Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oporba sumnjičava

Sabor: Imovinske kartice sudaca bit će dostupne javnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjenama Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i o Državnom sudbenom vijeću uklanjaju se tehničke prepreke za objavu imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika, istaknuto je u srijedu u saborskoj raspravi u kojoj je oporba izrazila sumnju da će one doista i biti objavljene.

"Cilj je izmjena da se pravosudni dužnosnici dovedu u istu razinu s državnim dužnosnicima u pogledu objave imovinske kartice. Uklonjene su poteškoće povezane sa zaštitom osobnih podataka i imovinske kartice pravosudnih dužnosnika poredane su s dužnosničkim i bit će dostupne po istom principu", kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

Cilj je povećati transparentnost i povjerenje građana u pravosudni sustav, istaknula je Marija Jelkovac (HDZ) te objasnila kako objava imovinskih kartica sudaca dosad nije zaživjela jer se počela primjenjivati EU uredba o zaštiti osobnih podataka, zbog čega je trebalo uskladiti zakone.

Miro Bulj (Most) međutim ne vjeruje da će suci i državni odvjetnici uopće htjeti dostaviti imovinske kartice. "Ne vjerujem da će ti ljudi uopće to dostaviti s obzirom na stanje u pravosuđu", kazao je.

I Peđa Grbin (SDP) pita hoće li zakon ostati samo mrtvo slovo na papiru ili će zaživjeti u praksi.

"Ni dosad nije postajala zapreka za objavu imovinskih kartica pravosudnih dužnosnika, a Državno sudbeno vijeće protiv toga se borilo rukama i nogama i tražilo svaki zarez da to izbjegne", kazao je Grbin te se zapitao na koji se način misli obvezati DSV da svoju zakonom propisanu zadaću doista i obavi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene