Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od zlouporabe

Sabor: HDZ protiv obveznog višestranog prijeboja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je završio raspravu o Konačnom prijedlogu zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a HDZ-ovi zastupnici zatražili su da se u potpunosti briše glava kojom se uvodi obvezni višestrani prijeboj, ocijenivši da će ona dovesti do zlouporaba i generirati novu nelikvidnost.

Solidarni dužnici koji nisu u stanju u zakonskom roku podmiriti novčane obveze veće od 5000 kuna, te bi obveze, po predloženom, morali prijaviti Fini, koja bi dva puta mjesečno provodila postupke višestranog prijeboja. HDZ-ovci smatraju da bi takvo zakonsko rješenje dužnike moglo potaknuti da, umjesto podmirenja novčanih obveza, pribjegavaju prijeboju.

'Postoji velika vjerojatnost da ste ovom odredbom zasadili sjeme buduće nelikvidnosti', rekla je Martina Dalić, u ime Kluba HDZ-a, ocijenivši da obvezna multilateralna kompenzacija predloženim zakonom ulazi u sustav plaćanja i suspendira valutu.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

>> Linić: Zlo zvano nelikvidnost želimo eliminirati u prvoj polovici iduće godine

I Ivan Šuker (HDZ) smatra da predložene odredbe vode u dogovornu ekonomiju, koja je, ističe, zametak nove nelikvidnosti. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac kazao je, pak, da će Ministarstvo još jednom razmotriti ove odredbe, istaknuvši da su one u zakon u drugom čitanju ušle na prijedlog Fine i Hrvatske udruge poslodavaca.

'Smisao je bio da Fina pruži tehničku podršku u slučaju da prođe rok plaćanja, a ne mogućnost zloupotrebe', rekao je Lalovac. Sabor će zasjedanje nastaviti sutra, raspravom o prijedlogu zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene