Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova dobna granica?

Sabor o Zakonu o mirovinskom osiguranju

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o mirovinskom osiguranju.

.Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas kako je glavni razlog povećanja dobne granice za umirovljenje sa 65 na 67 godina održivost mirovinskog sustava, ali i produženje životne dobi stanovništva te potreba da se na tržištu rada aktiviraju osobe starije životne dobi.

Pročitajte i ovo Ilustracija VEĆE NAKNADE, PLAĆA, HIGIJENSKI ULOŠCI... Sretna vam 2023.: U ovoj godini stižu brojne promjene, pogledajte što se sve mijenja na bolje Slika nije dostupna Izmjene Zakona od 1. rujna Mrsić: Isplata mirovina je za sada sigurna

'Konačnim prijedlogom zakona o mirovinskom osiguranju uvodi se institut prijevremene starosne mirovine za dugogodišnje osiguranike, one koji imaju 41 godinu staža i 60 godina života. Oni će od 1. siječnja 2014.odlaziti u mirovinu ali bez umanjenja', rekao je Mrsić prestavljajući zakon u Hrvatskom saboru.

Kada je riječ o penalizaciji ona je, pojasnio je, blaža što je netko bliži 40 godina radnog staža, međutim ako netko odlazi u mirovinu ranije tada je i penalizacija veća.

Oni koji nakon stečaja tvrtke završe na Zavodu za zapošljavanje a ne zaposle se u roku od dvije godine, moći će otići u prijevremenu mirovinu ako za to imaju uvjete bez penalizacije.

Mrsić je najavio i kako je započet proces evaluacije invalidskih mirovina.

'Novim će se zakonom invalidske mirovine kontrolirati kako u sustav ne bi ušli oni koji tamo ne pripadaju', rekao je.

Na pitanje HDZ-ovog zastupnika Stjepana Milinkovića hoće li, s obzirom na tendenciju ukidanja sve većeg broja poštanskih ureda, poštari nastaviti raznositi mirovine Mrsić je odgovorio kako oni koji su do sada primali mirovine na ruke primat će ih i dalje.

'Ništa se ne mijenja i poštar donosi poštu i mirovine u svako mjesto u Hrvatskoj“, rekao je ministar rada dodavši kako umirovljenici zbog toga neće snositi nikakve materijalne troškove.

Od 1. siječnja 2014., najavio je, novi će umirovljenici svoje mirovine primati preko banaka.

Mirando Mrsić: Odnos broja zaposlenih i umirovljenika zvoni na uzbunu

Predloženim zakonom predviđa se povećanje dobne granice za umirovljenje od 2031. Dobna granica od 2031. povećavala bi se za tri mjeseca godišnje, što bi značilo da se 2038. u mirovinu ide sa 67 godina.

U konačnom prijedlogu, po riječima ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića, predlaže se ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranja za osiguranika koji ima 41 godinu staža osiguranja i 60 godina života, s time da se mirovina ne umanjuje. Također, oni koji nakon stečaja tvrtke završe na Zavodu za zapošljavanje a ne zaposle se u roku od dvije godine, moći će otići u prijevremenu mirovinu, ako za to imaju uvjete, bez penalizacije. Umirovljenicima koji imaju starosnu mirovinu omogućit će se da rade do polovice punog radnog vremena i tako dobiju dodatni prihod, koji bi onda ulazio u porezni cenzus, kazao je ministar na sjednici Vlade s koje je konačni prijedlog toga zakona upućen u Sabor.

Saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo je na tematskoj sjednici većinom glasova odlučio predložiti Hrvatskome saboru da donese Zakon o mirovinskom osiguranju. U raspravi je najveći broj sudionika bio mišljenja da se nije pristupilo izradi toga zakona na cjelovit i multidiscliplinaran način, već se predlagatelj rukovodio samo održivošću sustava.

Po mišljenju umirovljeničkih udruga predloženi Zakon vodi jedino računa o održivosti sustava. Također, predstavnici umirovljeničkih udruga smatraju da unatoč provedenoj javnoj raspravi i velikom broju primjedaba predlagatelj nije prihvatio gotovo ništa. Takav pristup predlagatelja ukazuje, po njihovu mišljenju, na nedostatak njegovanja partnerskih odnosa i suradnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene