Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Sabor će novu Vladu izglasavanjem potvrditi vjerojatno 12. siječnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenje novoj Vladi dr. Ive Sanadera Hrvatski sabor najvjerojatnije će izglasati već iduće subote (12. siječnja), izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora u prošlom sazivu Vladimir Šeks.

Šeks je novinarima, na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, objasnio da će na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora u petak, 11. siječnja, klubovi predložiti izmjene triju zakona - o Vladi, o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija, te o sustavu državne uprave.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Te će prijedloge razmotriti odbori za za Ustav, Poslovnik i politički sustav, te za zakonodavstvo, koji će se također konstituirati u petak.

Prijedlozi zakonskih izmjena potom se daju na raspravu i glasovanje saborskom plenumu, a ako ih on prihvati, predsjednik Republike Stjepan Mesić može ih proglasiti istoga dana, dok na snagu stupaju žurnom objavom u Narodnim novinama.

Sljedećeg dana, u subotu, 12. siječnja, sazvat će se izvanredna sjednica na kojoj će mandatar predložiti program, a Hrvatski sabor ga raspraviti i glasovati o povjerenju novoj Vladi u cijelosti, objasnio je Šeks.

Naglasio je i da u glasovanju o povjerenju novoj Vladi ne smiju sudjelovati budući članovi Vlade, pa je stranke zadužio da do petka u podne izvijeste o zamjenicima zastupnika koji će u Hrvatskom saboru sjediti umjesto budućih dužnosnika, koji pak svoj zastupnički mandat moraju staviti u mirovanje.

Isti rok je zadan i za prijavu zamjenika za izabrane zastupnike koji će u mandatu koji slijedi biti župani ili obnašati neku drugu dužnost nespojivu sa zastupničkom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene