za vojnike osigurana u proračunu, kada o tome nije bilo ni riječi kada se proračun usvajao.

"Možda se radi o unutarnjoj raspodjeli, ja ne znam, ali to je odjednom neka žurna potreba. I u Afganistan smo prvo slali sto vojnika, a sada ih je već preko 300. A u Siriji već imamo vojnike u misiji. Za par mjeseci opet ćemo ovdje raspravljati o dodatnom broju vojnika i časnika koje ćemo slati u Siriju", zaključio je Grubišić.

Vlada je predložila da Ministarstvo obrane izvješće o stanju u Siriji saborskom Odboru za obranu dostavlja jednom godišnje, no zastupnici HNS-a su zatražili da se to radi kvartalno. "Ne šaljemo brojke, šaljemo časnike HV-a koji su sigurno mladi ljudi bez potrebnog borbenog iskustva budući da je Domovinski rat davno završio. Obzirom na stanje i već viđenu šprancu, Sabor treba više računa voditi o tim našim vojnicima. Mi smo ti koji će, ako bude ugrožena njihova sigurnost, odlučiti da se povuku bez obzira na ministra i predsjednika", rekao je Petar Baranović.

Njihov amandman je prihvaćen, ali u izmjenjenom obliku, pa će se tako izvješća Saboru slati dva puta godišnje. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene