Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o suzbijanju diskriminacije, a HDZ je povukao svoj amandman kojim se tražilo brisanje iz zakona diskriminacije temeljene na rodnom identitetu i izražavanju.


Za zakon je glasovalo 117 zastupnika, HDZ-ovac Ivan Bagarić bio je suzdržan, a HSS-ovka Marijana Petir glasovala je protiv.

Vezani članci COVID potvrda, ilustracija Mijenja se zakon i uvode visoke novčane kazne za one koji ne primjenjuju odredbe o COVID potvrdama Slika nije dostupna Zakon protiv diskriminacije povučen iz procedure na zahtjev SPC

Prihvaćen je zaključak HSS-a po kojemu se Vlada obvezuje da u roku tri mjeseca od početka primjene zakona Saboru podnese izvješće o učincima provedbe zakona te potrebi za eventualnim izmjenama i dopunama.

Zakonom, koji na snagu stupa s početkom iduće godine, pruža se zaštita i zabranjuje diskriminacija svake potencijalno marginalizirane ili diskriminirane skupine, bilo da je riječ o rasi, etničkoj, nacionalnoj, socijalnoj pripadnosti, vjeri, rodnom identitetu, bračnom statusu, genetskom naslijeđu.

Zakon će se primjenjivati u brojnim područjima: obrazovanju, znanosti, športu, socijalnoj sigurnosti i u području radno-pravnih odnosa, a uvodi se pojam višestruke diskriminacije koju trpe, primjerice, žene s invaliditetom.

Zakon predviđa tri vrste tužbi koje će moći podnijeti žrtve diskriminacije - tužbu za utvrđivanje diskriminacije, za otklanjanje diskriminacije i za nadoknadu nematerijalne štete zbog diskriminacije.

Provedbu zakona pratit će i nadzirati Ured pučkog pravobranitelja, pa se planira proširenje toga ureda.

Sabor je prihvatio Vladin amandman po kojemu će se pučki pravobranitelj, kao središnje tijelo za provedbu zakona, prije podnošenja izvješća o provedbi morati konzultirati sa svim registriranim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj.

Vladinim amandmanima, koji su postali sastavni tekst zakona, omogućava se vjerskim zajednicama slobodno i neometano zastupanje doktrina, postupanja, uvjerenja i ciljeva, a propisano je i da se poticanje diskriminacije može kažnjavati samo ako je učinjeno s namjerom.

Hebrang: HDZ povukao amandman zbog EU

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang danas je rekao kako je HDZ odustao od amandmana kojim se iz Zakona o suzbijanju diskriminacije trebala izbaciti definicija rodnog identiteta jer su vidjeli da o tome postoji preporuka Vijeća Europe, a i u zakonima drugih zemalja EU ta je odrednica također uključena.

Na upit novinara jesu li zbog toga obnovili sukob s Kaptolom, Hebrang je odgovorio kako ne zna ni za kakav sukob, već za razmjenu mišljenja.

"HDZ nikada nije bio u sukobu s Crkvom, niti se to može uspoređivati. HDZ je politička organizacija, a Crkva je nešto što je iznad politike i trajnije od politike i sigurno ima pravo utjecati na svakodnevni život. Cijenimo mišljenje Crkve, ali tamo gdje moramo ispuniti naš glavni cilj, a to je ulazak u EU, tamo idemo tim putem", izjavio je Hebrang.

Upitan kako će večeras spavati, s obzirom na izjavu HSS-ove Marijane Petir, da je jedina u Saboru glasovala po savjesti, onako kako misli, (jedina je u Saboru glasovala protiv zakona), Hebrang je odgovorio kako će noćas spavati dobro. "Uvijek spavam na desnoj strani. To je moje životno opredjeljenje. Moja je savjest potpuno čista", rekao je Hebrang.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju