Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nastavak sjednice

Glasnović razljutio zastupnike: "Mjesecima trpimo maltretiranje. Mislim da taj čovjek nije zdrave glave"

Željko Glasnović (Foto: dnevnik.hr)
Željko Glasnović (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Željko Glasnović (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
I današnja sjednica Sabora počela je stankom koju je tražilo sedam klubova zastupnika. Izlaganje Željka Glasnovića nije se svidjelo njegovim kolegama.

13:35 - Saborska oporba žestoko je u četvrtak kritizirala izmjene Zakona o unaprijeđenju poduzetničke infrastrukture koje je predložila Vlada, tvrdeći da se njima pogoduje partikularnim interesima, odnosno popušta pod pristicima desetak lokalnih čelnika.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru

Jedna od važnijih novina u zakonu je ukidanje odredbe da jedinica lokalne samouprave ne može zatražiti darovanje državnog zemljišta za poduzetničku zonu ako u krugu 20 kilometara postoji zona čija je popunjenost manja od 66 posto.

Vidim ovdje pogodovanje partikularnim interesima, odnosno nekim općinama i gradovima, kaže Siniša Hajaš Dončić (SDP).

Vjerojatno se radi o pritiscima nekoliko desetaka načelnika, dodaje Gordan Maras (SDP) pitajući se koji je interes države dijeliti zemlju na sve strane, a u krugu od 20 kilometara dvije trećine zemlje namijenjene poduzetničkim zonama nisu popunjene?

Pogledajte koliko ima poslovnih zona u Hrvatskoj, koliko smo novaca dali za njih i pogledajte je li to ikada imalo veze s tržištem, nego su se samo na politički način dodjeljivali novac i zemlja, tvrdi Maras.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić odbacio je tvrdnje o političkim interesima. Apsolutno odbijam takve konotacije, unutar dvije godine diljem Hrvatske bilo je niz dodjela zemljišta, neovisno o stranačkoj pripadnosti, kaže Anrtonić i poručuje Marasu da "ne razumije tematiku".

Antonić: Porezni dug ne postoji, to je predlanjski snijeg

Isprovocirani Maras, a potom i Krešo Beljak (HSS), prozvali su Antonića da je bio vlasnik obrta koji je bilo u blokadi zbog duga od gotovo 600.000 kuna. "Je li to istina, jeste li taj dug vratili", zanimalo je Beljaka.

Antonić je potvrdio da je dug postojao, ali kaže da je "anuliran". Nikakav porezni dug ne postoji, sve su to stare vijesti i predlanjski snijeg, odgovorio je državni tajnik.

Vi ste državni tajnik za poduzetništvo, ne za klimatološke promjene, uzvratio je Beljak.

I Mostovi su zastupnici kritični prema Vladinim rješenjima, Miro Bulj naziva ga "običnim pamfletom bez pokrića" i tvrdi da će biti kočnica za poduzetničke zone. Ante Pranić primjećuje da za sve zone država daje svega 76 milijuna kuna.

Ivana Ninčević Lesandrić (Most) problematizirala je rad pojedinih poduzetničkih centara i inkubatora, spomenuvši slučaj kad je jedan od njih na upit što su radili u protekloj godini uzvratio kako su "za blagdan organizirali janjetinu i vatromet".

Zakon je pohvalio HDZ, u ime kojega Tomislav Klarić predlaže da se svaka poslovna zona sagleda kao jedinstvena cjelina.

Ne možete reći investitoru koji traži 30.000 četvornih metara zemljišta i otvorio bi nekoliko stotina radnih mjesta - "znate mi to imamo, ali na tri različite lokacije". Investitor je plaha roba, on zna što želi i traži nešto što može brzo realizirati, ako mu to ne možete brzo omogućiti on jednostavno odlazi, upozorava Klarić.

Glasnović razljutio zastupnike

10:03 - Nakon Milorada Pupovca koji je govorio o problemima na HRT-u, za govornicu je stao Željko Glasnović. "Ja sam žrtva jedne paljbene skupine koja me optužuje za govor mržnje"; počeo je svoje izlaganje koje je nastavio pričom o mentalnim jugoslavenima.

Nakon Glasnovićeva izlaganja Beus Richembergh prijavio je povredu poslovnika. "Mi već mjesecima trpimo maltretiranje i vrijeđanje zastupnika Glasnovića. To je nedopustivo što on sebi dopušta. Ne samo da vrijeđa kolege i paušalno iznosi ocjene i sudove o ljudima o kojima ne zna ništa, nego redovito vrijeđa ljude koji nisu u sabornici, proziva ih kao najveće kriminalce. To je nedopustivo, cijela javnost je zgrožena takvim načinom govora u Saboru. Izreći ću jednu stvar, možda prvi put u ovom domu. Dobrovoljno se dajem na raspolaganje, ali tražim to i od gospodina Glasnovića, da se podvrgnemo psihijatrijskom vještačenju jer mislim da taj čovjek nije zdrave glave", rekao je.

Furio Radin također je prijavio povredu poslovnika. "Takvi govori izazivaju jednu komičnost parlamenta koji se pretvara u cirkus. Funkcija zbog koje smo odabrani nije da na taj način govorimo i tretiramo hrvatski narod", rekao je.

Glasnović je odgovorio da on govori istinu i da je žrtva. Kaže i da ima pravo govoriti što misli te da ima svoje biračko tijelo.

Gordan Jandroković rekao je da je svatko došao u Sabor izabran od naroda, ali da nije u redu koristiti neprihvatljiv govor i vrijeđati druge. Pozvao je zastupnike da imaju dignitet i da vode računa o tome da ih ljudi gledaju i slušaju. "Ovo danas što smo čuli nije bilo primjereno i molim vas da više to ne činite. I ne vjerujem da bilo koga treba podvrgnuti psihijatrijskom testu. Molim vas da ne govorimo na način koji nije primjeren Saboru", rekao je Jandroković.

09:55 - "Tražili smo stanku kako bismo upozorili na nedopustivo ponašanje kada je riječ o tretmanu ratnih veterana. Umjesto da čujemo što o tome imaju reći ministri zdravstva i branitelja, mi smo jučer dobili demantij od zastupnice koja je imala potrebu reći da se bolnice neće gasiti. Nas se ovdje kad smo raspravljali o Zakonu o braniteljima uvjeravalo da će se ogromna sredstva koja se imaju izdvojiti u godinama koje slijede usmjeriti za povećanje skrbi prema ratnim invalidima", rekao je nakon stanke Beus Richembergh.

"Kad je riječ o stvarnoj skrbi, onima koji su doista propatili, koji imaju posljedice događaju se situacije da je danas 1. veljače, a da oni koji su zaduženi ne znaju što ih čeka. Tražimo da Ministarstvo zdravstva istoga časa pristupi rješavanju problema s veteranskim bolnicama", rekao je.

09:36 - Goran Beus Richembergh tražio je stanku zbog aktualnih problema u sustavu zdravstva, Milorad Pupovac zbog stanja na HRT-u, Željko Glasnović zbog kulturnog prostora u Hrvatskoj, Božo Petrov zbog aktualne politčke situacije, Željko Jovanovć zbog plutajućeg LNG terminala u Omišlju, Branko Bačić zbog aktualne političke situacije i Branimir Bunjac zbog ovršnog zakona. Sjednica se nastavlja u 09:50 sati.

Sabor o dva zakona važna za razvoj poduzetništva

Saborski zastupnici razmatraju dva zakona važna za razvoj poduzetništva. U drugo čitanje stižu izmjene Zakona o poticanju ulaganja, a prije toga u prvom će se čitanju raspravljati o izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture.

Najvažnijom novinom u izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ocjenjuje ukidanje odredbe da jedinica lokalne samouprave ne može zatražiti darovanje državnog zemljišta za poduzetničku zonu ako u krugu od 20 kilometara postoji zona čija je popunjenost manja od 66 posto.

U drugo čitanje stižu izmjene Zakona o poticanju ulaganja. Od novina ministrica Dalić izdvaja dodatne poticaje za mikropoduzetnike i informacijsko-komunikacijski sektor i posebice aktiviranje državne imovine.

Aktiviranjem državne imovine koja nije u funkciji, odnosno davanjem u zakup poduzetnicima na razdoblje od deset godina, i to bez plaćanja najamnine, ali uz uvjet da investitor u roku od tri godine u sam projekt uloži tri milijuna eura, a da se istodobno vrijednost državne imovine poveća za 50 posto, očekuje Vlada, podržalo bi se poduzetništvo, posebice u potpomognutim područjima, te iskoristila zapuštena državna imovina. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene