Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europarlamentarka Ruža Tomašić upozorila je na neriješen problem s granicom zbog kojeg Crna Gora želi eksploatirati ugljikovodike iz našeg dijela Jadrana.


Crna Gora želi eksploatirati ugljikovodike iz hrvatskog dijela Jadrana. Rekla je to u Europskom parlamentu hrvatska zastupnica Ruža Tomašić za vrijeme rasprave o izvješću Crne Gore za 2015. godinu. Dodala je i kako ta zemlja ne radi dovoljno na poboljšanju odnosa sa susjedima.

Vezani članci Koronavirus, Crna Gora COVID inspekcija u trgovačkim centrima: Sve gore stanje u susjednoj državi, na snagu stupio novi režim mjera Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Grlić Radman o "srpskom svijetu": "To je poražena osvajačka politika"

'Granični spor s Hrvatskom nije se ni počeo rješavati, a Crna Gora unatoč tome kreće s istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika u Jadranskom moru. Računajući pritom na gotovo 2000 kvadratnih kilometara hrvatskog mora i odstupajući od protokola o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine', rekla je Tomašić.

Crna Gora još je prije pet godina primila prosvjednu notu Hrvatske zbog određivanja blokova za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika, čija je lateralna granica prema Hrvatskoj značajno odstupala od crte razgraničenja prema protokolu iz 2002. godine, piše EnergyPress.

'Crnogorci imaju pravo na eksploataciju nafte i plina iz Jadrana, ali samo u svojim vodama, čije konačne dimenzije nećemo znati dok se ne sredi pitanje granice'. dodala je Tomašić.