Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

"Kolegi ste rekli da je srpski Cigan, da imate srama, pokrili biste se po glavi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor usvojio je Mostov prijedlog izmjena Zakona o arhivima i arhivskoj građi, koje predviđaju otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije do 22. prosinca 1990., a koje su u prošli petak dobile načelnu podršku svih saborskih klubova zastupnika.

Sabor je izmjene poslao u drugo čitanje, a iz Mosta poručuju kako im je namjera da se konačan prijedlog donese prije lokalnih izbora, koji će se održati 21. svibnja.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju" Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić Liste za EU izbore Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno"

Predloženi zakon pred saborske zastupnike nije došao s “pozitivnom ocjenom” Vlade, koja je u svom mišljenju upozorila na niz nedorečenosti te najavila da Ministarstvo kulture RH priprema cjelovit zakon o arhivskoj građi. Ipak, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja najvažnijim je ocijenio da je zakon u Saboru dobio 'zeleno svjetlo' svih zastupničkih klubova i krenuo u proceduru.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

12:36 Određena je stanka do 15 sati

11:44 Nakon Stazićeve replike, Glasnović mu je počeo dobacivati iz klupe na što ga je Reiner upozorio.

11:42 Željko Glasnović (nezavisni) repliku je odlučio iskoristiti za izlaganje o partizanskim mirovinama.

11:40 "Ja sam govorio o zločinima NDH, a kažete da sam napao ono što predstavlja Hrvatsku. Za mene ustaše ne predstavljaju Hrvatsku, za vas možda predstavljaju. Vi ste izvrijeđali našeg kolegu Kajtazija za kojeg ste rekli da je srpski Ciganin. Da imate imalo srama, pokrili biste se po glavi. Pavelić, Budak sve je to isto. Sve je to ista žgadija", rekao je Stazić.

11:35 Culej nije propustio replicirati na Stazićevo izlaganje.

"Ako postoji sinonim za laž, svaka laž imala je svoj smisao. Napad na sve ono što predstavlja Hrvatsku. Napad na istinu iz Domovinskog rata koji nam neki i dan danas pokušavaju prekrajati da bi. Milu Budaka proglašavate potpisnikom rasnih zakona što on nije bio, a ne spominjete u njegovu kćerku Grozdu koja je bila silovana. Radili ste protiv interesa Hrvatske, uvijek ćete zatajiti Hrvatsku jer vi ste ostaci vremena", kazao je Culej Staziću.

11:15 Rasprava o stradanju Romu brzo je skrenula na ustaše i utaškog doglavnika. Najaktviniji su bili HDZ-ov Stevo Culej i SDP-ovac Nenad Stazić.

10:56 "Nikada niste govorili o broju romskih branitelja u Domovinskom ratu", replicirao mu je Veljko Kajtazi.

10:56 "Neosporna je činjenica da je RH u samome vrhu Europe kad govorimo o brizi o svojim manjinama pa tako i Romima. Romska manjina u RH ima svoj jezik. Održavali su se zdravstveni tečajevi s kolegama iz Srbije te tečajevi jezika s kolegama iz Makedonije. Neosporna je činjenica da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu bila na strani na kojoj baš i nije trebala biti", kazao je Stevo Culej (HDZ) i dodao kako je broj žrtava Jasenovca "prenapuhan"

10:41 Sjednica je nastavljena raspravom o proglašenju Dana sjećanja na romske žrtve holokausta.

10:34 "Zagrebačko sveučilište nije ni među 500 najboljih na svijetu. Želimo poručiti da SDP to neće trpiti. Tamo gdje ćemo mi biti na vlasti borit ćemo se protiv odlaska u prošlost. Sufinacirat ćemo školski prijevoz, informatizirat ćemo škole, sufinancirati nabavu udžbenika", kazao je Glavašević.

10:30 Bojan Glavašević (SDP) tražio stanku kako bi govorio o opasnoj situaciji u kojoj se nalaze mladi u RH.

"Premijer je govorio da će zaustaviti trend iseljavanja, no to se nije dogodilo. Mladi doktori znanosti u europskim metropolama konobare jer u Hrvatskoj ne mogu naći posao koji odgovara njihovom stupnju obrazovanja. Kažu da nije u pitanju samo plaća, nego i odnos poslodavaca prema njima. Zaustavljena je kurikuralna reforma, a ona je iznad ideoloških i stranačkih pitanja", kazao je Glavašević.  

10:25 Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) tražio stanku kako bi govorio o rezultatima istraživanja Ekonomskog instituta o siromaštvu hrvatskih građana te siromaštvu djece.

"Građanima pada rasploživi dohodak, a stope dječjeg siromaštva su sve veće. Nakon što građani plate režije ostaje im mjesečno 670 do 830 kuna po članu obitelji. 66 posto građana kasnilo je s plaćanjem režija više od tri mjeseca. Oni koji imaju kredite u prosjeku daje 37 posto plaće za otplatu", kaže Bunjac.

10:20 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) tražio je stanku zbog teškog položaja blokiranih.

"Moramo osloboditi 330.000 ljudi od dužničkog ropstva", kazao je Lovrinović i zatražio da se Ovršni zakon privremeno stavi van snagedok se ne riješi problem blokiranih.

"Imamo najgori ovršni zakon u Europi. Naši građani ne bježe od vraćanja duga, ali ne žele plaćati lihvarske kamate i troškove ovrhe", kazao je Lovrinović.

10:15 Darinko Dumbović (Reformisti) zatražio je stanku zbog situacije s nuklearnim otpadom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

"Žele nam uvaliti nuklearni otpad", poručio je Dumbović.

10:11 Uoči nastavka sjednice klubovi zastupnika zatražili su stanke. Reiner je kazao kako je stanka već bila određena te su zastupnici odmah krenuli sa izlaganjem. Velik broj zastupnika potom je napustio sabornicu, a kako bi uveo red i zaustvaio komešanje, Reiner je morao posegnuti za zvoncem.

10:08 Predsjednik MIP-a Žarko Tušek podnio je izvješće nakon rasprave o zahtjevu privatnih tužitelja za pokretanjem postupka protiv Branimira Bunjca za pokretanje klevete.

"MIP predlaže da se se uskrati odobrenje za pokretanje postupka za ukidanjem imuniteta", kazao je Tušek

Sabor je usvojio prijedlog MIP-a.

10:04 Mostov prijedlog izmjena Zakona o arhiviskom gradivu i arhivima usvojen je sa 114 glasova za, tri suzdržana i nijednim protiv.

Most sada mora pripremiti konačni prijedlog zakona.

10:02 Bojan Glavašević (SDP) zatražio je povredu poslovnika tvrdeći da je Reiner replicirao na Baukovu stanku što nije predviđeno poslovnikom.

"Nisam replicirao, nego sam odgovorio zašto nema pojedinačnog glasanja", kazao je Reiner.

10:01 Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) kazao je kako Vlada nije odbila Mostov prijedlog zakona.

9:59 "Rađe bi da imamo prilike više govoriti o temama budućnosti poput kurikularne reforme. Stranka parlamentarne većine predlaže zakon, a onda Vlada u kojoj ta stranka sudjeluje daje relativno negativno mišljenje. Glasat ćemo za prihvaćanje prijedloga zakona da ide u drugo čitanje. Što niste Vladi dali da izradi zakon, bilo bi nam lakše", kazao je Arsen Bauk (SDP).

9:41 O Mostovom prijedlog izmjena Zakona o arhiviskom gradivu i arhivima zastupnici će glasati nakon stanke.

Arsen Bauk zatražio je glasanje po pojedinačnim točkama što je Božo Petrov odbio pa je klub zastupnika SDP-a zatražio desetominutnu stanku kako bi se njihovi zastupnici mogli konzultirati kako će glasati.

9:40 Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o cestama usvojen je sa 81 glasom za

9:39 Zastupnici su usvojili i dopune i izmjene Kaznenog zakona sa 117 glasova za, jednim suzdržanim glasom i jednim protiv

9:38 Usvojene su i izmjene Zakona o USKOK-u sa 117 glasova za, jednim suzdržanim glasom i jednim protiv

9:36 Usvojene su dopune i izmjene Zakona o kaznenom postupku sa 110 glasova za, tri suzdržana i jednim glasom protiv

9:30 Dnevni red je dopunjen sa 6 novih točaka nakon čega će uslijediti glasanje o prethodno raspravljenim točkama

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene