Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od dogovora

Odgođeno glasanje o povjerenstvu za Agrokor: "Ovo je bizarna situacija", "Dosta ovog cirkusa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor bi danas trebao glasati o formiranju istražnog povjerenstva za Agrokor te izboru ustavnih sudaca.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

14:11 Jandroković je kazao kako se glasanje neće dogoditi danas jer očito nema dogovora.

"Ako se dogovorimo do srijede, glasanje će biti u odmah na početku sjednice u 9.30 sati", kazao je Jadnroković.

14:07 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako je situacija gotovo bizarna.

"To što se ne možemo dogovoriti kod građana vjerojatno izaziva podsmijeh. Situacija je bizarna. Rekli smo da nemamo problema s osnivanjem povjerenstva za Agrokor. Na početku je bila odluka o izboru ustavnih sudaca, a tek nakon toga prijedlog za osnivanjem povjerenstva", kazao je Bačić.

14:05 Milorad Batinić (HNS) kazao je kako je stav HNS-a kako izbor ustavnih sudaca ne bi smio biti predmetom ucjena

"I dalje mislimo da bi trebali glasati prema predloženom redu glasanja", kazao je Batinić.

14:02 Nikola Grmoja (Most) pozvao je zastupnike HDZ-a i SDP-a na odgovornost.

"Dosta je ovog cirkusa kojeg priređujete. ne vidim razlog zašto se ne bi promijenio redoslijed glasanja pa da prvo glasamo o povjerenstvu", kazao je Grmoja.

14:02 Gordan Maras (SDP) je kazao kako je dužan obavijestiti javnost da je uvjet SDP-a za izbor ustavnih sudaca da se prije izabere istražno povjerenstvo za Agrokor i dalje na snazi te od toga SDP nije odustao

14:02  Jandroković je kazao kako SDP ustraje da se povjerenstvo za Agrokor bira prije ustavnih sudaca za što nema suglasja vladajuće većine.

"Ta opcija nije moguća", kazao je Jandroković.

14:01 "Od 12. srpnja značajno smo se približili u stajalištima, ali ne toliko da bi jedno drugom ukazali povjerenje", kazao je SDP-ov Arsen Bauk.

14:00 Sabor je nastavio s radom

13:40 Jandroković je odredio stanku od 15 minuta nakon čega su stanku zatražili SDP, Most, HNS, HDZ.

13:35 Jandroković je tada ustvrdio kako će napraviti stanku. "Obavit ćemo još jedan krug konzultacija jer ovo je sad malo previše od vaše strane. Vrlo fer i korektno smo obavili razgovore. Odgovornost u ovom trenutku i za izbor ustavnih sudaca, ali i za izbor članova povjerenstva za Agrokor, je na SDP-u", rekao je Jandroković.

13:32 Bauk mu je uzvratio kako "nema razloga da se ne nastavi glasovanje".

"S obzirom da ste rekli da ćete one točke za koje nije potrebna dvotrećinska većina izglasovati i u tom smislu ja sam tu da obrazlažim amandman predlagatelja na prijedlog odluke o istražnom povjerenstvu za Agrokor i nakon toga možemo glasovati o ustavnim sucima", rekao je Bauk.

13:31 Gordan Jandroković kazao je kako su održani razgovori o izborima tri ustavna suca i Istražnog povjerenstva za Agrokor.

"Moj je dojam bio da smo se dogovorili, ali ne vidim SDP-ove zastupnike tu, osim Arsena Bauka", kazao je Jandroković.

13:22 Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavio je da će predložiti da predsjednik istražnog povjerenstva za Agrokor bude Orsat Miljenić, a još jedan član koji pripada SDP-ovoj kvoti Gordan Maras.

Ako ih vladajući odbiju, neće biti ni povjerenstva ni izbora ustavnih sudaca, kazao je.

Rekao je i da će Klub SDP-a predložiti amandaman te da se nakon konzultacija s ostalim oporbenom strankama o devetom članu povjerenstva već danas mogu izglasati i istražno povjerenstvo i tri suca Ustavnog suda. Ponovio je kako SDP-u nije problematično to što predlažu bivše ministre jer, ističe, "naši se ministri nemaju čega stidjeti ni sramiti u tom povjerenstvu".

13:11 Zastupnici glasaju o točkama za koje ne trebaju dvije trećine zastupnika jer SDP-ovci još uvijek nisu stigli

13:10  Iako SDP-ovaca nema u sabornici utvrđen je kvorum budući da je prisutno 77 zastupnika

13:00 Dok se čeka početak glasovanja, Gordan Jandroković podsjetio je saborske zasupnike na obilježavanja Dana neovisnosti 8. listopada.

12:48 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako će glasanje održati u 13.00 sati obzirom da još uvijek nema dijela zastupnika.

12:40 Iako je Sabor s radom trebao nastaviti u 12.30 sjednica još uvijek nije nastavljena, a SDP-ovac i dalje nema u sabornici.

12:00 Određena je stanka do 12.30 sati iako je glasovanje predviđeno za 12 sati.

"Vidim da  kolega iz SDP-a nema u sabornici, ne znam koji je razlog. Trebali smo pristupiti glasovanju o izboru ustavnih sudaca. Određujem stanku od pola sata kako bi se obavile konzultacije", kazao je Jandroković.

Očekuje se kako bi zastupnici u Saboru danas trebali glasati o formiranju Istražnog povjerenstva za Agrokor.

11:00 Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je da, ako istražno povjerenstvo za Agrokor ne bude osnovano danas, sigurno će biti u srijedu.

Bauk je novinarima rekao da su na sjednici Kluba zastupnika analizirali što točno znači zahtjev HDZ-a da u istražnom povjerenstvu za Agrokor ne budu bivši ministri. "Još ćemo provesti dodatne konzultacije o tome hoćemo li pristati na taj uvjet", dodao je.

Upitan je li najveći problem Gordan Maras, Bauk je odgovorio da iz perspektive SDP-a nije, a iz perspektive HDZ-a trenutačno je to najveći problem, ali, kaže, "možemo im mi priuštiti i veći problem".

10:00 Potpredsjednik Sabora Furio Radin najavio je kako će se glasanje održati u 12 sati.

"Recite svim zastupnicima ovu radosnu vijest", kazao je Radin.

9:58 Anka Mrak Taritaš (GLAS) također je komentirala stanje u Agrokoru.

"Ljudi vole gledati sapunice, iako svi znamo kako će završiti. Vladajući imaju odgovornost. Moramo završiti sapunicu zvanu Agrokor jer svi znamo da je to razultat rođačkog kapitalizma", kazala je Mrak-Taritaš.

9:53 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako je jučerašnja objava rezultata potvrđuje da je lex Agrokor bio nužan da spasi hrvatsko gospodarstvo.

"HDZ podržava osnivanje Istražnog povjerenstva za Agrokor. Za razliku od drugih, mi ne ucijenjujemo te smatramo da u povjerenstvu ne bi trebali sjediti bivši ministri koji su donosili odluke vezano uz Agrokor. Ipak, ako je pojedinom članu toliko stalo da bude u tom povjerenstvu, mi ćemo i to dopustiti. Mi smo spremni danas glasati o osnivanju povjerenstva", kazao je Bačić.

9:48 Nikola Grmoja (Most) osvrnuo se na jučerašnje izvješće o radu ključnih kompanija Agrokora.

"Pitam se što je bilo prije lex Agrokora. Premijera ne zanima kako je nastao Agrokor i kakvu ulogu u svemu tome imaju njegovi ministri, HDZ, HANFA i HNB. Da Most nije inzistirao da se priča o Agrokoru, danas ovo ne bi gledali", kazao je Grmoja.

Kazao je kako je Todorić obrađivao svaku političku strukturu u Hrvatskoj.

9:42 Željko Glasnović (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) upozorio je javnost o "alarmantnom stanju" u hrvatskim medijima

"Kad čitate mainstream medije potrebna je mudrost Salomona. Piše se po nalogu pojedinaca. Zamislite da jedan dnevnik napiše da je država za k... ili da se nekoga u medijima pita kad će propasti hrvatska država. Na društvenim mrežama stvaraju se lažni profili. Kod nas nema nikakve obrane od klevete", kazao je Glasnović.

Kazao je kako je šokantno da je na HRT-u ukinuta redakcija za istraživačko novinarstvo.

"Crveno plemstvo je danas s nama. Sakriva se geneza privatizacije. Agrokor je počeo prije 90-ih. Privatizacija je projekt komunističke partije.Brani se najveća komunistička partija. Novinari su bivši Jugoslaveni", kazao je Glasnovuić na što je predsjedavajući Furio Radin uzvratio: "Dobro je, danas bar nismo nikoga ubili"

9:40 Sabor je nastavio s radom nakon 10-minutne stanke

9:33 Nikola Grmoja (Most) stanku je tražio zbog situacije u Agrokoru

9:30 Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) tražio je stanku zbog stanja u hrvatskim medijima

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene