Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Definirane izmjene

I Marasović osuđen, a za suce rekao: 'Taj Pulić i ta Sovjetka nemaju pojma!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sramoćenje se ubuduće neće smatrati kaznenim djelom ako je počinjeno u javnom interesu.

13:26 -  Kosor i dalj inzistira na tome da laž ne može biti javni interes biti laž, pa makar bila izrečenea i u obliku književnog djela. 'Moramo definirati javni interes i tu imamo lagan posao, ali trebamo se odlučiti za to, bez obzira na eventualne kritike javnosti. Ako netko izrekne laž u umjetničkom djelu, onda je stvar vrlo jasna. Nije javni interes da laž bude prezentirana kao opće dobro', kaže Kosor.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima

13:15 - Govoreći o dijelu prijedloga Kaznenog zakona koji se odnosi na obiteljsko nasilje, Domagoj Hajduković iz SDP-a kaže: 'Često se žrtva koja trpi nasilje ne osjeća žrtvom.'

'Politički lobij koji ima interes u medijima, to treba kažnajavati', kaže Salapić.

12:59 - Svatko smatra da ako ste javni dužnosnik, da je to u javnom interesu, ali sve treba zakonom riješiti potpuno drugačije', rekao je Josip Salapić u replici.

12:32 - 'Postavlja se pitanje definicije javnog interesa. To je nešto za što smo otvoreni za raspravu, ali upozorit ću na neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne. Nema tog kaznenom djela, ako je otkrivanje tajne obavljeno u javnom interesu. I to utvrđuje sud je li javni interes da se ta tajna zna. Teško je i nemoguće zakonski definirati javni interes, to je nešto što ovisi o svakoj konkretnoj situaciji', rekao je ministar Miljenić dodajući da nema gotovog rješenja i da najprije, treba vagati svaki pojedinačni slučaj.

12:24 - Boro Grubišić ispričao je što mu se jednom dogodilo vezano za narušavanje ugleda i časti. 'Na jednom portalu napisali su u jednom članku na sam osuđen za ratni zločin. a kada sam tražio demantij, napisali su: 'Boro Grubišić nije presuđen za ratni zločin', kao da mi se uopće sudilo', ispričao je zastupnik u Saboru. 

12:10 - Jadranka Kosor rekla je kako upozorava na neujednačenu sudsku praksu u kojoj različiti suci u istoj praksi sude različito.

11:57 - Podaci MUP-a su poražavajući i govore sami za sebe, kaže Tireli navodeči pojedine policijske izvještaje.

11:55 -  'Uzmite u obzir sve amandmane koji su stigli iz nevladinih organizacija koje proširuju ovaj zakon i vodite računa o njima', poručila je zastupnica Nensi Tireli.

Dodaje kako bi se u zakonu trebalo zadržavati dobre stavri, nedorečene popraviti i donositi zakone koji će u najboljoj mjeri udovoljiti s obzirom na praksu.

11:48 - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić uvodno je naglasio da se nezastarijevanje teških ubojstava donosi "pro futuro" te da bi za retroaktivnu primjenu te odredbe trebalo izmijeniti Ustav, posebno kad je riječ o politički motiviranim ubojstvima, čiji je progon onemogućavao režim.

HDZ-ov Dujomir Marasović izrazio je sumnju da će izmjena vezana uz sramoćenje onemogućiti kazneni progon onih koji su u interesu javnosti iznijeli istinu o nekoj javnoj osobi. To je pokušao dokazati svojim primjerom. Osuđen je jer je za bivšeg intendanta splitskog HNK Duška Mucala kazao da je bio pripadnik KOS-a. ' Sudu sam pokazao knjižicu gdje to piše, sadašnji predsjednik Gradskog vijeća grada Splita gospodin Ćurković na sudu je to potvrdio kao svjedok optužbe, no sudac Pulić je donio presudu da sam rekao istinu, ali me isto osudio na 15.000 kuna. I u drugostupanjskom postupku, gospođa Sovjetka, ne znam joj prezime, ali ime sam joj dobro zapamtio, također je potvrdila tu presudu', kaže Marasović Izmjenama se preciznije definira kazneno djelo sramoćenja - sramoćenje se ubuduće neće smatrati kaznenim djelom ako je počinjeno u javnom interesu. Sud će, ističe ministar, utvrđivati javni interes. "Tu moramo imati apsolutno povjerenje u sud i tu drugog rješenja nema", kaže Miljenić i napominje kako će sud utvrđivati i što je opravdani interes.

Što se tiče psihičkog nasilja u obitelji, upozorio je da će dokazivanje takvog nasilja biti prilično teško, da će se često morati voditi vještačenja, ali drži da to nije razlog da se taj vid zlostavljanja ne uvede kao zasebno kazneno djelo.

Predložene izmjene snizuju vrijednost ispod koje se kazneno djelo smatra bagatelnim, sa sadašnjih 2000 na 1000 kuna. Kod niza kaznenih djela, primjerice prijevare, ako se radi o vrijednosti ispod dvije tisuće kuna nema postupanja po službenoj dužnosti, podsjeća Miljenić i tumači kako, primjerice, umirovljenik kojemu je ukradena mirovina manja od 2000 kuna, ne može računati na službeno postupanje, nego mora sam goniti počinitelja. "Mislimo da to treba korigirati, idemo na tisuću kuna", rekao je ministar.

Iako je svjestan pritiska na sustav, Miljenić je poručio kako "ne možemo slati poruku da nećemo štititi onoga kome je ugrožena egzistencijalna sigurnost".

Izmjenama Zakona omogućit će se i zbrajanje štete počinjene ponavljanjem kaznenog djela, čime se želi stati na kraj prevarantima koji svjesno čine niz prijevara manje vrijednosti i tako izbjegavaju kazneni progon.

Prijetnja i prisila prema liječniku, učitelju i drugim osobama koje obavljaju javnu ovlast, a nisu službene osobe u užem smislu, gonit će se po službenoj dužnosti. "Nedopustivo je da te ljude ostavimo izložene prijetnjama i prisili, a da bi se zaštitili sami moraju plaćati odvjetnike. To je pogrešno i kao društvo moramo ispraviti taj propust", poručio je Miljenić.

Ministru je replicirao Duje Marasović (HDZ), koji sumnja da će predloženo rješenje vezano za sramoćenje onemogućiti kazneni progon onih koji su u interesu javnosti iznijeli istinu o nekoj javnoj osobi. Naveo je i vlastiti primjer, kazavši kako je osobno osuđen jer je za bivšeg intendanta splitskog HNK Duška Mucala kazao da je bio pripadnik KOS-a.

"Sudu sam pokazao knjižicu gdje to piše, sadašnji predsjednik Gradskog vijeća grada Splita gospodin Ćurković na sudu je to potvrdio kao svjedok optužbe, no sudac Pulić je donio presudu da sam rekao istinu, ali me isto osudio na 15000 kuna. I u drugostupanjskom postupku, gospođa Sovjetka, ne znam joj prezime, ali ime sam joj dobro zapamtio, također je potvrdila tu presudu", požalio se Marasović.

"Ja sam dakle, osuđen u ovoj državi iz razloga što sam iznio istinu", zaključio je Marasović i upitao ministra hoće li predložene izmjene osigurati da "tako ne bude osuđen neki drugi Marasović".

Ustvrdio je da se zakon mijenja samo zbog slučaja novinarke Slavice Lukić, što je Miljenić opovrgnuo. "Ni jedan predmet, dok je nepravomoćan, nikad nije i neće utjecati na zakon. Da je utjecao, tekst bi bio drugačiji", poručio je ministar.

11:56 - Igor Kolman iz HNS-a, naglasio je, nešto o čemu se do sada u raspravi nije spominjalo, a to je odredba u prijedlogu Kaznenog zakona - 'nametljivo ponašanje'. Objašnjava da se radi o kažnjavanju uhođenja čovjeka te nasilan pokušaj uspostavljanja kontakta s drugom osobom.

10:58 - 'Nasilju su sve više izloženi profesori i liječničko osoblje, zato se pokazala potreba da se njih još više zaštiti', kaže Vukšić te dodaje da se ovime osigurava viša razina onih o kojima ovisi naša budućnost i naš život i zato ih treba štiti. 'Građane treba štiti od onih koji neovlašteno upadaju u kompjuterske sustave', rekao je zastupnik.

10:52 - 'Čak i neugledni inzistiraju na ugledu, čak i nečasni rovovski brane svoju čast', rekao je zastupnik Branko Vukšić.

10:42 - Jadranka Kosor govorila je o slobodi medija te zaštiti časti i ugleda. 'Čas i ugled se moraju zaštiti na najjači način. Naprimjer, jedan ugledni intelektualac skupinu neistomišljenika oko pravosudnog pitanja proglasio je u zločinačkom organizacijom. Nikome ništa, nikakve osude javnosti.. Jedan novinar godinama piše o bivšoj ministrici branitelja, opetovano ovakve konstatacije, ona je za svako samoubojstvo hrvatskog branitelja kupila sebi šešir, ona je ista Adolf Hitler... I dalje piše i dalje usmjerava hrvatsku javnost. Nisam tužila, ali mislim da su to pravi primjeri sramoćenja', rekla je Kosor.

Obratila joj se zastupnica Antičević Marinović. 'Cijenim kako ste istupili. Mnogi političari ne govore o onome što je opće dobro da se zaštiti kao istina, ali šute o tome i kada im je najmanje povrijeđena taština, trče pred sud i sude se. Vi niste nikada tužili, nisam ni ja, niti itko kome je stalo do slobode medija', kaže Antičević Marinović.

10:34 - Marin Jurjević kaže da podržava izmjene, ali da ne bi trebalo stati na tome. 'Mi kažemo da je batina izašla iz raja i to stvara situacije u kojoj kućni Tarzani iskaljuju svoj bijes na ženama', kaže Jurjević.

10:32 - 'Taj Puljić i ta Sovjetka nemaju pojma', rekao je o sucima koji su mu izrekli presudu.

10:31 - Dujomir Marasović javio se za repliku ponovno navodeći svoj primjer kazavši kako treba zaštiti političare.

10:30 - 'Nećemo dozvoliti da se nasilje u obitelji ignorira', kaže Ingrid Antičević Marinović, dodajući da je 2011. godine nasilje u obitelji prebačeno u prekršajnu odgovornost.

10:27 - 'Političari ne smiju biti mimoze, ali to ne znači da su dužni trpiti i moraju biti zaštićeni', kaže Antičević Marinović.

'Iznositi istinu je dozvoljeno, lagati je zabranjeno', dodaje zastuonica.

10:23 - Ingrid Antičević Marinović, kaže da Hrvatska ima bogatu sudsku praksu po pitanju kaznenih djela uvrede, sramoćenja i klevete. 'Vidimo da je bio velik broj kaznenih djela pred sudovima koji su se odnosili na kaznena djela uvrede i klevete. To je opalo u zadnjih desetak godina. Ne treba se brinuti kako će to sudovi utvrđivati', kaže zastupnica SDP-a.

10:15 - Nakon replika u tijeku je rasprava po klubovima zastupnika.

10:13 - 'Slažem se s vama. Ali zašto je to izašlo iz Kaznenog zakona? Trebte pitati zašto je to tada tako napravljeno?', kaže ministar.

10:11 - Đurđica Sumrak rekla je kako se obiteljsko nasilje mora vratiti u Kazneni zakon. 'To podržavam, jer se ne može obiteljsko nasilje, tretirati kao krivo parkirani automobil', kaže Sumrak.

10:10 - 'Moramo imati povjerenja u sud', odlučan je Miljenić.' Javni interes će se i mijenjati i tu treba biti fleksibilan, to je društveni tijek', kaže ministar.

10:08 - Na repliku se javio i Josip Salapi koji se osvrnuo na kaznena djela protiv časti i ugleda. 'Mislim da je povod presuda novinarke koja je dobila presudu za sramoćenje- To bih totalno izbacio iz ovog zakona jer sudovima dajemo na volju, vjerujemo u suce, ali smo svjedoci problema u sudstvu i procjena javnog interesa može biti opasna prvenstveno zbog opterećenja suda', rekao je Salapić.

10:04 -  'Osuđen sam jer sam ravnatelju splitskog kazališta rekao da je bio pripadnik KOS-a, pokazao sam mu i knjižicu. Sudac Puljić je rekao da sam rekao istinu, ali moram platiti 15.000 kuna kazne. Osuđen sam jer sam iznio istinu, jer u presudi piše da sam rekao istinu, ali da nisam to smio reći.

Jeste li osigurali da dobijem neku satisfakciju?', pitao je Marasović.

10: 02 - Za repliku se javio Dujomir Marasović.

10:01 - Ako netko prijeti učitelju odnosno nekome tko obavlja javnu ovlast, ili ga na nešto prisiljava , država mora reagirati

9:57  -  Prijedlog je i da se kazne, odnosno po službenoj dužnosti gone krađe od 1.000 kuna, a do sada je bilo tek ako netko ukrade 2.000 kuna. Te se kazne i zbrajaju. Do sada je na primjer kradljivac mogao prevariti više osoba za ispod 2.000 kuna i tako zaraditi desetke i stotine tisuća kuna, a sada bi mu se krađe zbrajale.

9:51 - Psihičko nasilje koje je izazvalo posljedice po psihički integritet osobe mora biti kažnjeno. Dokazati to bit će teško, bit će potrebno provoditi vještačenje.

9:49 - Novo kazneno djelo je psihičko nasilje u obitelji. Nekad je takve prirode da osoba mora biti zaštićena kroz kazneni zakon.

9:46 - Uvreda i kleveta ostaje kako je. Kleveta kad netko znajući da nešto nije istina iznosi to nekoj osobi i time nanosi štetu. Sramoćenje znači da znajući ili ne je li nešto istina iznosite to i narušavate nečiju čast i ugled.

Sramoćenje se ubuduće neće smatrati kaznenim djelom ako je počinjeno u javnom interesu.

9:42 - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je nacrt izmjena kaznenog zakona. izmejna prvo čitanje.

'Kazneni zakon spada u posebno važne zakone', rekao je Miljenić. Dodaje da radna skupina radi kontinuirano da se stalno vidi što se događa u praksi i po potrebi intervenira.

'Imamo i 3 direktive s kojima se usklađujemo', rekao je ministar.

'Jedan od prijedloga je bio: Nemojte čast i ugled štititi zakonom', dodaje ministar.

8:18 - Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Kaznenog zakona kojima se preciznije definira kazneno djelo sramoćenja te se uvodi nezastarijevanje teških ubojstava.

Sramoćenje se ubuduće neće smatrati kaznenim djelom ako je počinjeno u javnom interesu.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ranije je zatražilo potpuno brisanje kaznenog djela sramoćenja iz prijedloga izmjena Kaznenog zakona, tražeći potpunu dekriminalizaciju kaznenih djela protiv časti i ugleda, dakle i sramoćenja i uvrede i klevete.

Kada je riječ o nezastarijevanju teških ubojstava predložene izmjene donose se "pro futuro", odnosno odredba o nezastarijevanju neće se moći primijeniti na ubojstva koja su već pala u zastaru, a retroaktivna se primjena može osigurati jedino izmjenom Ustava RH. (I.D. / Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene