Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenje novoj Vladi dr. Ive Sanadera Hrvatski sabor najvjerojatnije će izglasati već iduće subote (12. siječnja), izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora u prošlom sazivu Vladimir Šeks.


Šeks je novinarima, na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, objasnio da će na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora u petak, 11. siječnja, klubovi predložiti izmjene triju zakona - o Vladi, o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija, te o sustavu državne uprave.

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija Plenković objavio da će umirovljenici dobiti COVID dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn - 2 Plenković otkrio iznos COVID dodatka: "Ovime ne kupujemo glasove umirovljenika. Ovo je potez odgovorne Vlade"

Te će prijedloge razmotriti odbori za za Ustav, Poslovnik i politički sustav, te za zakonodavstvo, koji će se također konstituirati u petak.

Prijedlozi zakonskih izmjena potom se daju na raspravu i glasovanje saborskom plenumu, a ako ih on prihvati, predsjednik Republike Stjepan Mesić može ih proglasiti istoga dana, dok na snagu stupaju žurnom objavom u Narodnim novinama.

Sljedećeg dana, u subotu, 12. siječnja, sazvat će se izvanredna sjednica na kojoj će mandatar predložiti program, a Hrvatski sabor ga raspraviti i glasovati o povjerenju novoj Vladi u cijelosti, objasnio je Šeks.

Naglasio je i da u glasovanju o povjerenju novoj Vladi ne smiju sudjelovati budući članovi Vlade, pa je stranke zadužio da do petka u podne izvijeste o zamjenicima zastupnika koji će u Hrvatskom saboru sjediti umjesto budućih dužnosnika, koji pak svoj zastupnički mandat moraju staviti u mirovanje.

Isti rok je zadan i za prijavu zamjenika za izabrane zastupnike koji će u mandatu koji slijedi biti župani ili obnašati neku drugu dužnost nespojivu sa zastupničkom.