Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Bez konsenzusa oko pravila medijskog praćenja izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ov i oporbeni saborski klubovi nisu se danas uspjeli usuglasiti oko promjena pravila po kojima elektronički mediji s nacionalnom koncesijom trebaju pratiti predizbornu kampanju.

Sabor će raspravljati o dva prijedloga - onom većine saborskih klubova koji je već u saborskoj proceduri, te onom
HDZ-ovom koji je večeras većinom glasova podržao i Odbor za Ustav i Poslovnik.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

Nakon cjelodnevnog pokušaja da usuglase stavove oko promjena pravila, pri čemu je postignuto suglasje oko većine odredbi, oporba i HDZ nisu se uspjeli dogovoriti oko dvije bitne točke.

Naime, HDZ se protivio, a oporba ustrajala na ukidanju odredbi iz važećih pravila koje propisuju kako će uredništva triju nacionalnih televizija urediti emisije u kojima će, po izbornim jedinicama, izborni kandidati predstavljati svoje programe, kao i odredbi koje propisuju s kakvim sadržajem i u kojem vremenu se moraju emitirati dvominutni prilozi s predizbornih skupova.

Oporbeni članovi Odbora iz SDP-a, HNS-a i HSS-a ocijenili su da određivanje telvizijskim kućama kako će urediti emisije, obvezati ih da svim kandidatima moraju postaviti ista pitanja i naložiti kako moraju popratiti predizborne skupove znači miješanje u uređivačku politiku, te traže da se dopusti uredništvima da internim pravilima odrede kako će emisije izgledati.

HDZ-ovci, pak, ističu da bi mijenjanje tih odredbi zahtijevalo i
izmjene Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, dakle kršenje Ustava koji zabranjuje promjene izbornih zakona do jedne godine prije izbora.

HDZ je, međutim, prihvatio i u svoj prijedlog uvrstio oporbeni
zahtjev da se u državne dužnosnike koji ne smiju sudjelovati na izbornoj promidžbi uključe i lokalni čelnici.

Sabor će tako, vjerojatno sutra, raspravljati o dva prijedloga
promjene pravila koji su, ipak, u većini točaka istovjetni.

Naime, u oba prijedloga stoji da mediji rezultate izbora mogu
objaviti nakon zatvaranja birališta u 19 sati (do sada je bilo
ograničenje do 24 sata), da ostaje ždrijebanje redoslijeda po kojemu će izborni kandidati u emisijama predstavljati svoje programe te da ždrijebanju, uz predstavnike stranaka, neovisnih lista i manjinskih predstavnika, moraju nazočiti i predstavnici Državnog izbornog povjerenstva i Etičkog povjerenstva te javni bilježnik.

Ukinula bi se televizijska emisija od 45 minuta na kojoj bi kandidati po izbornim jedinicama predstavljali svoje programe, već bi se odredilo da emisija na HTV-u traje po deset, a na komercijalnim Novoj TV i RTL-u po pet minuta.

Sučeljavanja bi na Hrvatskoj televiziji i radiju trajala 50 minuta, a na komercijalnim televizijama i radio postajama 20 minuta, imaju li za to tehničke uvjete.

Emisije s predizbornih skupova u trajanju do dvije minute prije i dvije minute nakon središnje informativne emisije morao bi emitirati samo HTV.

Plaćene promidžbene emisije trajale bi do 10 umjesto do 30 minuta, kako je u važećim pravilima.

Novinarima bi se zabranilo da tijekom predizborne kampanje sudjeluju u kampanji neke od stranaka, a imaju li vlasničke udjele u nekoj od agencija koje rade sa strankama ili neovisnim listama o tome bi bili dužni u pisanom obliku izvijestiti svoje urednike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene