Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dio saborske oporbe usprotivio se prijedlogu zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.


Oporba je ocijeniloa da će ukidanjem neovisnog Ureda za istraživanje grobova žrtava komunističkih zločina ti poslovi biti gurnuti pod politički patronat Vlade.

'Umjesto neovisnog tijela, koje se ukida, poslove guramo pod politički patronat ministra hrvatskih branitelja i Vlade. Postavlja se pitanje hoće li ukidanjem Ureda biti zaustavljen i posao na pronalaženju, istraživanju i obilježavanju grobova žrtava komunističkih zločina', rekao je Tomislav Ivić.

Vezani članci Sabor, ilustracija Sabor: Žene potplaćene u odnosu prema muškarcima i češće rade na određeno vrijeme Hrvatski sabor, ilustracija Sabor obilježava svoj dan: Spomendan omekšao i predsjednika Milanovića, oglasio se na Facebooku

Podsjetio je da je 2002., u vrijeme vlade Ivice Račana, ukinuta komisija za ratne i poratne žrtve, a njezin posao prebačen u Ministarstvo znanosti te upitao 'je li prvi i jedini cilj ovog zakona zaustaviti daljnje pronalaženje i obilježavanje grobova žrtava komunističkog režima'.

'Jamčim da političkog pritiska na rad tog odjela neće biti. Nisam od onih koji bi ubio za ministarsko mjesto i bude li ikakvih pritisaka, podnijet ću ostavku', uzvratio mu je ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić.

>> Sabor: Oporba prozvala Vladu za političko kadroviranje

Matić je naglasio da se Ured ne ukida, nego da će isti djelatnici i članovi Upravnog vijeća Ureda isti posao moći nastaviti raditi u sklopu Ministarstva branitelja.

Ustvrdio je da je Ured i do sada bio oslonjen na Ministarstvo, budući da daje naloge i plaća za obavljene poslove Komisiji za zatočene i nestale Ministarstva branitelja. 'To je neprirodno, a bojim se i protuzakonito', rekao je Matić.

Objasnio je i da je, iako nema nikakvu nadležnost nad Uredom, kao ministar odgovoran za zakonito trošenje novca u Uredu, kojemu, kaže, svakoga mjeseca mora potpisati 'posebnu pomoć'.

'Prvo sam potpisao da im se kupi džip, a na pitanje kuda idu na teren, odgovorili su da ne idu. Imaju 300 kvadrata poslovnog prostora u Zagrepčanki. Ministarstvo im je do sada isplatilo 335 tisuća kuna, a nemaju nikakve rezulatate', ustvrdio je Matić.

HDSSB-ovac Zoran Vinković upozorio je da jedinice lokalne samouprave nemaju novac za održavanje grobišta, što će po novom zakonu biti dužne činiti.

Matić mu je objasnio da će Ministarstvo branitelja napraviti pristupne puteve i obilježiti grobišta 'dostojanstvenim i skromnim spomen-pločama, na kojima će biti konstatirano što se i kada dogodilo'. 'Dalje neka ratne zločine istražuju MUP i DORH', dodao je.

Sabor je u hitnoj proceduri raspravio i prijedlog izmjena Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objasnio je da će beneficirani radni staž ostati osobama koje stvarno rade na dužnostima letača, padobranaca, diverzanata, pirotehničara, ronioca u podmornici i u baro-komori te onima u mirovnim operacijama, ali da nema potrebe da beneficije ostvaruju i oni koji rade u kancelarijama.

Najavio je donošenje novog zakona o beneficiranom radnom stažu u prvoj polovici 2013., kojim će se definirati zanimanja koja stvarno zaslužuju beneficirani staž.

Kazao je i da će Hrvatska vjerojatno uvesti model kakav ima većina zapadnih zemalja, s posebnim mirovinskim fondovima za službe poput vojske, policije, carine i pravosudne policije, neovisnim o fondovima baziranim na Zakonu o mirovinskom osiguranju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook