Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor donio rebalans proračuna; odbijeni svi oporbeni amandmani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor donio je danas rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna kojim su proračunski prihodi u odnosu na prvotno planirane povećani za 2,5 milijardi kuna, a rashodi za 2,8 milijardi kuna, pri čemu je saborska većina odbila 46 od ukupno 48 amandmana - prihvaćena su samo dva amandmana Odbora za zakonodavstvo.

Za izmjene i dopune državnog proračuna glasovalo je 80 zastupnika vladajuće koalicije, a protiv je bilo 40 oporbenih zastupnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najviše na zakon o pdv-u U Saboru izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona: ''Ovo nije reforma, nego nepravda'' Slika nije dostupna Nije želio odati detalje Željko Reiner: Očekujem višesatnu raspravu o proračunu

Umjesto planiranih 115,9 milijardi kuna, rebalansom su proračunski prihodi određeni na razini od 118,4 milijardi kuna ili 2,49 milijardi više.

Rashodi su pak povećani s prvotno planiranih 118,44 milijarde kuna na 121,2 milijarde kuna, odnosno za 2,76 milijardi.

Rebalansom je milijardu kuna 'viška' proračunskih prihoda usmjereno za povećanje limita troškova hrvatskih bolnica, a još 400 milijuna kuna za pokrivanje novonastalih obveza bolnica prema HZZO-u.

Strukturne mjere potpore stanovništvu i gospodarstvu, poput subvencioniranja cijene električne energije, 'teške' su 600 milijuna kuna.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dobilo je dodatnih 334 milijuna kuna - od toga iznosa sa 159 milijuna kuna financirat će se nabava besplatnih udžbenika, sa 39 milijuna kuna besplatan prijevoz srednjoškolaca, s 30 milijuna kuna stipendije za magistarske i doktorske studije, a po 20 milijuna kuna predviđeno je za troškove Hrvatskog olimpijskog odbora vezane uz ovogodišnje Olimpijske igre te za izgradnju rukometne dvorane u Osijeku. Još 19 milijuna kuna rebalansom je osigurano za ovrhe u sporovima s nastavnicima u osnovnim i srednjim školama te fakultetima.

Za programe regionalnog razvoja, odnosno ulaganja na područjima od posebne državne skrbi i razvoj lokalnih jedinica te za ulaganja u razvoj vodoopskrbnog sustava rebalansom je preusmjereno dodatnih 200 milijuna kuna, a za programe potpore razvoju industrije dodatnih 138 milijuna kuna, namijenjenih uglavnom drvnoj, tekstilnoj i kožarskoj industriji.

Sa 100 milijuna kuna povećavaju se strateške robne zalihe, najviše naftnih derivata, kukuruza i pšenice.

Dio sredstava predviđen je i za modernizaciju pravosudnog sustava (50 milijuna kuna) te razvoj turizma (32 milijuna kuna).

Uz rebalans proračuna, Sabor je prihvatio i prateće dopune ovogodišnjih financijskih planova Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Hrvatskog fonda za privatizaciju te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Saborska većina odbila je sve zastupničke amandmane na rebalans, "teških" oko 1,2 milijarde kuna, a među njima i svih 25 amandmana SDP-ovca Zvonimira Mršića.

Odbijen je tako Mršićev amandman kojim se tražilo dodatnih gotovo 120 milijuna kuna za decentralizirane funkcije u jedinicama lokalne samouprave, a taj iznos predložio je uzeti sa stavke namijenjene Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA).

Mršić je upozorio da od 2,5 milijardi kuna proračunskog viška "ni lipe" nije predviđeno za lokalnu samoupravu, na što je ministar financija Ivan Šuker odgovorio da su proračunom predviđena sredstva za decentralizirane funkcije dostatna, te da bi usvajanjem Mršićeva amandmana došlo do "gašenja" SOA-e.

Odbijeni su i Mršićevi amandmani da se po 100 milijuna kuna više dodijeli za gradnju nekoliko cesta u Koprivničko-križevačkoj županiji, kao i onaj da se 73,5 milijuna kuna više usmjeri za izgradnju osječke športske dvorane "Gradski vrt".

Bez potpore ostao je i amandman SDP-ove zastupnice Marije Lugarić, koja je tražila dodatnih 115 milijuna kuna za provedbu Međunarodnog sporazuma Hrvatske i Svete Stolice.

Lugarić je kazala kako joj je namjera amandmanom predvidjeti dostatna sredstva za Crkvu, a kako se, istaknula je, ne bi ponovio prošlogodišnji slučaj kada je Vlada, kaže, pred izbore, netransparentno i suprotno zakonu, Crkvi dodijelila 107 milijuna kuna.

Ministar Šuker poručio je kako su za provedbu Sporazuma u proračunu osigurana sredstva u točnom iznosu.

Odbijen je i financijski najteži amandman, onaj kojim je Klub SDP-a tražio dodatnih 350 milijuna kuna za socijalne naknade građanima i kućanstvima u naturi, kao i amandman SDP-ovca Ante Kotromanovića koji je predlagao da se 20 milijuna kuna više izdvoji Hrvatskom centru za razminiranje.

Saborska većina odbila je i niz IDS-ovih amandmana kojima se tražilo višemilijunsko povećanje proračunskih izdvajanja za komunalne, kulturne, prometne i druge projekte u Istri.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene