Sabor, ilustracija
Sabor, ilustracija Foto: Patrik Macek/Pixsell

Od početka godine do 18. svibnja, kada je raspušten Hrvatski sabor, njegovi su zastupnici, bez plaća, potrošili nešto više od tri milijuna kuna, pokazuje saborska statistika objavljena dva tjedna nakon raspuštanja.


Uobičajeno, najviše je potrošeno na korištenje osobnih automobila za službene svrhe (1,3 milijuna) i za najamnine stanova (862 tisuće).

Vezani članci Gordan Jandroković Drama u Saboru, mostovci odbili izaći: "Evo, dragi građani, nikoga iz HDZ-a nema" Sabor - 1 UŽIVO Plenković i Marić predstavili rebalans proračuna, zastupnici ih počeli rešetati

Osjetno su, međutim, bili niži troškovi za zrakoplovne karte - 83 tisuće kuna. Usporedbe radi, u prvoj polovici lanjske saborske sezone, za istu je namjenu potrošeno 476 tisuća kuna. Iako je to razdoblje bilo dva mjeseca duže, sasvim je jasno da je troškove u prvom kvartalu ove godine srezala epidemija koronavirusa zbog koje su zastupnici morali privremeno zamrznuti međunarodne aktivnosti koje sa sobom nose i troškove zrakoplova. Zbog istog razloga skromniji su i troškovi hotelskog smještaja - 80 tisuća kuna.

Za odvojeni je život zastupnicima isplaćeno nešto više od 370 tisuća kuna. Naknadu za odvojenost, tisuću kuna mjesečno, zastupnici primaju samo kad Sabor zasjeda.

U četiri i pol mjeseca zastupnicima je za cestarinu isplaćeno 212 tisuća kuna, za dnevnice skromnih 37 tisuća, za režije u stanovima koje koriste 113 tisuća kuna, a za javni prijevoz (vlak, trajekt, autobus) nešto više od devet tisuća kuna.