Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspostava neovisnog tijela

Sabor donio novi Zakon o pravu na pristup informacijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor donio je danas i s europskom pravnom stečevinom uskladio novi Zakon o pravu na pristup informacijama, koji predviđa uspostavu povjerenika za informiranje kao neovisnog tijela.

Povjerenik će imati žalbenu funkciju (ni jedno tijelo javne vlasti neće biti izuzeto od provjere povjerenika u drugostupanjskom postupku bez obzira jesu li podaci klasificirani ili ne), savjetodavnu (usmjeravao bio one koji će primjenjivati zakon), nadzornu i inspekcijsku ulogu.

Imat će i prekršajne ovlasti, a jednom godišnje izvještavat će Sabor o svemu što je uočio u realizaciji prava na pristup informacijama. Zakonom je određena mogućnost potpunog provođenja testa razmjernosti i javnog interesa u svim slučajevima u kojima je propisano da tijela javne vlasti mogu ograničiti pristup informacijama. Zastupnici su izmijenili zakone o parničnom postupku, o DSV-u, o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji, o građevnim proizvodima, te o HBOR-u.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

>> Svega 47,5 posto građana zna za Zakon o pravu na pristup informacijama

S europskim direktivama usklađeni su zakoni o materijalima koji dolaze u dodir s hranom, o provedbi uredbe o deterdžentima i uredbe o izvozu i uvozu opasnih kemikalija, te Zakon o genetski modificiranim organizmima. U drugo čitanje upućene su izmjene Zakona o izvršenju kazne zatvora.

HNB-ova Polugodišnja informacija u Saboru primljena na znanje

Prihvaćena su izvješća o stanju u prostoru, o radu Državnog ureda za reviziju, o financijskoj reviziji političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i nezavisnih predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, te o državnim potporama.

HNB-ovu Polugodišnju informaciju o financijskom stanju i provedbi monetarne politike za prvo polugodište 2012. zastupnici su primili na znanje
. U sabornici je počela rasprava uoči najavljenog izbora nove pučke pravobraniteljice između dvije kandidatkinje, no na početku rasprave klubovi HDZ-a, Hrvatskih laburista i IDS-a zatražili su stanku koja je u tijeku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene