Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brže izdavanje dokumentacije

Vrdoljak: Ovo je najtransparentniji zakon!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor razmatra konačni tekst zakona o strateškim investicijskim projektima, kojim Vlada namjerava stvoriti preduvjete za pokretanje investicijskog ciklusa.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je pred Saborom novi Zakon o strateškim investicijama. Cilj mu je privući investitore kako bi se potaknuo gospodarski rast i smanjila nezaposlenost.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Tvrdi da je ovo najtransparentniji zakon te da neće biti u sukobu s ostalim zakonima. Da bi se neki projekt proglasio strateškim, vrijednost investicije mora biti najmanje 150 milijuna kuna. Vrdoljak je odbacio tvrdnje HDZ-ovog Branka Bačića da se zaobilazi lokalna samouprava jer projekt da bi došao na listu, mora biti u skladu s prostornim planovima. 

>> Brže strateške investicije: Ulagači će realizaciju čekati pet mjeseci!

Vrdoljak je kao primjer istaknuo i projekt golfa na Srđu rekavši da su zbog referenduma izgubljene dvije godine, a HDZ-ov Frano Matušić replicirao je da bi Srđ bio nagrđen da je napravljen onako kako su investitori u početku htjeli.

Goran Marić upitao je što je s kriterijima za investitore koji su npr. solventni, ali nisu isplaćivali plaće ili su sudjelovali u predstečajnim nagodbama. Naglasio je da su kriteriji nejasni poput kriterija usluga visoke dodane vrijednosti. 'Ono što je danas djelatnost visoke dodane vrijednosti, može propasti za mjesec dana', rekao je Marić.

'Što smo trebali napisati, da investitori ne smiju biti kriminalci i populisti?', upitao je Vrdoljak

Zakonu se oštro protive nevladine udruge, koje u zakonu vide mogućnost manipulacije i 'rasprodaje Hrvatske', a nezadovoljne su i zato što je iz zakona između dva čitanja izbačena obveza investitora da dokaže da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

Marić: Pogubna najava povećanja PDV-a

HDZ-ov zastupnik Goran Marić ocijenio je kako sama najava uvođenja poreza na nekretnine i povećanja PDV-a ima učinak kao da se izglasa 'zakon o sprječavanju investicijske aktivnosti u Hrvatskoj'.

'Možete donositi stotine ovakvih, diskriminirajućih zakona, ali sama najava poreza na nekretnine i najava povećanja PDV-a s 25 na 26 ili 27 posto je doslovce kao da izglasamo zakon o sprječavanju investicijske aktivnosti', rekao je Marić, replicirajući nezavisnom Damiru Kajinu u raspravi o konačnom tekstu zakona o strateškim investicijskim projektima.

Kajin je ocijenio da Hrvatskoj trebaju zakoni poput predloženog, jer investicija nema. 'U Istri od 1990. nije sagrađeno pet hotela, broj zaposlenih smanjio se za 60 posto', rekao je Kajin, navodeći da su turistička, industrijska, komunalna osnova položeni do 1990. godine.

Vladu je pohvalio što je smanjila nelikvidnost za deset milijardi, ali i istaknuo kako nije dovoljno donijeti samo zakon, već valja promijeniti investicijsku klimu, zemljišnu politiku, itd.

'Koliki će biti PDV u turizmu sutra, ta nesigurnost u propisima smanjuje interes za investicije', uzvratio mu je Boro Grubišić (HDSSB), koji je Vladin zakon nazvao diskriminacijskim i prokoruptivnim. 'Projekti vrijednosti ispod 150 milijuna kuna nisu strateški, a za izgradnju neke robne kuće moći će se, primjerice oduzeti šuma. To je načelo bivše (komunističke) vlasti', poručio je Grubišić.

Kajin odgovara da je apsolutno protiv povećanja PDV-a, jer se boji da će građani biti gladni, 'da ćemo ih otjerati u (kupovinu) u Bosnu, Sloveniju, Mađarsku.

Natalija Martinčević (HNS) za izostanak investicija krivi podkapitaliziranost tvrtki zbog promašenog modela privatizacije, sporog pravosuđa i administracije. 'Naravno da ni stalno spominjanje novih poreza ne pomaže. Ako se odlučimo za uvođenje novog poreza, potrebno ga je dobro pripremiti, a ne svako malo razvlačiti i odugovlačiti. To nisu dobre poruke', rekla je Martinčević.

Uvjerena je da će predloženi zakon otvoriti put za lakše i brže investiranje i otvaranje radnih mjesta, što smatra jedinim putem za izlazak iz gospodarske krize. Oporbene zastupnike prozvala je da se 'postavljaju kao prvoborci za zaštitu nacionalnih interesa' i potiču negativan stav građana prema investitorima.

'Ako je stanje takvo, zašto se donošenje ovog zakona otegnulo 11 mjeseci', upitala ju je Martina Dalić (HDZ), ustvrdivši da upravo vladajuća koalicija potiče antiinvesticijsku klimu. 'Je li vam palo na um zašto se upravo iz redova vladajuće koalicije vratio izraz privatnik? Što to znači u kontekstu tržišnog gospodarstva', upitala je Dalić.

HNS-ovu zastupnicu Frano Matušić (HDZ) podsjetio je da je njezina stranka dio Vlade. 'Vaša vlada želi povećati poreze, vaš ministar financija najavio je povećanje PDV-a i uvođenje poreza na nekretnine. Vaša vlada vuče poteze koji zbunjuju investitore', poručio je Matušić.

Marin Jurjević (SDP) suglasan je s ocjenom da se neki oporbenjaci postavljaju kao 'prvoborci zaštite nacionalnih interesa'. 'Impresioniran sam količinom sveznadara, enciklopedista i renesansnih tipova koji govore o svemu i svačemu iz oporbenih klupa. Kako je takva hrpa genijalaca ostavila ovakvo beznađe i moralni rasap', upitao je Jurjević.

HDZ-ov Josip Borić Kajina proziva da upravo on najsnažnije podupire Vladu koja je, kazao je, u dvije godine uspjela rastjerati sve što je radilo, te je nestalo 60-ak tisuća radnih mjesta. 'Vaše je polazište da u državi ništa ne valja, da je u Jugoslaviji bilo bolje i da ćete glasovati za zakon', sažeo je Borić svoje viđenje Kajinova izlaganja.

'Trebao bi mi prosječan govor Fidela Castra da odgovorim na Kajinovu multitematsku propovijed', poručio je Duje Marasović (HDZ), prozvavši nezavisnog kolegu za retrogradnu svijest.

Jozo Radoš (HNS) podsjetio je Kajina da je svojedobno bio na strani građana i Plomina C, a sada govori o potrebi promjene investicijske klime. 'Sjetimo se Omble, Srđa, Plomina, izostale su investicije od nekoliko milijardi kuna, Hrvatska je ostala energetski ovisna, nije bilo zapošljavanja', rekao je Radoš.

'Nisam protiv Plomina C, nego protiv energenta. Zašto se svugdje preferira plin, a u Istri ugljen', pitanjem je uzvratio Kajin. (I.D. / Media Servis / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene