Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saboru o uhljebima

Jandroković zastupnici SDP-a isključio mikrofon

Sabina Glasovac (Dnevnik.hr)
Sabina Glasovac (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Sabina Glasovac (Dnevnik.hr) Sabina Glasovac (Dnevnik.hr) +0 Željko Glasnovac (Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Na početku saborske sjednice zastupnici su zatražili stanke kako bi govorili o raznim temama, među ostalim i o zabrinjavajućem stanju na Hrvatskim studijima. Dok je čitala pismo koje je dobila s Hrvatskih studija, predsjednik Sabora Gordan Jandroković isključio joj je mikrofon.

Prije rasprava koje su na dnevnom redu, saborski zastupnici zatražili su stanku kako bi govorili o aktualnom političkom stanju, a zastupnici SDP-a i Mosta posebnu su zabrinutost pokazali za stanje na Hrvatskim studijima kojima prijeti gašenje.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Sabina Glasovac je u ime SDP-a upozorila na kaotičnu situaciju na Hrvatskim studijima koja traje već godinu dana, a intenzivirala se u posljednjih nekoliko mjeseci. ''Uz dužno poštovanje autonomiji sveučilišta, ne mogu ostati gluha na mailove, poruke, pozive koje mi upućuju studenti i zaposlenici Hrvatskih studija, koji ukazuju da je situacija alarmantna. Obraćali su se ministrici, rektoru, premijeru, ali nisu dobili odgovor'', rekla je Glasnovac.

Naglasila je kako 1500 studenata i nekoliko stotina nastavnika Hrvatskih studija muči što imaju nereguliran pravni status, što odlaze najperspektivniji nastavnici, opada interes za upis određenih programa, sudbina im je neizvjesna, osjeća se nemoć znanstveno nastavnog vijeća koji nemaju mogućnost formiranja postupaka koji se tiču daljnjih zbivanja na Hrvatskim studijima, nego su sve preuzela privremena tijela. ''Privremena uprava nije napravila ništa da regulira status, ali su raspisali su najviše radnih mjesta na nekoj visoobrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj'', rekla je Glasovac.

Kakvo je to pismo čitala i kako joj je predsjednik Sabora isključio mikrofon možete pogledati na ovom linku.

Kada joj je isključen mikrofon, Glasovac je čitala dio pisma koje je poslano premijeru: ''Poznato Vam je da je u rujnu ove godine na Hrvatske studije.. postupkom zaposleno dvoje profesora koje je Sveučilište u Splitu poslalo u mirovinu zbog navršene dobi od 65 godina. Oni koji su se hvalili da su s Vama osobno riješili njihovo zapošljavanje nisu Vam rekli da je zbog toga na cesti završilo naših sedam mladih doktora znanosti u rasponu od 27 do 35 godina života. Jedan od njih, dvostruki doktor znanosti s dvoje male djece ovih dana….'' Što je dalje napisano u pismu nije se čulo jer je Jandroković kolegici isključio mikrofon.

Željko Glasnovac o navodnom skandalu

U Saboru je Željko Glasnović govorio o dugom čekanju na državljanstvo Hrvatske, te se osvrnuo na konzulat u Čileu koji je navodno skrivao nekoliko tisuća zahtjeva za državljanstvo.

Zakon o obrani

Izmjene i dopune zakona o obrani te o službi u Oružanim snagama RH, zakonski su prijedlozi o kojima se raspravlja u Hrvatskom saboru.

Izmjenama Zakona o obrani propisuje se obveza služenja u pričuvnom sastavu kako bi se naglasilo da je ona stalna bez obzira je li na snazi obveza služenja vojnog roka. Pričuvni sastav Oružanih snaga (OS) dijelio bi se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a mobilizacijska na nerazvrstanu i razvrstanu. To će, objasnio je ministar obrane Damir Krstičević, omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava OS i time omogućiti veću operativnost u provedbi zadaća.

Uvodi se mogućnost pokretanja novih programa osposobljavanja za pripadnike pričuvnog sastava mlađih naraštaja, te mogućnost transformacije sadašnjeg Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u Sveučilište za obranu i sigurnost. Preciznije su uređuju ovlasti za uporabu i korištenje Oružanih snaga, načelniku Glavnog stožera daje se ovlast da zapovijedi privremeno stavljanje u pripravnost dijela postrojbi Oružanih snaga u slučaju opasnosti od prirodnih katastrofa i velikih nesreća o čemu odmah mora izvijestiti predsjednika Republike i ministra obrane. (I.D. /Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene