Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koalicija udruga S.O.S. za Jadran i Franjevački svjetovni red u petak su predstavili zaključke enciklike u kojoj papa Franjo poziva na hitnu akciju protiv klimatskih promjena, a Vladi su poručili da odustane od štetnog projekta istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu.


"Papa osuđuje izvlačenje ekstra-profita kao konceptualno narušavanje gospodarstva koje ne uzima u obzir dugoročne štete za okoliš. Takvu praksu možemo vidjeti i u Hrvatskoj gdje Vlada uskoro namjerava potpisati ugovore sa šest kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu", rekao je na konferenciji za novinare Luka Tomac iz Zelene akcije.

Vezani članci Stroj u potrazi za naftom (Foto: Dnevnik.hr) Crno zlato za Ličane: Hoće li u Lici na pustim poljima i planinama niknuti – bušotine? Slika nije dostupna Energetika: Ključan dijalog EU-Rusija

Vladin projekt osuđuju ne samo iz ekonomskih razloga, jer tvrde da neće donijeti profit, već i zato što je on ekološki štetan, pa traže da Vlada raspiše referendum prije potpisivanja ugovora.

Tomac je podsjetio da papa u fokus stavlja poruku da nafta i ugljen kao energenti moraju ostati ispod zemlje i da tranzicija prema čistoj budućnosti i obnovljivim izvorima energije mora doći hitno i bez odgode.

Hoće li Slovenija stopirati bušenje nafte u Jadranu? Prijete prijavom Europskoj uniji

Ocijenio je da su papine riječi "vjetar u leđa" za 60 posto stanovnika Dalmacije koji se, tvrdi, protive tom projektu, kao i za 74 posto građana Hrvatske koji žele imati pravo odluke o tako strateški važnom projektu.

Marko Gregović iz Greenpeace Hrvatska rekao je da ulaganja u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj stagniraju te da nije stavljena u pogon nijedna solarna elektrana. Projekcije govore da ćemo do 2050. proizvoditi sedam puta manje solarne energije od Indije i 17 puta manje od Danske.

"Hrvatski političari moraju napustiti ulaganja u projekte 'prljave energije' i okrenuti se energetskoj učinkovitosti i velikom potencijalu obnovljivih izvora energije u vlasništvu zajednice. Ako nam je cilj postati energetski neovisnima, povećati zaposlenost i zaustaviti klimatske promjene, onda forsiranje ulaganja u 'prljavu energiju' nije pravi put", poručio je Gregović.

Dodao je da 92 posto građana podržava veća ulaganja u obnovljive izvore energije kao put izlaska iz ekonomske krize.

Istaknuvši da je glavni fokus papine enciklike na potrebi za promjenom u moralnom kompasu čovječanstva i odnosu između bogatih i siromašnih zajednica i država, Zoran Milić iz Franjevačkog svjetovnog reda upozorio je da će najteže posljedice u idućim desetljećima osjetiti siromašni ljudi u zemljama u razvoju.

"Patnji siromašnih pridonijelo bi i moguće crpljenje nafte iz Jadrana, stoga je naša moralna odgovornost da spriječimo nova istraživanja i eksploataciju fosilnih goriva", kazao je.

Milić vjeruje da će enciklika pozitivno utjecati na jači angažman vjernika u očuvanju okoliša. "Fokusirali smo se na dobit i nismo svjesni što imamo. Ta dobit ne gleda čovjeka i prirodu. Ovo je dobar vjetar u leđa za kršćane da se više uključe i angažiraju da se stvori novi red u svijetu kako bi zaštitili što nam je dano", poručio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook