HDZ je odustao od sabornice za potrebe skupa EPP-a (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
HDZ je odustao od sabornice za potrebe skupa EPP-a (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu Sabora danas je izvješće o provedbi strategije i zakonima o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2018. godinu.


U nastavku 14. sjednice saborski zastupnici će raspravljati o izvješću o provedbi strategije i zakonima o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2018. godinu.

Zastupnik Mosta, Nikola Grmoja rekao je da podržava kolege prosvjetare u štrajku te zatražio konzultacije u ime kluba Mosta na prvu točku dnevnog reda, odnosno izvješće o Hrvatima izvan Republike Hrvatske vezano za položaj Hrvata u BiH. ''Jer BiH je potrebna budućnost, suradnja tri konstitutivna naroda i osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH'', rekao je Grmoja.

HSS je tražio stanku od deset minuta kako bi se konzultirali o navedeno točki. Kažu da je planirana izgradnja javne trase plinovoda u BiH koja prolazi selima u kojima većinom žive Hrvati. Kažu da je plan rušenje njihovih kuća jer bi tim pravcem trebao proći plinovod i autocesta prema Srbiji. Planira se rušenje i tamošnjeg župnog dvora, moglo se čuti u Saboru.

Prema izvješću je za aktivnosti i programe Hrvata izvan Republike Hrvatske u prošloj godini utrošeno 66,7 milijuna kuna, od čega se najveći dio, 24 milijuna kuna, odnosi na poticaje za obrazovanje, kulturu, znanost i zdravstvo od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH lani je raspolagao s 73,6 milijuna kuna, a za aktivnosti Hrvata izvan domovine utrošio je 66,7 milijuna kuna, dok je ostatak prenio u 2019. godinu , navodi se u godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakonima o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2018. godinu.

Kolinda Grabar-Kitarović u Pittsburghu (Foto: Ured predsjednice) - 4 Grabar-Kitarović u Pittsburghu: "Hej, Hrvati, Hrvatska vas zove, trebamo vaše znanje i iskustvo"

Pritom je za financiranje ukupno 105 kulturnih, obrazovnih, znanstvenih i ostalih programa i projekata od interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini utrošeno 24 milijuna kuna, što je 20 posto više u odnosu na 2016.

U BiH prvenstveno su financirani projekti koji donose dugoročnu dobrobit hrvatskom narodu , strateški projekti (škole, bolnice, domovi zdravlja, studentski i domovi za starije i nemoćne), infrastrukturni projekti, te projekti koji se provode u partnerstvu s lokalnom zajednicom u BiH.

U 2018. povećana su i financijska sredstva za programe i projekte hrvatske manjine u 12 europskih država, kojim je ukupno doznačeno 4,3 milijuna , ističe se u izvješću.

Sabor će u četvrtak raspraviti još dva izvješća, Izvješće o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2017. i 2018. godini, kao i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2018.

Službena razvojna pomoć je u 2017. godini iznosila 355,26 milijuna kuna, a u 2018. godini 452,63 milijuna kuna.